33.2 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Σεπτέμβριος 2023 | 13:07

Ψήφο εμπιστοσύνης στον EastMed από ιταλικό κοινοβούλιο

Η Επιτροπή Εξωτερικών της Κάτω Βουλής της Ιταλίας κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να εργαστεί με τις εμπλεκόμενες χώρες για το έργο EastMed και να αξιολογήσει τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Όπως μεταδίδεται στην Ιταλία, την Τετάρτη η Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα που υπέβαλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της Πάολο Φορμεντίνι με το οποίο καλείται η ιταλική κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο με τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο EastMed «για αξιολόγηση της ανάπτυξής του, με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας, στη βάση του διεθνούς γεωπολιτικού πλαισίου και των συνθηκών τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας».

Ειδικότερα, ύστερα από μία μακρά διαδικασία ακροάσεων στα πλαίσια της οποίας είχαν κληθεί και αναπτύξει τις απόψεις τους οι επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών, οι πρέσβεις του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, πανεπιστημιακοί και ενεργειακοί εμπειρογνώμονες,  η 50μελής Επιτροπή του Ιταλικού Κοινοβουλίου εξέδωσε, με την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζει την Κυβέρνηση Meloni.

Επίσης ζητείται από την κυβέρνηση να δώσει «την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις εθνικές ενεργειακές προμήθειες και στις παγκόσμιες πολιτικο-στρατηγικές ισορροπίες».

Βουλευτές από όλα τα κόμματα στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και τον λεγόμενο Τρίτο Πόλο, μια κεντρώα ομοσπονδία, ψήφισαν υπέρ.  Τα δυο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης – το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων – απείχαν, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία ψήφισαν κατά.

Ο κ. Φορμεντίνι ανέφερε πως «το κοινοβούλιο έχει επιτέλους εκφραστεί, έπειτα από μια εις βάθος συζήτηση, στηρίζοντας αυτό που μπορούμε να προσδιορίσουμε ως έναν ‘αγωγό των δημοκρατιών’, δίδοντας έμφαση στον κεντρικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή προμήθεια της Ιταλίας».

Πρόσθεσε πως είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει διαφοροποίηση τόσο των ενεργειακών πηγών όσο και των διαδρόμων εφοδιασμού.

4542616599549761 EastMed-Pipeline

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως ο αγωγός θα επιτρέψει στη Ρώμη να προσαρμόσει της επιλογές για την ενεργειακή προμήθεια υπό το φως της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Όπως επισημαίνεται, η Λιβύη που αποτελεί επίσης έναν προμηθευτή αερίου παραμένει «πολύ ασταθής και απέχει από μια κατάσταση πλήρους ειρήνευσης», ενώ πιο μετριοπαθείς επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα αποτελέσουν, εκφράζεται η ελπίδα, «προοίμιο για μια εντονότερη αποκλιμάκωση» ακόμη και μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Αναφέρεται, εξάλλου, πως το έργο EastMed «προτείνεται επίσης ως ένα στρατηγικός διάδρομος χρήσιμος για να προωθηθεί η δυνατότητα των ανανεώσιμων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της μεταφοράς πράσινων αερίων όπως υδρογόνου».

Αποτελεί ακόμη, προστίθεται, κάτι το οποίο μπορεί να ενταχθεί «στο δίκτυο των σχέσεων που οικοδομούνται γύρω από τις Συμφωνίες του Αβραάμ και τη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των Αράβων και των Ισραηλινών, οικοδομώντας μια γέφυρα μεταξύ της Ιταλίας και των Αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Για το έργο του Συνδέσμου “Προμηθέας” ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Ο ρόλος και το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου "Προμηθέας" ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και...

Πάτησε γκάζι ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Γκάζι πάτησε για δεύτερο μήνα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις τιμών τις οποίες μάχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας με την προσέγγιση των...

Κατηφορίζει κι άλλο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ευρωζώνη

Μικρή πτώση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε...

Υφ. Έρευνας: Προσπάθεια να μετατραπεί η Κύπρος σε κόμβο τεχνολογίας

Προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και του εθνικού στόχου να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα αξιοζήλευτο κόμβο τεχνολογίας,...

Η Emirates και η SriLankan προχωρούν σε συνεργασία διασύνδεσης

Η Emirates και η SriLankan προχωρούν σε συνεργασία διασύνδεσης (πτήσεις interline), με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας για τους επιβάτες και των δύο αεροπορικών...

Ενημερώνει τους MED9 για Κυπριακό και Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

Σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW