27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 13:56

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στην ΕΕ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε άλλη μία προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση στο θέμα τις επόμενες ημέρες. «Για τον διορθωτικό μηχανισμό το ζήτημα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία, η οποία θα κόψει τις αυξήσεις τιμών, τη χειραγώγηση και την κερδοσκοπία και, από την άλλη πλευρά, δεν θα κόψουμε την προμήθεια που φτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολιτική συμφωνία σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, για το όριο», είπε.

Όμως πόσο κοντά είμαστε σε συμφωνία;

Το σχέδιο παρέμβασης στην αγορά, που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα μεταξύ των κρατών μελών, χωρίζοντάς τα σε δύο «στρατόπεδα». Από τη μία είναι οι χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία που ζητούν μια προσεκτική προσέγγιση, και από την άλλη μια ομάδα με χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία που πιέζουν για ένα πιο επιθετικό εργαλείο για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Politico που κάνει λόγο για το «δράμα του πλαφόν», η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου σχεδιάζει να υποβάλει συμβιβαστική πρόταση σήμερα το πρωί που θα επιδιώξει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των χωρών που ζητούν ισχυρή παρέμβαση και εκείνων που δεν θέλουν καμία παρέμβαση.

Μέχρι στιγμής η τελευταία συμβιβαστική πρότασης της τσεχικής προεδρίας για πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεν γεφύρωσε ουσιωδώς το χάσμα μεταξύ των «πλανοφολατρών» και των «πλαφονομάχων». Η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες πιέζουν για πλαφόν στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κρίνοντας το πλαφόν των 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα υπερβολικά υψηλό.

«Πρέπει να βρούμε μία ισορροπία για να κρατήσουμε τους πάντες εξίσου δυσαρεστημένους», όπως δήλωσε διπλωματική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί τους πάντες. Σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή του Politico, οι συνομιλίες «δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη».

Την απουσία συναίνεσης επιβεβαίωσε και η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne van der Straeten. «Δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή για το πώς πρέπει να λειτουργήσει και για τους αριθμούς», δήλωσε τη Δευτέρα στο Bloomberg TV. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι σημαντική για την ήπειρο στο σύνολό της. Πρέπει να συνεχίσουμε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές λένε πως δεν είναι καθόλου σίγουρες πως πράγματι θα κλειστεί συμφωνία σήμερα. Μια από τις επιλογές είναι το ζήτημα να παραπεμφθεί στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να επιστρέψει στους υπουργούς την επόμενη εβδομάδα.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, και τα δύο «στρατόπεδα» έχουν ικανό αριθμό ψήφων για να προβάλουν βέτο. Πιθανόν καθοριστική θα είναι η ψήφος της Γαλλίας, η οποία αρχικά τασσόταν υπέρ του πλαφόν, αλλά την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες στις χρηματαγορές, σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ταϊλάνδη: Αφόρητη ζέστη – 50 βαθμοί κελσίου η αισθητή θερμοκρασία, 30 νεκροί από την αρχή του έτους

Αντιμέτωπη με φοβερό καύσωνα είναι η Ταϊλάνδη, με συνεχή 40άρια, αλλά αισθητή θερμοκρασία πάνω από 50, ενώ 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Ζαχάροβα: Η ειρηνευτική φόρμουλα Ζελένσκι παρατείνει τη σύγκρουση – Καμία συζήτηση χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας

«Δεν έχουν νόημα τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αφορμή στάθηκε...

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό

Επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με...

Η φρεγάτα «Ύδρα» έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs στον Κόλπο του Άντεν – Κατερρίφθη το ένα εξ αυτών

Η φρεγάτα Ύδρα έβαλε κατά δύο UAVs, στον Κόλπο του Άντεν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες». Σύμφωνα συγκεκριμένα με το ΓΕΕΘΑ,...

FT για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη της Ευρωζώνης

Στο ιστορικό πλαίσιο γύρω από την ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία στέκονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας ότι η χώρα έχει μεν ισχυρές επιδόσεις,...

Αυξημένο και το 2024 το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα – Στο +9% το α΄τρίμηνο 2024

Αύξηση 9% παρουσίασαν, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή Κύπρου, τα ταξίδια των Κυπρίων προς την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!