13.9 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 6:39

Η Γαλλία κρατικοποιεί πλήρως την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, αποκτώντας και το υπόλοιπο 16%, ύψους €9,7 δισ.

Σε δημόσια προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας ύψους 16% της υπερχρεωμένης κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, EDF, η οποία θα πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας, προχωρεί η γαλλική Κυβέρνηση.

Ο διαγωνισμός, με τιμή €12 ανά μετοχή για την απόκτηση του 16% της EDF, το οποίο δεν βρίσκεται στα χέρια του κράτους, αποτιμά το μειοψηφικό μερίδιο μετοχών, στα €9,7 δισεκατομμύρια.

Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ανήκει επί του παρόντος κατά 84% στο κράτος, με θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να κατέχουν το 15% και το προσωπικό το 1%.

Τα οικονομικά της EDF έχουν επιβαρυνθεί τόσο από τη μείωση της παραγωγής λόγω των γηρασμένων πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας, τους οποίους διαχειρίζεται, όσο και από την επιβαλλόμενη από το κράτος πολιτική πώλησης ενέργειας σε χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές, σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσει να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τις μεγάλες δυσκολίες της EDF και επέτεινε τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γαλλίας.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να προβεί στην εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας τον Σεπτέμβριο, γεγονός που της δίνει χρόνο να συμπεριλάβει το κόστος εξαγοράς σε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Η πλήρης εξαγορά της EDF από το κράτος, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 6 Ιουλίου, «θα δώσει στην EDF τα μέσα για να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα ηλεκτροπαραγωγής από τους πυρηνικούς σταθμούς που ζήτησε ο Πρόεδρος και για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στη Γαλλία», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Νωρίτερα φέτος, ο Μακρόν ζήτησε «αναγέννηση» της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας, λέγοντας ότι θέλει μέχρι και 14 νέους αντιδραστήρες για να οδηγήσουν τη μετάβαση της χώρας μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Ανήγγειλε επίσης ότι θα επιδιώξει να παρατείνει τη ζωή όλων των υπαρχόντων γαλλικών πυρηνικών σταθμών όπου είναι ασφαλές να το κάνει.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση δεν αναμένει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμβάλουν στη συγκέντρωση των τεράστιων ποσών που απαιτούνται για την ανακαίνιση και την επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας, καθιστώντας την πλήρη εθνικοποίηση την καλύτερη επιλογή.

Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει σήμερα περίπου το 70% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!