30.6 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 14:33

Η Λιβύη προτείνει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

Την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Λιβύη στην Ελλάδα, εξετάζει η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου. Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας πετρελαίου NOC (National Oil Corporation), Φαρχάτ μπιν Κουαντάρα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Cnbc Arabiya”.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στη Λιβύη ανέρχεται σε 3.000 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια και το μεγαλύτερο μέρος του καταναλώνεται στη χώρα.

Ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε ότι η NOC εξετάζει την κατασκευή και ενός δεύτερου αγωγού που θα μεταφέρει αέριο στην πόλη Νταμιέτα ,στην Αίγυπτο, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Λιβύης, σύμφωνα με τον αριθμό ένα της NOC, υπολογίζονται σε 80.000 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ο Μπιν Κουαντάρα πρόσθεσε ότι η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni για επενδύσεις μεταξύ έξι και οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα και την εξερεύνηση κοιτασμάτων στη Μεσόγειο και στις δυτικές ακτές της Λιβύης.

 

Σύμφωνα με τον Λίβυο αξιωματούχο, κοίτασμα αερίου που υπάρχει στις δυτικές ακτές της Λιβύης είναι μεγαλύτερο από το Ζορ, στην Αίγυπτο. Το κοίτασμα αυτό που ανακάλυψε η ιταλική Eni, είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη αερίου έγινε ποτέ στην ιστορία της Μεσογείου , γεγονός που κατέστησε την Αίγυπτο, όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητη αλλά και εξαγωγική χώρα.

Ο επικεφαλής της NOC πρόσθεσε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας του μπορεί να φτάσει τα τρία εκατομμύρια βαρέλια μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο των 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών. Σύμφωνα με τον μπιν Κουαντάρα, η Λιβύη θα δαπανήσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα του πετρελαίου φέτος και στη συνέχεια θα αυξήσει τις επενδύσεις στα 12 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος με τους επιχειρηματικούς της εταίρους.

Χώρα- κλειδί η Λιβύη

Παρά την κατάρρευση της παραγωγής της τα τελευταία χρόνια, η Λιβύη είναι μια χώρα-κλειδί , καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που διαθέτει , μπορούν να αντικαταστήσουν ένα σημαντικό μέρος των ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος τα ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης, υπογράφοντας παράνομες συμφωνίες  με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Λιβυκής ακτής. Σαφή αντίθεσή προς το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο εξέφρασε το Στέητ Ντιπάρτμεντ , προειδοποιώντας ότι «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη μάλιστα , διατυπώνονται έντονες ανησυχίες ότι ενόψει των εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο, ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση και με την Ελλάδα ,για να εξασφαλίσει ψήφους από το εθνικιστικό ακροατήριο στη Γείτονα.

Ο ρόλος της ΕΕ

Στην υποδαύλιση των προκλητικών επιδιώξεων της Άγκυρας πρέπει άλλωστε να αντιδράσει η ΕΕ, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, όπως τονίζουν στη «Naftemporiki.gr». «Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική , το σχέδιο υποκατάστασης των Ρωσικών πηγών ενέργειας , προϋποθέτει ότι η Μεσόγειος θα παραμείνει ανοιχτή θάλασσα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Διαφορετικά η ΕΕ θα βρισκόταν στην αδύνατη θέση να χρειαστεί να επεκτείνει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου κατά χιλιάδες χιλιόμετρα πέρα από τη Μεσόγειο και στην υπο-Σαχάρια Αφρική», τονίζουν οι ίδιες πηγές στην «Ν».

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θέλει να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξορύσσεται από την Αδριατική και να κάνει νέες γεωτρήσεις. «Οι θάλασσές μας έχουν κοιτάσματα αερίου που έχουμε καθήκον να εκμεταλλευτούμε πλήρως », είπε η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στην κεντρική της ομιλία . Όπως είπε ο Αντόλφο Ούρσο, υπουργός Επιχειρήσεων στην εφημερίδα Messaggero «η ενέργεια κάνει τη βιομηχανία να κινείται και επομένως ένας από τους στόχους μας είναι να αναπτύξουμε ένα σχέδιο που θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και στη συνέχεια θα μετατρέψει την Ιταλία σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου ».

Η εξόρυξη φυσικού αερίου, λέει ο Ούρσο είναι επίσης γεωπολιτικό ζήτημα: « Ενώ πριν από 10 χρόνια η Ιταλία παρήγαγε 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, ετησίως ,το 2022 η παραγωγή  μειώθηκε στα 3 δισεκατομμύρια. Τα 10 δισεκατομμύρια που λείπουν είναι αυτά που αγοράζουμε επιπλέον από τη Ρωσία. Πρόκειται για ηλιθιότητα»!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Uber αποκαλύπτει τα 10 πιο περίεργα πράγματα που έχουν ξεχάσει οι πελάτες της στα ταξί της

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους επιβάτες της Uber να αφήνουν κατά λάθος ένα τηλέφωνο ή πορτοφόλι στο ταξί. Αλλά η εταιρεία έχει βρει στα οχήματα της και...

Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες

Το 55% της εγχώριας αγοράς οίνου καλύπτεται από εγχώριες ποικιλίες οίνου, ενώ το 45% από ποικιλίες από ΕΕ και τρίτες χώρες, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική...

Ρωσία και Κίνα «αποδολαριοποιούν» τη σχέση τους

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο «Δράκος» και η «Αρκούδα», προσπαθούν να παραμερίσουν το δολάριο. Τουλάχιστον στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. «Πρακτικά καταφέραμε να αποδολαριοποιήσουμε τις ρωσο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις....

Βρετανία: Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για το «σχέδιο Ρουάντα»

Πληθαίνουν οι διεθνείς εκκλήσεις προς τη Βρετανία για την επανεξέταση του σχεδίου απέλασης των αιτούντων άσυλο προς την Ρουάντα, μετά την υιοθέτηση του σχετικού...

ΠτΔ: Αναμένουμε την ολοκλήρωση του λιμένα από ΗΠΑ για το «Αμάλθεια»

Την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του λιμένα στη Γάζα από τις ΗΠΑ αναμένει η Κυβέρνηση έτσι ώστε να αρχίσει εκ νέου η αποστολή βοήθειας...

Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επ. Προσφύγων

Την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών για να δοθεί η δυνατότητα απεγκλωβισμού των συνεργάσιμων προσφύγων αλλά και των εγγυητών τους, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!