32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 15:13

Φυσικό αέριο: Πόσο απειλεί την Ευρώπη το κλείσιμο του ουκρανικού αγωγού;

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ενός από τα δύο βασικά σημεία εισόδου σταματάει από σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις κατοχής διακόπτουν τη λειτουργία.

Ενώ ο διαχειριστής του δικτύου πρόσθεσε ότι το καύσιμο θα μπορούσε ακόμα να αναδρομολογηθεί για να αποφευχθούν διακοπές, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός του.

Η Ρωσία στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας κανονικά παρά τη σύγκρουση, αλλά οι παραγγελίες δείχνουν ότι οι συνολικές αποστολές πρόκειται να μειωθούν περίπου 18% την Τετάρτη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, με αύξηση των ροών μέσω του δεύτερου σημείου εισόδου. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 6,8%. 

Το Κίεβο είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων και των κατακτητών της στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσαν να καταλήξουν στη διακοπή του 1/3 των ροών του φυσικού αερίου που διοχετεύει στην Ευρώπη. Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις μέσω του συνοριακού σημείου Sokhranivka αλλά είπε ότι οι ροές θα μπορούσαν να επαναδρομολογηθούν μέσω του Sudzha.

«Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Gazprom ενημερώθηκε σχετικά», ανέφερε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz σε δήλωση στον ιστότοπό της. Η εταιρεία είπε ότι προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει το φυσικό αέριο.

Εκπρόσωπος της Gazprom είπε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε από την Ουκρανία για τη διακοπή, αλλά δεν έλαβε καμία επιβεβαίωση ανωτέρας βίας. Ενώ η εταιρεία είπε ότι η μετάβαση στο Sudzha θα ήταν τεχνικά αδύνατη, οι παραγγελίες αερίου παρουσιάζουν αύξηση 12% μέσω του σημείου εισόδου.

Οι ευρωπαίοι έμποροι φυσικού αερίου παραμένουν σε επιφυλακή, παρόλο που οι τιμές έχουν υποχωρήσει πρόσφατα χάρη στη σταθερή ροή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που φτάνουν στην περιοχή και στον ζεστό καιρό. Η Ρωσία προμήθευσε περίπου το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι, και περίπου το ένα τρίτο αυτής στάλθηκε μέσω Ουκρανίας, καθιστώντας την βασικό κρίκο στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Οι παραγγελίες διαμετακόμισης μέσω του σημείου Sokhranivka  για την Τετάρτη έχουν ήδη μειωθεί στο μηδέν, αλλά οι ροές μέσω της διαδρομής Sudzha αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% από την προηγούμενη ημέρα. Αυτό υποδηλώνει ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή στη δρομολόγηση μακριά από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Η Sokhranivka και η Sudzha είναι δύο βασικά σημεία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για διαμετακόμιση στην Ευρώπη. Από την Τρίτη, το 27% των ροών περνούσε από τη Σοχρανίβκα, με τις υπόλοιπες να περνούν από τη Σούτζα.

Η Gazprom είπε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα να συνεχιστεί η αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ως συνήθως και ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις προς τους ευρωπαίους πελάτες.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: 18 πρόσωπα κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα. Μεταξύ...

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του εμβληματικού Moulin Rouge τη νύχτα

Τα φτερά του ιστορικού καμπαρέ του Παρισιού, Moulin Rouge έπεσαν στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εμβληματικές λεπίδες του καμπαρέ που βρίσκεται στο...

Ταϊλάνδη: Αφόρητη ζέστη – 50 βαθμοί κελσίου η αισθητή θερμοκρασία, 30 νεκροί από την αρχή του έτους

Αντιμέτωπη με φοβερό καύσωνα είναι η Ταϊλάνδη, με συνεχή 40άρια, αλλά αισθητή θερμοκρασία πάνω από 50, ενώ 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Ζαχάροβα: Η ειρηνευτική φόρμουλα Ζελένσκι παρατείνει τη σύγκρουση – Καμία συζήτηση χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας

«Δεν έχουν νόημα τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αφορμή στάθηκε...

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό

Επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με...

Η φρεγάτα «Ύδρα» έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs στον Κόλπο του Άντεν – Κατερρίφθη το ένα εξ αυτών

Η φρεγάτα Ύδρα έβαλε κατά δύο UAVs, στον Κόλπο του Άντεν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες». Σύμφωνα συγκεκριμένα με το ΓΕΕΘΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!