Την αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί λύση εντός Σεπτεμβρίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση του αναθεωρημένου σχεδίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος που κατέθεσε η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Chevron Corp.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, με βάση τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας εταιρειών, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριάντα ημερών, μετά την απόρριψη του αναθεωρημένου σχεδίου.
Σημειώνεται ότι η περίοδος νέου γύρου διαπραγματεύσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου
Όσον αφορά τους λόγους απόρριψης από την κυβέρνηση του αναθεωρημένου σχεδίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι μεταφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα στην κοινοπραξία εταιρειών της οποίας ηγείται η Chevron Corp. και αυξάνει παράλληλα τους κινδύνους για την κυπριακή Δημοκρατία.
Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές επιβαρύνουν την ευελιξία της Δημοκρατίας και αυξάνουν τους κινδύνους σε θέματα παραγωγής από το συγκεκριμένο κοίτασμα και επιφέρουν πλεονεκτήματα οικονομικής φύσης στην κοινοπραξία.
Όπως εξήγησε, το αναθεωρημένο σχέδιο προνοούσε την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο απευθείας από το κοίτασμα στην Αίγυπτο για να επιταχυνθεί η εκμετάλλευση και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
«Το «Αφροδίτη» βρίσκεται σε περίπου 380 χιλιόμετρα από την Αίγυπτο και για να σταλεί σε τέτοια απόσταση αέριο, θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές μεταφοράς του», τόνισε και επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αφαιρεί κάποιες υποδομές και αφήνει το αέριο να μεταφέρεται μόνο με την πίεση που βγαίνει από το κοίτασμα.
Δήλωσε ότι σε αυτό έγκεινται οι διαφορές που έχουν και απέρριψαν το αναθεωρημένο σχέδιο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα στο χρόνο που θα αρχίσει να πέφτει η πίεση του αερίου στο κοίτασμα, να είναι ο ίδιος που θα αρχίσει να αποδίδει για τη Δημοκρατία, σύμφωνα και με τις συστάσεις ομάδας εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Ενέργειας.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι σημαντικότερες τεχνικές προσαρμογές του αναθεωρημένου σχεδίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, περιορίζουν τις γεωτρήσεις παραγωγής από πέντε σε τρεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή από 800 cfd σε 650 cfd, μειώνοντας σημαντικά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) σε σύγκριση με τις εκτιμώμενές δαπάνες ύψους $3,6 δισ. που προνοούσε το σχέδιο του 2019.
Επίσης, προνοείται ακύρωση του σχεδίου για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) για την επεξεργασία του αερίου, προτού αυτό εισέλθει σε ένα αγωγό 480 χιλιομέτρων που να συνδέει το κοίτασμα με το τερματισμό στο Ιντκού της Αιγύπτου.
Η κυβέρνηση θα απαιτήσει υλοποίηση συμφωνίας
Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε όμως ότι το έργο θα πρέπει να προχωρήσει καθώς είναι το πιο ώριμο για αξιοποίηση, ενώ επεσήμανε ότι εξευρέθηκε πριν από 12 χρόνια περίπου και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Πρόσθεσε ότι πλέον η Δημοκρατία δεν θα περιοριστεί σε συμφωνίες επί χάρτου αλλά θα απαιτήσει από την κοινοπραξία την υλοποίησή τους. Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά είπε ότι με βάση τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, η εκμετάλλευση του κοιτάσματος υπολογίζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2027.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» ανακαλύφθηκε το 2011 και εκτιμάται ότι διαθέτει 4,4 τρισεκατομμύρια φυσικού αερίου (125 δις κυβικά μέτρα) και βρίσκεται κοντά στο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν», το οποίο διαχειρίζονται από κοινού Chevron και NewMed.