16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 7:35

Μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Έφτασε στα επίπεδα 7ετίας

Θετικό το κλίμα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με διαθέσεις υπεραπόδοσης και με εναλλασσόμενους θετικούς πρωταγωνιστές, τουλάχιστον όσον αφορά τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Στο Χ.Α., να σημειωθεί ότι και στη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί του δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 85 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 8/12/2014 και στις 1035,08 μονάδες).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης “μετρά” έξι ανοδικές και μία οριακά πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 6,39%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 3,8 δισ. ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, οι συνεχιζόμενες κινήσεις “stop short” και η ευδιάκριτη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στον μη Τραπεζικό 25αρη, με τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο να κάνει “στάση”, προκειμένου να μετρηθούν οι διαθέσεις μεταξύ αγοραστών και εν δυνάμει πωλητών.

“Το μίνι ράλι των Τραπεζών, που τρέχει από την αρχή της χρονιάς, εξέπληξε ευχάριστα, συμβάλλοντας στη θετική διαφοροποίηση της Ελληνικής Αγοράς, έναντι των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Χρηματιστηρίων, τα οποία εμφανίζουν σκαμπανεβάσματα στις πρώτες συνεδριάσεις του 2022”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η άνοδος των Τραπεζών έχει πάντα συνολικό αντίκτυπο στην Αγορά. Η αύξηση των τιμών δίνει αγοραστική δύναμη στα χαρτοφυλάκια και δεδομένης της εικόνας που είχαμε στις αυξήσεις του 2021, μπορεί να υποτεθεί ότι, πλέον, δεν υπάρχουν εγκλωβισμένα κεφάλαια, τουλάχιστον για όσους επενδυτές πήραν το ρίσκο συμμετοχής πέρυσι: Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται με άνεση πάνω από την Α.Μ.Κ. του 2015 (3 ευρώ), η Eurobank προσεγγίζει οριακά την τιμή (1 ευρώ), Alpha και Πειραιώς γράφουν ικανοποιητικά κέρδη σε σχέση με τις τιμές των περσινών αυξήσεων. Επομένως, οι κωδικοί που επωφελούνται είναι πολλοί σε πλήθος και το μέγεθος των κεφαλαίων στα χαρτοφυλάκια αυξάνει σημαντικά.

Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 950,38 από 934,61 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,69% ή 15,77 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 127,142 από 116,761 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση σχηματίζοντας «παράδοση» (4η μέρα στη σειρά) για διατήρησή του πάνω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 13,919 από 11,555 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ  αφορούσαν 5,268 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ  3,270 εκατ. ευρώ,  ΤΕΝΕΡΓ 2,153 εκατ. ευρώ, την ΟΤΟΕΛ τα 878.820 ευρώ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 723.750 ευρώ, ΠΕΙΡ 720.681 ευρώ, ΕΥΡΩΒ 568.619 ευρώ, και ΑΛΦΑ 336.463.

Τη διακύμανση (16,78 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:46 και ήταν οι 935,54 (+0,10%) από 919,85 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:50 και ήταν οι 952,32 (+1,89%) από 934,82 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 96 από 78 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 17 από 35 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16 από 14. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,131 από 69,224 δισ. ευρώ την Τρίτη 11/1/22.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 10,4 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,69% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,62%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Πέρα από τον αντίκτυπο που δημιουργεί η χρηματιστηριακή εικόνα στο τζίρο, αλλά και στη διάχυση της ανόδου, το βασικό ζητούμενο είναι τι περιθώρια έχει αυτή η κίνηση, πόσο ψηλά μπορούν να πάνε οι Τράπεζες μεσοπρόθεσμα.

Από τα θεμελιώδη του τρίτου τριμήνου προκύπτει, ότι οι Ελληνικές Τράπεζες τρέχουν με μια σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς την ενσώματη καθαρή θέση 0,52 φορές. Σε αυτή τη σχέση συνεκτιμώνται η ποιότητα του ενεργητικού, η απόδοση των κεφαλαίων και η αναβαλλόμενη φορολογία.

Σε ότι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η πρόοδος είναι προφανής: Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν μειώσει σε χαμηλά έξι ετών το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Εκθέσεων παρουσιάζοντας ένα βαθμό κάλυψης, ο οποίος διαφέρει από Τράπεζα σε Τράπεζα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!