Το ερώτημα που ζητά απάντηση στην τρέχουσα εβδομάδα είναι απλό η πτώση της αγοράς αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για τοποθετήσεις με τις αποτιμήσεις σε κάμψη; Ή μήπως, δικαίωσε τις ρευστοποιήσεις και ειδοποίησε για συνέχεια στη διόρθωση, εν μέσω πιθανώς συνεχών πιέσεων που προκαλεί η εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στα διεθνή

Στην τρέχουσα εβδομάδα ξεχωρίζει στην agenda, η απόφαση της ΕΚΤ στις 14/9 για το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης.

Πιο πριν, την Τετάρτη 13/9 η αγορά περιμένει τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής (Ιουλίου) της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί και ο CPI (Αυγούστου) των Η.Π.Α.

Την Παρασκευή θα έρθουν οι ανακοινώσεις για την βιομηχανική παραγωγή των Η.Π.Α. για τον μήνα Αύγουστο, καθώς και για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον μήνα Ιούλιο.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν ως επί το πλείστον καθοδική εικόνα με μέτριες απώλειες σε όλες σχεδόν τις αγορές. Οι αναπτυγμένες στις ΗΠΑ εμφάνισαν όλες πτώση αλλά σημαντική στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Στην Wall Street  ο S&P500 έχασε -1,29%, ενώ στο 2023 ενισχύεται 16,10%. Ο Dow υποχώρησε -0,75%, με άνοδο 4,31% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή -3,56%, με απώλειες όσες τα κέρδη της πρώτης εβδομάδας ενώ στο 2023 ενισχύεται +5,93%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή -3,61%, στο 2023 ανέβηκε κατά +5,13%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -1,93%, στο 2023 αποδίδει ήδη 31,48%.

Ο FTSE100 κέρδισε  +0,18%, και στο 2023  απέδωσε 0,35%. Ο DAX  με υποχώρηση -0,63%, στο 2023 αποδίδει +13,05%, ο CAC με μεταβολή -0,77%, στο 2023 απέδωσε +11,85%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε -0,87% χαμηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +13,83%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία μειώθηκε κατά -1,46%, με απόδοση το 2023 +19,09%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε απώλειες -0,76%, ενώ στο 2023 αποδίδει +7,01%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -2,2% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2023 +5,08%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -1,18%, αποδίδει στο 2023 +8,36%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1919,25 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία πτώση -2,39% ενώ στο 2023 έχει αύξηση 4,87%. Αυξήθηκε κατά +1,36%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 87,22 δολάρια το βαρέλι. Στο 2023 ενισχύεται +8,33%.

Στην Αθήνα

Η αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας από οίκο αξιολόγησης που… αναγνωρίζει η ΕΚΤ είναι γεγονός. Οι επαγγελματίες του χρηματιστήριου της Αθήνας το έμαθαν πιθανά στα μέσα της διαπραγμάτευσης στην τελευταία σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτέμβρη. Άντε να υπήρξαν και λιγοστοί που το ήξεραν από νωρίς το πρωί, με συνέπεια να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία τάσης για ρευστοποίηση θέσεων. Αυτή κυριάρχησε επί δυο ώρες περίπου μετά από τις 11:00 και ως την ώρα που εμφανίστηκε το κατώτερο μέρας εβδομάδας τριμήνου και εξαμήνου στις 1234 μονάδες (13:13) με τους εγχώριους αναλυτές να τονίζουν από την αρχή του μήνα πως ήταν αρνητικό το πέρασμα κάτω από τις 1260.

Ενώ το ταμπλό σκορπούσε σταθερά απογοήτευση και φόβο για συνέχεια στην εξάτμιση της αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, οι θεσμικοί όρισαν ισορροπία γύρω από τις 1236 μονάδες από τις 13:17 ως τις 14:10 και μετά, η ζήτηση σταμάτησε να κρύβεται. Έτσι από τις 16:20 ως το πέρας των ελεύθερων συναλλαγών ο ΓΔ κινήθηκε πλάγια αλλά σταθερά πάνω από τις 1261 μονάδες με ανώτερο μέρας τις 1262,50 που εμφανίστηκε με ένα τίναγμα στις 16:48.

