19.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 23:22

Ορατός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος – Οι εργαζόμενοι στη Δεκέλεια αδρανοποιούν τις 6 ατμοηλεκτρικές μονάδες

Ο ΔΣΜΚ ανακοίνωσε ότι με βάση την ενημέρωση που έλαβε από τη Διεύθυνση Παραγωγής της ΑΗΚ, οι έξι ατμοηλεκτρικές μονάδες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού (ΗΣ)  Δεκέλειας δεν θα είναι στη διαθεσιμότητα του Ηλεκτρικού Συστήματος από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 και ως εκ τούτου, αναμένει ότι θα δημιουργηθούν προκλήσεις όσον αφορά:

  • την επάρκεια παραγωγής για κάλυψη της Ζήτησης
  • τη δυνατότητα του Συστήματος Μεταφοράς για διοχέτευση ενέργειας στα αστικά κέντρα
  • την απορρόφηση της αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του Ηλεκτρικού Συστήματος, η οποία εξαρτάται από τη ζήτηση φορτίου που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καιρικές συνθήκες και τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού, καθώς επίσης και για την αποφυγή πρόκλησης Ολικής Σβέσης του Ηλεκτρικού Συστήματος, ο ΔΣΜΚ είναι υποχρεωμένος ανάλογα να εφαρμόζει τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Για συνολική ζήτηση της τάξης των 600MW και άνω, θα προκύπτει ανάγκη για περικοπή καταναλωτικού φορτίου στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.
  2. Το ύψος των εφεδρειών του Ηλεκτρικού Συστήματος θα είναι μειωμένο και ως εκ τούτου, τυχόν βλάβη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπές καταναλωτικού φορτίου σε Παγκύπρια βάση.
  3. Η δυνατότητα απορρόφησης της αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ θα είναι επίσης μειωμένη, ως εκ τούτου, θα γίνονται σε συστηματική βάση αυξημένες περικοπές της παραγόμενης ισχύος από ΑΠΕ.

Σε περίπτωση διαφοροποίησης οποιωνδήποτε παραμέτρων που επηρεάζουν την αξιόπιστη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, έκτακτα περιστατικά και βλάβες, θα οδηγήσουν σε δυσμενέστερα, για τους χρήστες του Ηλεκτρικού Συστήματος, μέτρα.

Σχετικά με τα πιο πάνω, ο ΔΣΜΚ ενημέρωσε καθηκόντως τη ΡΑΕΚ σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της στις 12/12/2022.

Για τον ορατό κίνδυνο περιοδικών διακοπών στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος από την απόφαση των συντεχνιών που είναι οργανωμένες στην ΑΗΚ να τηρούν οι υπάλληλοι της Αρχής που εργάζονται στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, αυστηρά τα καθήκοντα τους βάσει του σχεδίου υπηρεσίας (work to rule) έγινε σήμερα ειδική σύσκεψη.

Την ίδια ώρα, όπως επεσήμαναν παράγοντες της αγοράς και των εργασιακών σχέσεων, με την απόφαση αυτή των πέντε συντεχνιών των υπαλλήλων της ΑΗΚ, ενδέχεται να ανοίξει ο ασκός για αναθέρμανση της νομικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, γεγονός που ενδέχεται να κλονίσει τη δομή των εργασιακών σχέσεων του τόπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!