28.7 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 19:08

Πετρέλαιο: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών οι τιμές

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας, υπό το βάρος της διάχυτης ανησυχίας στους επενδυτές για παγκόσμια τραπεζική κρίση παρά τον «γάμο» μεταξύ UBS και Credit Suisse.

Η ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης καυσίμων,  οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

Ειδικότερα, οι τιμές του μπρεντ υποχωρούσαν κατά 3,2% το πρωί της Δευτέρας, και διαμορφώνονταν στα 70,65 δολάρια. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, «πιάνοντας» τα 70,56 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα, το μπρεντ σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας σχεδόν κατά 12%.

Όσον αφορά το αμερικανικό αργό, η τιμή του διαμορφωνόταν το πρωί της Δευτέρας στα 64,59 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 3,2%. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 64,51 δολάρια, επίπεδο που επίσης είναι το χαμηλότερο που παρατηρείται από τον Δεκέμβριο του 2021. Οι τιμές για το αμερικανικό αργό κατέγραψαν πτώση 13% την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περασμένο Απρίλιο.

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έρχεται μετά και παρά την ιστορική συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σε μια προσπάθεια να προσφερθεί ανάσα ανακούφισης για το τραπεζικό σύστημα.

Μετά την ανακοίνωση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς και να στηρίξουν άλλες τράπεζες.

«Η αγορά επικεντρώνεται στην τρέχουσα αστάθεια του τραπεζικού τομέα και στις πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed», εξηγεί ο Baden Moore, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας για τα εμπορεύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 22 Μαρτίου παρά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Αρκετοί, ωστόσο, καλούν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής προς το παρόν, και να είναι έτοιμη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων σε δεύτερο χρόνο. Η επιβράδυνση στις αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να πιέσει το δολάριο, καθιστώντας εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια, όπως το αργό πετρέλαιο, πιο προσιτά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στους παράγοντες που συνυπολογίζονται για να σταθμιστεί το κλίμα στις αγορές πετρελαίου είναι επίσης η επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, προσθέτει ο Moore. «Ο περαιτέρω καθοδικός κίνδυνος για τις τιμές αυξάνει την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές», εκτίμησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!