Την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών και για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ορυχείο της LKAB στην Κίρουνα της βόρειας Σουηδίας, ο επικεφαλής της κυβερνητικής ιδιοκτησίας εταιρίας Γιαν Μόστρομ και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Έντα Μπους.
Η σουηδική κυβέρνηση προχώρησε στις ανακοινώσεις στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για την έναρξη της Σουηδικής Προεδρίας στην Κίρουνα, μια πόλη 145 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στην οποία εξορύσσεται το 80% του σιδηρομεταλλεύματος στην Ευρώπη. Το ορυχείο αποτελεί κεντρικό κόμβο της σουηδικής οικονομίας καθώς λειτουργεί εδώ και 130 χρόνια.
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο εσωτερικό του ορυχείου με αφορμή την έναρξη της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά την οποία τόσο ο κ. Μόστρομ όσο και η κ. Μπους υπερτόνισαν τον ρόλο που τα νέα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή μπορούν να παίξουν στην αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά τις πρώτες ύλες και να δοθεί τέλος στην εξάρτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή από την Κίνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Per Geijer αφορά πέραν του ενός εκατομμυρίου τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών. Το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στο σημαντικό ορυχείο της Κίρουνα, το οποίο αποτελεί και το επίκεντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.
Μέχρι το 2030 η ζήτηση σπάνιων γαιών για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών αναμένεται να πολλαπλασιαστεί επί πέντε. Ωστόσο η Ευρώπη δεν παράγει μέχρι σήμερα τέτοια υλικά και εξαρτάται από εισαγωγές από την Κίνα.
«Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρξουν ηλεκτρικά οχήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο κ. Μόστρομ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LKAB.
«Η μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, η αυτάρκεια της ΕΕ και η ανεξαρτησία της από τη Ρωσία και την Κίνα θα ξεκινήσουν από το ορυχείο» επεσήμανε με τη σειρά της η κ. Μπους. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις βιομηχανικές αλυσίδες αξίας στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε πραγματικές ευκαιρίες για τον εξηλεκτρισμό των κοινωνιών μας» πρόσθεσε.
Η Σουηδή Υπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας στο πλαίσιο των αναγκών που υπάρχουν για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.
Ο κ. Μόστρομ εξήγησε πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Per Geijer, η οποία υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται 10 έως 15 χρόνια.
Σε δηλώσεις της η κ. Μπους αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναμενόμενη κατάθεση από την Κομισιόν πρότασης οδηγίας για τις σπάνιες γαίες.