32 C
Nicosia
Κυριακή 19 Μάιος 2024 | 14:46

Παπαναστασίου: Λύση εντός Σεπτεμβρίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Την αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί λύση εντός Σεπτεμβρίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση του αναθεωρημένου σχεδίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος που κατέθεσε η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Chevron Corp.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, με βάση τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας εταιρειών, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριάντα ημερών, μετά την απόρριψη του αναθεωρημένου σχεδίου.

Σημειώνεται ότι η περίοδος νέου γύρου διαπραγματεύσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου

Όσον αφορά τους λόγους απόρριψης από την κυβέρνηση του αναθεωρημένου σχεδίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι μεταφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα στην κοινοπραξία εταιρειών της οποίας ηγείται η Chevron Corp. και αυξάνει παράλληλα τους κινδύνους για την κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές επιβαρύνουν την ευελιξία της Δημοκρατίας και αυξάνουν τους κινδύνους σε θέματα παραγωγής από το συγκεκριμένο κοίτασμα και επιφέρουν πλεονεκτήματα οικονομικής φύσης στην κοινοπραξία.

Όπως εξήγησε, το αναθεωρημένο σχέδιο προνοούσε την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο απευθείας από το κοίτασμα στην Αίγυπτο για να επιταχυνθεί η εκμετάλλευση και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

«Το «Αφροδίτη» βρίσκεται σε περίπου 380 χιλιόμετρα από την Αίγυπτο και για να σταλεί σε τέτοια απόσταση αέριο, θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές μεταφοράς του», τόνισε και επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αφαιρεί κάποιες υποδομές και αφήνει το αέριο να μεταφέρεται μόνο με την πίεση που βγαίνει από το κοίτασμα.

Δήλωσε ότι σε αυτό έγκεινται οι διαφορές που έχουν και απέρριψαν το αναθεωρημένο σχέδιο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα στο χρόνο που θα αρχίσει να πέφτει η πίεση του αερίου στο κοίτασμα, να είναι ο ίδιος που θα αρχίσει να αποδίδει για τη Δημοκρατία, σύμφωνα και με τις συστάσεις ομάδας εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Ενέργειας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι σημαντικότερες τεχνικές προσαρμογές του αναθεωρημένου σχεδίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, περιορίζουν τις γεωτρήσεις παραγωγής από πέντε σε τρεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή από 800 cfd σε 650 cfd, μειώνοντας σημαντικά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) σε σύγκριση με τις εκτιμώμενές δαπάνες ύψους $3,6 δισ. που προνοούσε το σχέδιο του 2019.

Επίσης, προνοείται ακύρωση του σχεδίου για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) για την επεξεργασία του αερίου, προτού αυτό εισέλθει σε ένα αγωγό 480 χιλιομέτρων που να συνδέει το κοίτασμα με το τερματισμό στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση θα απαιτήσει υλοποίηση συμφωνίας

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε όμως ότι το έργο θα πρέπει να προχωρήσει καθώς είναι το πιο ώριμο για αξιοποίηση, ενώ επεσήμανε ότι εξευρέθηκε πριν από 12 χρόνια περίπου και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Πρόσθεσε ότι πλέον η Δημοκρατία δεν θα περιοριστεί σε συμφωνίες επί χάρτου αλλά θα απαιτήσει από την κοινοπραξία την υλοποίησή τους. Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά είπε ότι με βάση τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, η εκμετάλλευση του κοιτάσματος υπολογίζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2027.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» ανακαλύφθηκε το 2011 και εκτιμάται ότι διαθέτει 4,4 τρισεκατομμύρια φυσικού αερίου (125 δις κυβικά μέτρα) και βρίσκεται κοντά στο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν», το οποίο διαχειρίζονται από κοινού Chevron και NewMed.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι

Τόσο η Κομισιόν, όσο και η Στατιστική Υπηρεσία με τις προβλέψεις και τα στοιχεία που ανακοινώνουν, δίνουν την εντύπωση ότι η οικονομία μας πετά...

Θεσμοί σε κρίση = Κράτος σε ανυποληψία

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τους θεσμούς του κράτους είναι απογοητευτικά.  Σοβαροί θεσμοί τσακώνονται δημόσια μεταξύ τους.  Θεσμικά όργανα αμφισβητούνται.  Αποφάσεις θεσμών χλευάζονται.  Γενικά,...

ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ πρωταθλητής Ελλάδας – Σήμερα τελευταία αγωνιστική

Η τελευταία αγωνιστική της Stoiximan Super League μας επεφύλλασε ένα συναρπαστικό φινάλε. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεκδικούν τον τίτλο μέχρι και το φινάλε με τους...

Σακελλαροπούλου: Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει τη γενοκτονία του Πόντου

Το χρέος της διεθνούς κοινότητας «να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά...

Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών

Οι κάτοικοι επτά χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ίμπου στο απομακρυσμένο νησί Χαλμαχέρα της Ινδονησίας. Το Ίμπου εξερράγη...

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Πάφο για την κατάκτηση του κυπέλλου (φωτό)

Τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της πανηγυρίζει η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου η οποία επικράτησε της Ομόνοιας στον τελικό Κυπέλλου στο ΓΣΠ με 0-3. Γλέντησαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!