15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 10:17

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η δυναμική της μέρας θα αποκαλύψει το βάθος της διόρθωσης που ξεκίνησε χθες

Τα διεθνή

·        Η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ μετριάζεται τροφοδοτώντας  ράλι στη Wall Street

·        Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ανακοίνωση της Fed στις 1900 GMT

·        Τα χρηματιστήρια της Ασίας παρέμειναν σταθερά σήμερα Τετάρτη 1/2/23, με τα σημάδια επιβράδυνσης των μισθών στις ΗΠΑ να ενισχύουν τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να υπαινιχθεί τον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων αργότερα μέσα στην ημέρα.

·        Οι δείκτες της Wall Street είχαν σημειώσει ράλι, όπως και τα ομόλογα σε μικρότερο βαθμό, ενώ το δολάριο έχασε τα κέρδη του σε μια νύχτα όταν ο προτιμώμενος δείκτης επί των μισθών της Fed, ο δείκτης κόστους απασχόλησης των ΗΠΑ, παρουσίασε το περασμένο τρίμηνο, τη μικρότερη άνοδο 1% του τελευταίου έτους.

·        Οι αγορές των ΣΜΕ επί των επιτοκίων έχουν επιβραδυνθεί από την επιβράδυνση του ραγδαίου ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, με την αναμενόμενη αύξηση της Τετάρτης κατά 25 μονάδες βάσης (bps) να φέρνει το εύρος στόχου επιτοκίων των κεφαλαίων της Fed στο 4,5-4,75%.

·        Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να μετρήσουν εάν και πόσο σκληρά πιέζει τις τιμές της αγοράς για να προβλέψουν μειώσεις επιτοκίων που ξεκινούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

·        Οι συναλλαγές νομισμάτων κινούνται σε σταθερό ρυθμό ενόψει των συνεδριάσεων της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα ακολουθήσουν την Πέμπτη.

·        Το δολάριο υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο και έχασε 1,5% στο ευρώ και 0,8% στο γεν.

·        Τα αμερικανικά ομόλογα ήταν πιο σταθερά στην Ασία, με τις αποδόσεις αναφοράς 10ετούς διάρκειας να υποχωρούν κατά 2 bps στο 3,5069%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,3%.

Από τις Βρυξέλλες

Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της να καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για το όριο χρέους  των κρατών μελών έως τον Μάρτιο, με τη Γερμανία να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για ορισμένες από τις προτάσεις. Οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο δεν έχουν προχωρήσει καλά, εν μέσω κριτικής από ορισμένα κράτη μέλη σχετικά με την ασάφεια του αρχικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται στην προσφορά σχεδίων μείωσης του χρέους προσαρμοσμένο στα κράτη μέλη και πιστεύει ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να επιτευχθεί μια συμφωνία, μας λένε Γερμανοί αξιωματούχοι. Η επιστροφή στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το επόμενο έτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές δημοσιονομικές προσαρμογές σε περιόδους οικονομικής αναταραχής.

Οι εταίροι του ΝΑΤΟ πρέπει να περάσουν μια ακόμη κόκκινη γραμμή και να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλης εμβελείας  στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα. Αλλά οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι πρόθυμοι να στείλουν αεροπλάνα στη χώρα.

Η Κίνα επέκρινε την Τσεχική Δημοκρατία αφού ο νέος πρόεδρος Πετρ Πάβελ μίλησε με τον ηγέτη της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, λέγοντας ότι η κίνηση ισοδυναμούσε με «σοβαρή παρέμβαση» στις υποθέσεις της.

Μια συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ ενός Γερμανού προμηθευτή αυτοκινήτων και ενός κατασκευαστή ημιαγωγών για την παραγωγή τσιπ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία μπορεί να φέρει κάποια αισιοδοξία στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Γαλλία και οκτώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν να συμπεριλάβουν το υδρογόνο που παράγεται από τις λεγόμενες τεχνολογίες «χαμηλών εκπομπών άνθρακα», όπως η πυρηνική ενέργεια, στην οδηγία του μπλοκ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συζήτηση σχετικά με το ποια καύσιμα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδρογόνου, που είναι το κλειδί στις προσπάθειες του μπλοκ να επιτύχει τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα, απειλεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην Αθήνα

Χθες στο φινάλε ενός σαφώς ανοδικού Ιανουαρίου ο ΓΔ εμφάνιζε στις 15:30 απώλειες -0,55%, καθώς ήταν στις 1019 ,12 μονάδες με τζίρο 77,5 εκατ. ευρώ, που δεν τα λες λίγα για ένα πεντάωρο ελεύθερων συναλλαγών. Το εύρος της διακύμανσής του ήταν οκτώ μονάδες, με ανώτερο τις 1025,84 και κατώτερο τις 1017,96 και ο κλάδος που κρατούσε κέρδη εν μέσω γενικευμένων πιέσεων στις μετοχές του 25άρη ήταν οι Τράπεζες! Το θαυμαστικό σχετίζεται με το ότι δεν κυριάρχησαν οι πιέσεις στις μετοχές με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο,  μέρα σαφούς ενθυλάκωσης κερδών από την άνοδο στην τρέχουσα χρονιά.