Από τις πρώτες αντιδράσεις που έπεσαν στην αντίληψή μας οι ξένοι θεσμικοί ωθούνται από τους αναλυτές προς τα τραπεζικά blue chip. Υπάρχει επίσης μια σχολή σκέψης που θεωρεί πως αυτή η αναβάθμιση δεν θα αλλάξει τίποτε στην αγορά ομολόγων. Τονίζοντας ότι το spread του ελληνικού 10ετούς με το  αντίστοιχο Γερμανικό ομόλογο αναφοράς (στο 2,61%) και με το Ιταλικό ομόλογο (στο 4,34%) δεν θα μεταβληθεί υπολογίσιμα.

Οι εγχώριοι παράγοντες επισήμαναν ότι Την Δευτέρα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου η Σαράντης, ενώ την Τετάρτη έρχονται το μέρισμα και η επιστροφή κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ και η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ αντίστοιχα. Την Πέμπτη είναι η αποκοπή του μερίσματος της Real Consulting. Τέλος την Παρασκευή περιμένουν όλοι την αξιολόγηση της Moody’s, ενώ θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του FTSE RUSSELL.

Συγκεκριμένα στον Large Cap τοποθετείται η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στον Mid Cap οι μετοχές των CENERGY και ΟΛΠ, στον Small Cup εισέρχεται η Epsilon Net ενώ στον Micro Cup εισέρχονται οι DIMAND, LAVIPHARM και ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ και αφαιρούνται ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΚΡΙ ΚΡΙ.

Κάθε αναβάθμισή του Ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή 8/9, ή την τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών εγχώριων αναλυτών.

Από την Depolas Investment Services ήρθε η ειδοποίηση: “Στο εσωτερικό, αυξημένες πιέσεις έχουν καταγραφεί στον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ωστόσο πλησιάζει σταδιακά σε περιοχή σημαντικών στηρίξεων που εντοπίζονται στην ζώνη των 950 – 900 μονάδων. Από Δευτέρα και γνωρίζοντας την απόφαση της DBRS, ενδεχομένως να μεταβάλλουμε το πιθανό εύρος τιμών για το επόμενο διάστημα. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι σε αυτή την φάση η όποια αναβάθμιση είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι τον ΓΔΧΑ στα προηγούμενα τοπικά υψηλά”.

Από την Beta Sec. σημείωσαν: “Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη DBRS, η οποία αν υλοποιηθεί θα αλλάξει κατά την άποψή μας το αρνητικό κλίμα που διατηρείται. Στο επίκεντρο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ η οποία κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά για την Αττική Οδό και η Aegean που σημείωσε εκπληκτικές επιδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο και δίνει τάση για ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο επίσης”.

Μετά  από την ανακοίνωση της καναδικής DBRS πολλοί θα αναρωτηθούν αν η πτώση της περασμένης βδομάδας ήταν ευκαιρία για σχηματισμό θέσεων σε ολίγες αλλά εκλεκτές μετοχές του 25άρη. Για τον τρόπο που αξίζει να σκέφτονται οι επενδυτές ξεχωρίσαμε τις παρατηρήσεις – οδηγίες του κ. Σ Μαυρουδή της Fast Finance: “Βασική αρχή στην επιλογή τίτλων υπέρ μιας ανοδικής τάσης είναι να προτιμώνται αφενός εκείνες που τρέχουν στην άνοδο, αφετέρου εκείνες που ανθίστανται στα πτωτικά σκέλη της. Στην παρούσα φάση, έχουμε και κραταιά ανοδική τάση, και πτωτικό σκέλος. Κι έτσι, είναι λογικό να αναζητήσουμε μετοχές για να (επανα)τοποθετηθούμε.

Από τη μία, θα ψάξουμε ένα σημείο αγοράς, είτε τεχνικά/διαγραμματικά, είτε και σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς. Το σημείο αυτό, είναι υποκειμενική επιλογή του καθενός, ανάλογα τον επενδυτικό του χαρακτήρα και χρονικό ορίζοντα τοποθέτησης. Από την άλλη, θα ψάξουμε «τις καλύτερες μετοχές», και η λογική προτάσσει να επιλέξουμε εκείνες με την καλύτερη συμπεριφορά.

Ισχύει και το αντίστροφο, να αποστραφούμε τίτλους που δεν ακολούθησαν την ανοδική κίνηση όλης της αγοράς, ή έμειναν πίσω, ή ακόμα κι αν έχουν πολύ νευρική συμπεριφορά τόσο ανοδική (σε ανοδικά σκέλη) όσο και πτωτική (σε πτωτικά σκέλη)”.

Κώστας Ιωαννίδης  [email protected]