19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:48

Ο Χριστοδουλίδης χαιρετίζει την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στην ΑΟΖ μας

Οι μέχρι σήμερα ανακαλυφθείσες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αντιστοιχούν δυνητικά σε ένα ποσοστό μεταξύ 10% – 15% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία το 2021, για μία περίοδο εικοσαετίας», αναφέρει στις δηλώσεις του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη

Χαιρετίζουμε τη νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα «Δίας» στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακοίνωσε σήμερα η ενεργειακή κοινοπραξία ENI-TOTAL. Η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά την μεγάλη προοπτική της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ ειδικά τώρα σε μια περίοδο κρίσιμης συγκυρίας μετά και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη.

Η ανακάλυψη στο κοίτασμα «Δίας», προστίθεται στα κοιτάσματα «Κρόνος», «Γλαύκος», «Καλυψώ» και «Αφροδίτη». Οι μέχρι σήμερα ανακαλυφθείσες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αντιστοιχούν δυνητικά σε ένα ποσοστό μεταξύ 10% – 15% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία το 2021, για μία περίοδο εικοσαετίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τους κατάλληλους χειρισμούς, η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει την ΕΕ ως το βασικό αγοραστή φυσικού αερίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, με τη συνεργασία και αρωγή της ΕΕ, εταιρείες και κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης (fast track) των κοιτασμάτων τόσο για εξαγωγές, όσο και για εξυπηρέτηση των εγχώριων αναγκών της χώρας μας.

Ειδικά, το μέγεθος και η γεωγραφική θέση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Δίας», φαίνεται να τα καθιστούν ιδανικά για να χρησιμοποιηθούν για απάμβλυνση της ενεργειακής κρίσης στην Κύπρο με θετική επίδραση στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας, μέσω της τροφοδότησης της ΕΕ με κυπριακό φυσικό αέριο, έχει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί περαιτέρω γεωπολιτικά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!