15 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 8:17

Reuters: Επαναλαμβάνεται την Πέμπτη η ροή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1

Επαλαμβάνονται κανονικά από την Πέμπτη οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές στη Μόσχα.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει στις 11 Ιουλίου ότι θα διακόψει τη λειτουργία του αγωγού  για 10 ημέρες, για λόγους συντήρησης. Ο Nord Stream 1 μεταφέρει  περισσότερο από το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα πάντως, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες συντήρησης.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο Tass- επικαλούμενο το Reuters- μεταδίδει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ξεπαγώσει ορισμένες  από τις καταθέσεις ρωσικών τραπεζών προκειμένου να διευκολύνει τις συναλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα νέα μέτρα  θα ληφθούν αύριο και θα οδηγήσουν στην αποδέσμευση των «οικονομικών πόρων» των VTB, Sovcombank, Promsvyazbank, Novikombank, Otkritie Bank, Rossiya Bank και VEB.

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων από ρωσικά λιμάνια, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω κυρώσεων, αν και τα μέτρα δεν επηρέασαν τις εξαγωγές τροφίμων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου, τα κεφάλαια θα ξεπαγώσουν αφού «διαπιστωθεί ότι είναι απαραίτητα για την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά γεωργικών προιόντων, λιπασμάτων και τροφίμων…

Μεγάλη άνοδος του DAX, λόγω του Nord Stream 1

Οι επενδυτές αντιδρούν με ανακούφιση στην πληροφορία ότι θα επαναλειτουργήσει την Πέμπτη ο αγωγός Nord Stream 1, με τον δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να αυξάνεται κατά 250 μονάδες μέσα σε λίγα λεπτά.

«Η προοπτική ότι το ρωσικό  φυσικό αέριο θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προκάλεσε ένα απροσδόκητο άλμα στο γερμανικό χρηματιστήριο», γράφει η Handeslblatt.

O δείκτης DAX κατέγραφε στις 18.00 (ώρα Ελλάδος) άνοδο 2,7%, στις 13.310 μονάδες.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές στη Μόσχα, μετέδωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία θα στείλει ξανά αέριο στην Ευρώπη την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του Nord Stream 1.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ενώ πλησιάζει η Πέμπτη, η ημέρα που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 και  να φανεί εάν η Ρωσία θα συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει την επανεκκίνηση των ρωσικών ροών ενέργειας μέσω του αγωγού αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν.

Πρόκειται για την πιο σαφή ένδειξη μέχρι τώρα ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για το χειρότερο, σχολιάζει το Bloomberg.

«Δεν περιμένουμε ότι θα επαναλειτουργήσει», δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν. «Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για δέκα ημέρες, για εργασίες συντήρησης που είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει εκ νέου.

Πριν την παύση για τις εργασίες συντήρησης, η Ρωσία είχε μειώσει τις ροές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη καθυστερήσεις λόγω κυρώσεων. Χθες μάλιστα η Gazprom επικαλέστηκε λόγους «ανωτέρας βίας», οι οποίοι δεν της επέτρεψαν το τελευταίο διάστημα να παραδίδει τη συμφωνημένη ποσότητα φυσικού αερίου στον πελάτη της.

Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη βιομηχανία και τις χώρες που αναηζτούν εναλλακτικές προμήθειες, σημειώνει το Bloomberg. Η Γερμανία εξαρτάται σημαντικά από το ρωσικό φυσικό αέριο και ήδη η συμπίεση των προμηθειών έχει ωθήσει τη μεγάλη εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper να ζητήσει κρατική διάσωση.

Στο μεταξύ η Κομισιόν βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο-ασπίδα που έχει καταρτίσει για το ενδεχόμενο κλεισίματος των ρωσικών στροφίγγων και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως αύριο. Σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου, οι Βρυξέλλες θέτουν από αύριο την Ε.Ε. σε κατάσταση επιφυλακής (Επίπεδο Συναγερμού 2). Αν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό το δεύτερο στάδιο, τότε θα υπάρξει «στοχευμένη» μείωση της θέρμανσης κτηρίων του Δημοσίου και δημόσιων χώρων. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Επίπεδο Συναγερμού 3), τότε με βάση το πλάνο που έχει εκπονήσει κάθε χώρα, είναι πιθανό να χρειαστεί να επιβληθούν περιορισμοί στην τροφοδοσία καταναλωτών, ξεκινώντας από μεγάλες βιομηχανίες.

Η σειρά των περικοπών που προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης της Ελλάδας για τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με αέριο, που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΦΑ, προβλέπει ότι πρώτες στη σειρά είναι οι μεγάλες βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου άνω των 100 GWh που χρησιμοποιούν το καύσιμο ως πρώτη ύλη για συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, έπονται οι βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν για διεργασία (κλίβανοι), ακολουθούν οι βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση κάτω των 100 GWh, οι εμπορικοί καταναλωτές και οι προστατευόμενοι καταναλωτές, δηλαδή τα νοικοκυριά.

ΔΟΕ: Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου πριν από τον «σκληρό» χειμώνα

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ ).

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Φατίχ Μπιρόλ. «Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου», είπε.

Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισ. κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

«Το πρώτο άμεσο βήμα προς την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί το εξοικονομημένο αέριο. Κάποια από αυτά συμβαίνουν ήδη λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα», είπε ο Μπιρόλ. «Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα που ακολουθεί», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε την Ε. Ένωση ;

Είκοσι χρόνια μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι κατά πόσον ωφέλησε ή όχι την Κύπρο...

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!