24.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 20:53

Πρωτοβουλίες ΧΑΚ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Κοινωνική Υπευθυνότητα και την Εταιρική Διακυβέρνηση

Προσφωνώντας το συνέδριο ESG Cyprus Forum 2023 που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, το οποίο τελούσε και υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Μαρίνος Χριστοδουλίδης τόνισε την κρισιμότητα στην εποχή μας για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Κοινωνική Ευθύνη και την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι πολύ σημαντικό στο χρηματοοικονομικό τομέα, να ενταχθούν οι αρχές της Αειφορίας στις επενδύσεις και το ΧΑΚ δεσμεύεται να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη μέσω της διαχείρισης κινδύνων και της ενίσχυσης της διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, το Χρηματιστήριο, έχει εισαγάγει ρυθμίσεις στις Αγορές του, ώστε να διευκολύνει μεταξύ άλλων και την εισαγωγή εταιρειών με προσανατολισμό την αειφόρο ανάπτυξη.  Αριθμός εταιρειών από την Κύπρο και το εξωτερικό έχουν τα τελευταία χρόνια, εισαχθεί στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ, με εστίαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, ανέφερε, ότι για προσέλκυση επιπρόσθετων αξιών, το Χρηματιστήριο έχει μειώσει σημαντικά τα  δικαιώματα  εισαγωγής, όσον αφορά στα πράσινα εταιρικά ομόλογα (τα γνωστά ως green bonds), των οποίων η εισαγωγή σε διεθνείς αγορές ανθεί κατά τα τελευταία χρόνια και τα οποία συνιστούν ελκυστικά προϊόντα για επενδυτικά ταμεία. Το Χρηματιστήριο εκτιμά ότι η πιο πάνω μείωση στα δικαιώματα εισαγωγής ταυτόχρονα με την εφαρμογή της Νομοθεσίας που έχει πρόσφατα τροποποιηθεί για καταβολή μειωμένου συντελεστή 3% άμυνα στους τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων, μπορεί να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο για εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στο Χρηματιστήριο και ότι το ΧΑΚ ευελπιστεί ότι σύντομα θα φιλοξενήσει αρκετές εκδόσεις πράσινων ομολόγων στο ΧΑΚ.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ ανέφερε ότι μεταξύ άλλων, το ΧΑΚ συμμετέχει μετοχικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και συνεπώς εξετάζει και μέσα από την συμμετοχή του στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ελλάδος, την υλοποίηση κι άλλων επιλογών, για εξυπηρέτηση των συντελεστών της Αγοράς, μέσω των Αγορών του.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι επενδυτές διεθνώς αξιολογούν πλέον τις εισηγμένες εταιρείες βάσει και του βαθμού δραστηριοποίησης τους σε θέματα ESG. Το Χρηματιστήριο, ως ανέφερε, έχει απευθύνει πρόσκληση προς ενδιαφερόμενες εταιρείες, για να αξιολογήσουν τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου μέσω της εισαγωγής σ’ αυτό των αξιών τους, παρέχοντας αντιστοίχως σε επενδυτές διευρυμένες επιλογές επενδύσεων και προοπτικές ανάπτυξης, μέσω της Αγοράς.

Μέσω της Εταιρικής Διακυβέρνησης, το ΧΑΚ επιδιώκει την υψηλότερη προτυποποίηση και διαφάνεια, εφόσον η εμπιστοσύνη των επενδυτών και του κοινού είναι θεμελιώδης. Το ΧΑΚ ως ανέφερε, συνεργάζεται με τις εταιρείες για να ενισχυθούν οι δομές διακυβέρνησής τους και για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Ως τόνισε καταληκτικά ο κ. Χριστοδουλίδης, το ΧΑΚ στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης ήταν πρωτοπόρο στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, παρέχει εδώ και αρκετά χρόνια ένα διευρυμένο και ασφαλές πλαίσιο διαφάνειας μέσω της εφαρμογής του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών. Ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΧΑΚ που υιοθετείται πλήρως ή μερικώς από τις εταιρείες, αναλόγως της Αγοράς που είναι εισηγμένες, σκοπό έχει την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου και της ανεξαρτησίας του Διοικητικού Συμβουλίου, την προστασία των μικρομετόχων καθώς επίσης και την υιοθέτηση διαφάνειας και έγκαιρης πληροφόρησης.

Εσωκλείεται φωτογραφικό στιγμιότυπο από το Συνέδριο αυτό, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΧΑΚ, κ. Μαρίνο Χριστοδουλίδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

DBRS: Αναμένεται επιδείνωση στα ΜΕΔ ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά...

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων

Το Εφετείο απέρριψε έφεση σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για αγωγή ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την...

Πάφος: Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για την επαρχία Πάφου ήταν συνολικά 6.359 ανέφερε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου και Έφορος Εκλογών της Εκλογικής Περιφέρειας...

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!