20.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 6:56

Επανέρχεται ο East Med λόγω Ουκρανίας, ενώ λένε ότι ήταν βιώσιμος από την αρχή

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας της άρσης της υποστήριξης προς το project από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, οι αλλαγές που συντελούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, η απόφαση για την ταχεία  απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η εκτόξευση των τιμών, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στο οποίο το έργο καθίσταται εκ νέου ελκυστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison Nicola Monti υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να επανέλθει στο επίκεντρο της προσοχής το σχέδιο του αγωγού EastMed προκειμένου να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση των προμηθειών από πηγές φυσικού αερίου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και είναι εγγύς στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το έργο EastMed “ήταν βιώσιμο και ανταγωνιστικό ήδη πριν από την κρίση, αλλά ακόμη περισσότερο είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό σήμερα”, υπογράμμισε ο κ. Μonti.

Είναι ένα “έργο που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις από πλευράς χρηματοδότησης και από πολιτική άποψη”, πρόσθεσε ο κ. Monti. Σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί το μόνο πραγματικό έργο διαφοροποίησης των πηγών αερίου.

Από τις δηλώσεις του Ceo της Edison, η οποία θυμίζουμε συμμετέχει μαζί με τη ΔΕΠΑ στο πρότζεκτ του αγωγού, προκύπτει ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν τον αγωγό βιώσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  πρόσφατη απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό, αιτιολογήθηκε εξαιτίας του προβληματισμού για την εμπορική και τεχνική βιωσιμότητα του έργου.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο της Ε.Ε. Repower EU, θέτει ως προτεραιότητα την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τον αγωγό East Med, ο οποίος προβλέπεται ότι θα τροφοδοτεί την Ελλάδα αλλά και τις αγορές της Ευρώπης με φυσικό αέριο που θα προέρχεται από τα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Είναι σαφές δηλαδή ότι ο αγωγός East Med επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω των ευρύτερων εξελίξεων και της σύρραξης στην Ουκρανία καθώς η Ε.Ε. είναι επιτακτικό να βρει βιώσιμες και επαρκείς εναλλακτικές που θα υποκαταστήσουν ρωσικό αέριο.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι υπό το πρίσμα των εξελίξεων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διάσκεψη “South East Europe & East Med” που θα λάβει χώρα σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον  και στην οποία θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και ο εμπνευστής της νομοθεσίας EastMed Act και επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ.

Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!