21.1 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Μάιος 2024 | 21:05

Το ενεργειακό πόκερ και τα «χαρτιά» της Ελληνικής κυβέρνησης: H … συμμαχία του Νότου

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Φουντώνει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό ράλι που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις σε βασικά αγαθά. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, ενώ σήμερα τα «φώτα» στρέφονται στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης – λόγω covid- στην τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ιταλία Μάριο Ντράγκι, την  Ισπανία  Πέδρο Σάντσεθ και την Πορτογαλία  Αντόνιο Κόστα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε αναφερθεί σε ένα σχέδιο έξι σημείων για τη ρύθμιση της χονδρικής τιμής φυσικού αερίου.

Μια πρόγευση για το τι θα περιλαμβάνει η σημερινή συζήτηση έδωσε χθες ο Μ. Ντράγκι. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρείται  αναγκαίο. Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με  την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου, και το πως μπορεί αυτό να διαχωριστεί.

O Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πρόσφατα  πως η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου. Παράλληλα τόνισε  πως «είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα όπως είναι το  ενεργειακό απαιτούνται πανευρωπαϊκές λύσεις. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως στόχος του σημερινού ραντεβού είναι να συζητηθεί  το πρόβλημα και να αναζητηθούν κοινές λύσεις, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως στο τραπέζι έχουν μπει και μια σειρά άλλων προτάσεων, όπως για παράδειγμα η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη της Ε.Ε., ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες πηγές. Παράλληλα υπάρχει και μια συζήτηση για το κατά πόσο θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την ενέργεια (και οι δαπάνες για την άμυνα που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) από τους δημοσιονομικούς κανόνες, ωστόσο πρόκειται για δύσκολα θέματα και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κινήσεις της Αθήνας στην ενεργειακή «σκακιέρα»

Τα ευρωπαϊκά σχέδια  για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027 έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. H συζήτηση για το  θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας γίνεται όλο και εντονότερη και στην κυβέρνηση σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις στην ενεργειακή .. σκακιέρα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για  επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος, μετατροπή της χώρας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου  κ.α.  Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε-  στο πρόσφατο τηλεοπτικό του μήνυμα- και στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον, θέμα για το οποίο αναμένονται περισσότερα το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε ένα σκηνικό που αλλάζει διαρκώς εκτιμάται πως το σχήμα 3+1, δηλαδή η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και των ΗΠΑ μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα έρχονται ξανά στο προσκήνιο  τα σενάρια για τον EastMed. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι πρέπει να επανεξεταστεί η προοπτική του αγωγού EastMed – και να  ληφθεί υπόψη τόσο η οικονομική όσο και η στρατηγική πλευρά του έργου – καθώς σε στιγμές όπως η σημερινή κρίση είναι σημαντικό να εξετάζονται όλες οι δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ανάρπαστα τα εισιτήρια του τελικού κυπέλου – Η Ομόνοια απορρόφησε 8.967

Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια που αναλογούσαν στην Ομόνοια, για τον μεγάλο τελικό κυπέλλου με την Πάφο στο ΓΣΠ. Σύμφωνα με ενημέρωση των πρασίνων, τα 8967...

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ολκίν για το κυπριακό

Συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Angela Holguín Cuéllar, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η...

Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Συμφώνησαν ότι διαφωνούν – Οι σπόντες και οι δηλώσεις των δύο (φώτο,βίντεο)

Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ – Κέρδη 0,21%

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 150,74 μονάδες. Άνοδο 0,22% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE...

Ανόρθωση: Αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανόρθωση που ενημέρωσε πως αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση που θα γινόταν αύριο (14/05). Αναλυτικά: «Η εταιρεία Ανόρθωσις Αμμοχώστου (Ποδόσφαιρο) Δημόσια Λίμιτεδ ενημερώνει...

ΔΗΣΥ: Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τον Θανάση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφορικά την πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι καθήκον των αρμοδίων αρχών να κάνουν ότι μπορούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!