22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:44

Κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου οι Οικολόγοι: Οι εταιρείες ενέργειας να περιοριστούν στο Βασιλικό

Τον κώδωνα του κίνδυνου για τον περιορισμό των εταιρειών ενέργειας στο Βασιλικό κρούει το Κίνημα Οικολόγων.

Σε ανακοίνωση, αφού αναφέρει πως στην Βουλή συζητούνται οι κανονισμοί που αφορούν την τροποποίηση της επιτρεπόμενης χρήσης σε κυβερνητικές βιομηχανικές περιοχές, τονίζει το πρόβλημα που υπάρχει στο Βασιλικό με τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Οι Οικολόγοι προειδοποιούν με μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο, ακόμα και καταστροφικές συνέπειες, σε περίπτωση που εγκατασταθούν στον Ύψωνα τέτοιες μονάδες.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συζητούνται αυτό το διάστημα οι κανονισμοί που αφορούν την τροποποίηση της επιτρεπόμενης χρήσης σε κυβερνητικές βιομηχανικές περιοχές και την διαδικασία αδειοδότησης βιομηχανικών αναπτύξεων.

Οι Περί Ακίνητου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Μίσθωση Ιδιοκτησίας μέσα σε Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές) Κανονισμοί, τροποποιούνται ούτως ώστε να επιτραπεί η εγκατάσταση μονάδων που ασχολούνται με την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή ενέργειας.

Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει εδώ, είναι πως δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την περιοχή Βασιλικού που ήταν αρχικά ο χώρος όπου θα προχωρούσε η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων αλλά και την Γ΄ Βιομηχανική Περιοχή  Ύψωνα.

Εάν κάποιος επισκεφθεί την εν λόγω περιοχή, θα αντιληφθεί πως σε περίπτωση εγκατάστασης μονάδας που συμπεριλαμβάνεται στους τροποποιητικούς κανονισμούς, ενδέχεται να προκύψει μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος, ακόμα και καταστροφικές συνέπειες, δεδομένης της έλλειψης υποδομών πυρασφάλειας και του ανάγλυφου της περιοχής.

Δεδομένου του γεγονότος ότι στην εν λόγω βιομηχανική περιοχή λειτουργούν σήμερα μεταποιητικές μονάδες παραγωγής τροφίμων, προκύπτει σοβαρό θέμα για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή και σε πολύ κοντινή απόσταση, υπάρχουν δεκάδες κατοικίες. Ως Κύπρος, έχουμε δυστυχώς πικρή πείρα όσο αφορά την ασφάλεια και τις επιπτώσεις από καταστροφικά ατυχήματα. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε ως κράτος, να είμαστε πολύ πιο προσεχτικοί, ιδιαίτερα όσο αφορά την ασφάλεια και υγεία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε κάθετα εναντίον στο να συμπεριληφθεί στην τροποποίηση η Γ΄ Βιομηχανική Ύψωνα για αυτό τον πολύ βασικό λόγο. Εξάλλου, η όποια εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ή αποθήκευσης ή διανομής ενέργειας σε αυτή την περιοχή, είναι καθόλα ασύμβατη με τις ήδη υφιστάμενες μονάδες, κάτι που τόνισαν κατά τη συζήτηση των κανονισμών τόσο το Τμήμα Περιβάλλοντος, όσο και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στεκόμαστε σθεναρά δίπλα στον δήμαρχο και τους δημότες Ύψωνα, οι οποίοι δεν έχουν καν ερωτηθεί. Με αυτά τα δεδομένα, είμαστε απέναντι σε όσους εμμονικά προσπαθούν να περάσουν την τροποποίηση των κανονισμών, ως έχουν σήμερα.

Ο βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Σταύρος Παπαδούρης, επισήμανε πως οι όποιες μονάδες αναφέρονται στους τροποποιητικούς κανονισμούς, θα πρέπει να περιοριστούν στην Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού, που φέρει και τις ανάλογες υποδομές ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος.

Τόνισε δε, πως προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και υγεία των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών, όση ανάγκη και αν προκύπτει για την βιομηχανία της ενέργειας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!