18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 19:51

Ψήφο εμπιστοσύνης στον EastMed από ιταλικό κοινοβούλιο

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Κάτω Βουλής της Ιταλίας κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να εργαστεί με τις εμπλεκόμενες χώρες για το έργο EastMed και να αξιολογήσει τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Όπως μεταδίδεται στην Ιταλία, την Τετάρτη η Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα που υπέβαλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της Πάολο Φορμεντίνι με το οποίο καλείται η ιταλική κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο με τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο EastMed «για αξιολόγηση της ανάπτυξής του, με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας, στη βάση του διεθνούς γεωπολιτικού πλαισίου και των συνθηκών τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας».

Ειδικότερα, ύστερα από μία μακρά διαδικασία ακροάσεων στα πλαίσια της οποίας είχαν κληθεί και αναπτύξει τις απόψεις τους οι επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών, οι πρέσβεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, πανεπιστημιακοί και ενεργειακοί εμπειρογνώμονες,  η 50μελής Επιτροπή του Ιταλικού Κοινοβουλίου εξέδωσε, με την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζει την Κυβέρνηση Meloni.

Επίσης ζητείται από την κυβέρνηση να δώσει «την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις εθνικές ενεργειακές προμήθειες και στις παγκόσμιες πολιτικο-στρατηγικές ισορροπίες».

Βουλευτές από όλα τα κόμματα στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και τον λεγόμενο Τρίτο Πόλο, μια κεντρώα ομοσπονδία, ψήφισαν υπέρ.  Τα δυο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης – το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων – απείχαν, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία ψήφισαν κατά.

Ο κ. Φορμεντίνι ανέφερε πως «το κοινοβούλιο έχει επιτέλους εκφραστεί, έπειτα από μια εις βάθος συζήτηση, στηρίζοντας αυτό που μπορούμε να προσδιορίσουμε ως έναν ‘αγωγό των δημοκρατιών’, δίδοντας έμφαση στον κεντρικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή προμήθεια της Ιταλίας».

Πρόσθεσε πως είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει διαφοροποίηση τόσο των ενεργειακών πηγών όσο και των διαδρόμων εφοδιασμού.

4542616599549761 EastMed-Pipeline

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως ο αγωγός θα επιτρέψει στη Ρώμη να προσαρμόσει της επιλογές για την ενεργειακή προμήθεια υπό το φως της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Όπως επισημαίνεται, η Λιβύη που αποτελεί επίσης έναν προμηθευτή αερίου παραμένει «πολύ ασταθής και απέχει από μια κατάσταση πλήρους ειρήνευσης», ενώ πιο μετριοπαθείς επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα αποτελέσουν, εκφράζεται η ελπίδα, «προοίμιο για μια εντονότερη αποκλιμάκωση» ακόμη και μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Αναφέρεται, εξάλλου, πως το έργο EastMed «προτείνεται επίσης ως ένα στρατηγικός διάδρομος χρήσιμος για να προωθηθεί η δυνατότητα των ανανεώσιμων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της μεταφοράς πράσινων αερίων όπως υδρογόνου».

Αποτελεί ακόμη, προστίθεται, κάτι το οποίο μπορεί να ενταχθεί «στο δίκτυο των σχέσεων που οικοδομούνται γύρω από τις Συμφωνίες του Αβραάμ και τη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των Αράβων και των Ισραηλινών, οικοδομώντας μια γέφυρα μεταξύ της Ιταλίας και των Αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφιάδες για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!