16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 9:26

Κέρδη στο τουρκικό χρηματιστήριο, ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, αν και οι μετοχές κινούνται ανοδικά μετά τη νίκη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, επεκτείνοντας την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του για τρίτη δεκαετία, όπως σημειώνει το Reuters.

Η λίρα υποχώρησε στις 20,065 ανά δολάριο, σπάζοντας το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ που έφτασε την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην εξουσία ο Ερντογάν, στα πατώματα η τουρκική λίρα

Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 7% από την αρχή της χρονιάς, ενώ έχασε πάνω από το 90% της αξίας του την περασμένη δεκαετία, με την οικονομία να βρίσκεται εν μέσω αχαλίνωτων κρίσεων πληθωρισμού.

«Η νίκη του Ερντογάν οδήγησε σε περαιτέρω πίεση στην τουρκική λίρα», δήλωσε ο Benjamin Picton, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής μάκρο της Rabobank.

Ο Ερντογάν επικράτησε παρά τα χρόνια οικονομικής αναταραχής για τα οποία οι επικριτές του κατηγορούν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές – η αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να τις ανατρέψει.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές καταγράφουν κέρδη με τον δείκτη αναφοράς BIST-100 να σημειώνει άνοδο 3,5% και τον τραπεζικό δείκτη πάνω από 1%. Το μερίδιο των ξένων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τουρκικές μετοχές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και η αγορά κατευθύνεται κυρίως από τοπικούς επενδυτές.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Tellimer.

Η εκπληκτικά ισχυρή εμφάνιση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου είχε προκαλέσει sell off των διεθνών ομολόγων της Τουρκίας και άνοδο του κόστους για την ασφάλιση της έκθεσης στο χρέος της.

Τα δολαριακά ομόλογα της χώρας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα, ενώ το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο χρέος της Τουρκίας μέσω ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης (CDS) ανήλθε σε υψηλό επτά μηνών.

Σήμερα Δευτέρα, τα διεθνή ομόλογα της Τουρκίας παραμένουν σταθερά ενώ τα CDS κυμαίνονται στο επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!