Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούν κατά 8 μονάδες βάσης. Αλλά οι αποδόσεις των διετών, για παράδειγμα, μειώθηκαν μόνο κατά 0,5 μ.β., Συγκεκριμένα το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,52%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,93% και το γερμανικό 10ετές στο 2,30%.

Ωστόσο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφεται ισχυρή πτώση 2,35%, με πιέσεις στις τράπεζες οι οποίες υποχωρούν 2,84%. Πτωτικά κινείται το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με την Motor Oil -6%.

Νευρικότητα και πτώση επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στο -0,2%, με τους περισσότερους τομείς να καταγράφουν απώλειες. Οι μετοχές της χημικής βιομηχανίας οδήγησαν σε οριακά κέρδη με άνοδο 0,4%, ενώ οι μετοχές των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης ήταν 0,5% χαμηλότερα. Στο -0,18% ο DAX.

Ο δείκτης αναφοράς υποχώρησε επί πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα, καθώς αντανακλούσε το αρνητικό παγκόσμιο κλίμα., καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για την ανάπτυξη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών ήταν πιο θερμά από ό,τι αναμενόταν. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, επέλεξε μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων – αν και τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ αυξήθηκαν περίπου 1% και διαπραγματεύονται στα 74,58 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωσαν άνοδο 0,91% και διαπραγματεύονταν στα 69,78 δολάρια.

Ελίζα Καραγιώργη  [email protected]