Η δε ειρωνεία της δυναμικής που επικρατεί στην Αθήνα, ήταν το γεγονός πως κανένας από καμιά δεκαριά παράγοντες της αγοράς, δεν στοιχημάτιζε πως μετά τις δημοπρασίες, η εικόνα της αγοράς θα ήταν όπως αυτή στο μέσο των συναλλαγών. Το ύψος του τζίρου που ξεπέρασε τα 156,3 εκατ. με την αξία των πακέτων χονδρικά στα 14 εκατ. βοηθά να αντιληφτούμε πως δεν ήταν μια τυχαία σύνοδος η χθεσινή. Άλλωστε στον πάγκο της αγοράς άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 142 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 56,6 αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές. Αξίζει να υπογραμμίσουμε  πως ο τζίρος κάθε τραπεζικού blue chip ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Το γιατί εξηγούσαμε από το πρωί στο site της Ν.

Το +10% του φετινού Ιανουαρίου, τον καθιστά τον καλύτερο πρώτο μήνα του έτους από το 2012. Τότε ο ΓΔ  είχε εμφανίσει κέρδη 16,99%. Ένας εμπειρικός κανόνας θέλει το πρόσημο της μεταβολής που θα προκαλέσει  ο Ιανουάριος, να είναι αυτό που θα δούμε και στο τέλος του έτους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι  οι επιδόσεις του Τραπεζικού δείκτη, που ολοκλήρωσε τον πρώτο μήνα του χρόνου, με κέρδη 20,72% ήταν υπερδιπλάσιες του μέσου όρου. Χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) ξεκίνησε το “stress test” για το 2023 σε επίπεδο ΕΕ και δημοσίευσε τα μακροοικονομικά σενάρια.

Από το εβδομαδιαίο σχόλιο του συμβούλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα η αναφορά για την ατμόσφαιρα στα διεθνή ξεχωρίσαμε την αναφορά για την ατμόσφαιρα στα διεθνή: “Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες να αναπροσαρμόσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια, καθώς εκτιμούν ότι η πληθωριστική απειλή παραμένει, παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο (στο 6,5% στις ΗΠΑ, στο 9,2% στην Ευρωζώνη). Με την ΕΚΤ να αναμένεται να αναπροσαρμόσει τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β., καθώς υστερεί σε σχέση με τη Federal, ενώ έχει και υψηλότερο πληθωρισμό, με το δομικό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πιο σημαντικό για τις Αγορές είναι η ρητορική που θα διατυπώσουν ο Πάουελ και η Λαγκάρντ, καθώς από αυτή θα προκύψει η εκτίμησή τους για τις προοπτικές της Οικονομίας. Με το ενδεχόμενο της ύφεσης να μη έχει απομακρυνθεί για την Παγκόσμια Οικονομία, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν σε διάφορες Περιοχές και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου η απόφαση για χρήση Γερμανικών και Αμερικανικών τανκς θα κλιμακώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις”.

Την πιθανότητα να ανατραπεί η τρέχουσα ανοδική δυναμική εκτιμά η  η Beta Sec. που σημείωσε: “Η εκτίμηση της Τρ. Πειραιώς για διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους μπορεί να δώσει μία περισσότερη ώθηση στον Τραπεζικό κλάδο, ωστόσο, η διόρθωση στα μεγάλα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, ενόψει των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, μπορεί να επηρεάσουν τα τελικά πρόσημα”.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο προβληματισμός που υπάρχει στο σχόλιο του  σύμβουλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα: “Η αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch ήταν αναμενόμενη από την Επενδυτική Κοινότητα, αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιη. Έτσι, η αναγγελία του ‘ΒΒ+’ και η ρητορική που την συνόδευε στο τέλος του Ιανουαρίου, αποτέλεσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τα Ελληνικά ομόλογα και συνέβαλε στην αναζωογόνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για Ελληνικούς τίτλους, σε μια στιγμή που πολλοί θεωρούσαν ότι οι ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών θα οδηγούσαν το ΓΔ σε υποχώρηση.  Παραμένει ωστόσο ο χαμηλός βαθμός ορατότητας για τα μακροοικονομικά δεδομένα της Παγκόσμιας Οικονομίας και επομένως για την πορεία των δεικτών στις Διεθνείς Αγορές του Πλανήτη. Σε ένα σενάριο επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, η διάθεση αυτονόμησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που κατέγραψε ‘January effect’ (στο +10% ο ΓΔ), είναι πιθανό να ανατραπεί από την ενδεχόμενη υποχώρηση των Διεθνών Αγορών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!