18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 19:24

ΠτΔ: Μέχρι το τέλος του 2027 η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας που θα μπορεί να εξάγει ή να ανταλλάσσει

Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2027 η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας που θα μπορεί να εξάγει ή να ανταλλάσσει, επιπρόσθετα με τις ποσότητες που θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του σήμερα το πρωί στο συνέδριο, με θέμα «EMGF – Energy Transition Conference» που διοργανώνει η Κύπρος με την ευκαιρία της Προεδρίας στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum – EMGF), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσότητες που μπορεί να κυμαίνονται από 120 γιγαβατώρες το 2027, μέχρι 1000 το 2030 και πέραν των 1800 το 2033.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των εξαιρετικών της σχέσεων και μακροχρόνιων συνεταιρισμών στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές χώρες σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, είναι έτοιμη να έχει τη δική της συμβολή και να είναι ενεργό μέρος των ενεργειακών λύσεων που έχει να προσφέρει η περιοχή μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος έχει αναλάβει ήδη αυτό τον ρόλο μέσω της έναρξης της φάσης κατασκευής του EuroAsia Interconnector ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, η τελετή έναρξης της οποίας θα γίνει αργότερα σήμερα, καθώς και των προετοιμασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για έναρξη του EuroAfrica Interconnector που θα συνδέει Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς και προγραμματισμό, υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2027, όταν η πρώτη διασύνδεση θα έχει εγκατασταθεί, η Κύπρος θα έχει πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας την οποία θα μπορεί να εξάγει ή να ανταλλάσσει, επιπρόσθετα με τις ποσότητες που θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα.

“Ως εκ τούτου η Κύπρος μπορεί να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσότητες που μπορεί να κυμαίνονται από 120 γιγαβατώρες το 2027, μέχρι 1000 το 2030 και πέραν των 1800 το 2033”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις πιθανότητες και τις προτάσεις για διασύνδεση διαφόρων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και εντός των επόμενων ημερών σε Λίβανο με είτε υφιστάμενες είτε νέες υποδομές, μέσω των οποίων μπορεί να γίνει εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής συμβολής της Ανατολικής Μεσογείου στις προσπάθειες για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, είτε ως LNG είτε μέσω αγωγών, υδρογόνου που θα παραχθεί στην περιοχή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που να εξάγεται στην Ευρώπη μέσω ηλεκτρικών διασυνδετήριων αγωγών, υπογραμμίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αναλάβει καίριο ρόλο προς αυτό τον σκοπό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου πως αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προοπτικές σε σχέση με τους πόρους, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι οι πλήρεις ενεργειακές δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να ξεκλειδώσουν εάν οι προμηθευτές, οι αγοραστές και οι χώρες μεταφοράς στην περιοχή συνεργαστούν για την ανάπτυξη πολλών έργων υποδομών για το εμπόριο αερίου, υδρογόνου και ανανεώσιμης ενέργειας στην περιοχή με εξωτερικές αγορές.

Σημείωσε πως το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπή της Βιομηχανίας Αερίου του EMGF είναι ενεργά στη διερεύνηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει στην ουσία ότι μια πλατφόρμα για συζήτηση είναι διαθέσιμη προκειμένου να καθοριστούν οι συνέργειες για καλύτερη αξιοποίησή τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως η σημασία του EMGF προχωρά πέραν της ενεργειακής συνεργασίας και αφορά τον ρόλο του όσον αφορά την περιφερειακή ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία στην ταραχώδη περιοχή μας και πέραν αυτής.

Υπογράμμισε πως το Φόρουμ είναι ανοικτό σε οποιανδήποτε χώρα επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό «σε αυτή τη συλλογική διαδικασία, νοουμένου ότι «τηρεί τις κοινές μας αξίες και αρχές για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας».

«Το μότο μας είναι ότι η Ενέργεια πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ειρήνη και την ευημερία και όχι για τη δημιουργία εντάσεων και συγκρούσεων», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Διαφορετική ανάγνωση κάνουν τα κόμματα για τα νέα μέτρα – Μπηκτές και επικρίσεις μεταξύ τους – Κριτική κατά κυβέρνησης

Διαφορετική ανάγνωση κάνουν τα κόμματα για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μάλιστα, δεν παραλείπουν να επικρίνουν το...

Τέσσερεις νόμους που αναθεωρούν εκλογικές διατάξεις για ΤΑ ψήφισε η Βουλή

Τέσσερεις νόμους που αναθεωρούν εκλογικές διατάξεις τον νομοθετικού πλαισίου της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψήφισε η Ολομέλειας της Βουλής. Ο πρώτος νόμος αναθεωρεί τον περί...

Απαρέσκεια ΣΕΚ για τα μέτρα της κυβέρνησης – Δεν καλύπτουν τις ανάγκες

Τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβεια, δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αναφέρει η ΣΕΚ, εκφράζοντας με ανακοίνωση την απαρέσκειά της....

Ελεγκτική: Χωρίς έλεγχο τα έσοδα Γενικού Λογιστηρίου

Τη μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις των εσόδων που εισπράττονται και εσόδων που πιστώνονται σε Κονδύλια εσόδων της από το Γενικό Λογιστήριο...

Αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός λέει ο Διοικητής ΚΤΚ (βίντεο)

Τα σημαντικά οφέλη που δημιουργεί ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, εξηγεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Κωνσταντίνος Ηροδότου, στο δεύτερο από μία σειρά...

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο

Ανοδικά έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 0,65%, κλείνοντας στις 145,32 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε άνοδο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!