24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 19:33

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζει η Ε.Ε. – Άλμα στις τιμές

Νέο πακέτο, ακόμη πιο αυστηρών, κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη φορά μάλιστα στο τραπέζι βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και ένα όπλο που είχε έως τώρα αποκλειστεί, αφού πολλοί θεωρούσαν ότι θα πονέσει εξίσου εάν όχι περισσότερο την Ευρώπη. 

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία εξετάζεται πλέον σοβαρά από τους Ευρωπαίους το πετρελαϊκό εμπάργκο. Η είδηση οδηγεί σήμερα σε νέα άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να πλησιάζει τα 112 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να υπερβαίνει τα 108 δολάρια.

«Εργαζόμαστε για έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων και πολλά νέα ονόματα έχουν προταθεί» δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης της Ε.Ε., που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το θέμα του πετρελαϊκού εμπάργκο θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., με ορισμένα κράτη – μέλη να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη και οι ανηλεείς βομβαρδισμοί με τους οποίους οι Ρώσοι ισοπεδώνουν το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις καθιστούν αναγκαίο το να εξεταστούν όλων των ειδών οι κυρώσεις, σημειώνουν.

«Είναι αναπόφευκτο να αρχίσουμε να μιλάμε και για τον ενεργειακό τομέα. Πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για το πετρέλαιο γιατί είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις. «Δεν επιτρέπεται να κουραστούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να προσφέρουμε βοήθεια στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι με τη χρήση του «όπλου» αυτού. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως η Ε.Ε. εξακολολυθεί να είναι υπερβολικά εξαρτημένη από ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δεν μπορεί απλά να κόψει τις ενεργειακές συναλλαγές. «Υπερβολικά πολλά διυλιστήρια στο ανατολικό και δυτικό μέρος της Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με το φυσικό αέριο» είπε ο Μαρκ Ρούτε μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό πρόεδρο, Γκιτάνας Ναουζέντα στο Βίλνιους.

«Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την εξάρτηση αυτή. Και πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο» τόνισε.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε επίσης την πάγια αντίθεση του Βερολίνο σε ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Κρεμλίνο: Ένα τέτοιο εμπάργκο θα πλήγωνε τους Ευρωπαίους 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως μία τέτοια απόφαση θα έπληττε τους πάντες, αλλά πρωτίστως τους Ευρωπαίους. «Οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν πολλά και θα αισθάνονται σίγουρα πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους. Για τους Ευρωπαίους θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού πετρελαίου και καυσίμων από τη Ρωσία. Ακόμη και χωρίς την επιβολή εμπάργκο αρκετοί Ευρωπαίοι αγοραστές είναι πια επιφυλακτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Ελλάδα επιστολική ψήφος: Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα

Πάνω από 100.000 εκλογείς από 115 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταχωρηθεί στους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας γα την επιστολική ψήφο....

Θεσσαλονίκη: Δελφίνια εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό

Δελφίνια έκαναν την εμφάνιση τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή το πρωί. Πολίτες που έκαναν τον περίπατό τους κατά μήκος της Νέας Παραλίας, είχαν την ευκαιρία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!