Σε δημόσια προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας ύψους 16% της υπερχρεωμένης κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, EDF, η οποία θα πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας, προχωρεί η γαλλική Κυβέρνηση.
Ο διαγωνισμός, με τιμή €12 ανά μετοχή για την απόκτηση του 16% της EDF, το οποίο δεν βρίσκεται στα χέρια του κράτους, αποτιμά το μειοψηφικό μερίδιο μετοχών, στα €9,7 δισεκατομμύρια.
Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ανήκει επί του παρόντος κατά 84% στο κράτος, με θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να κατέχουν το 15% και το προσωπικό το 1%.
Τα οικονομικά της EDF έχουν επιβαρυνθεί τόσο από τη μείωση της παραγωγής λόγω των γηρασμένων πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας, τους οποίους διαχειρίζεται, όσο και από την επιβαλλόμενη από το κράτος πολιτική πώλησης ενέργειας σε χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές, σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσει να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τις μεγάλες δυσκολίες της EDF και επέτεινε τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γαλλίας.
Η Κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να προβεί στην εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας τον Σεπτέμβριο, γεγονός που της δίνει χρόνο να συμπεριλάβει το κόστος εξαγοράς σε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Η πλήρης εξαγορά της EDF από το κράτος, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 6 Ιουλίου, «θα δώσει στην EDF τα μέσα για να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα ηλεκτροπαραγωγής από τους πυρηνικούς σταθμούς που ζήτησε ο Πρόεδρος και για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στη Γαλλία», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.
Νωρίτερα φέτος, ο Μακρόν ζήτησε «αναγέννηση» της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας, λέγοντας ότι θέλει μέχρι και 14 νέους αντιδραστήρες για να οδηγήσουν τη μετάβαση της χώρας μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Ανήγγειλε επίσης ότι θα επιδιώξει να παρατείνει τη ζωή όλων των υπαρχόντων γαλλικών πυρηνικών σταθμών όπου είναι ασφαλές να το κάνει.
Αναλυτές αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση δεν αναμένει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμβάλουν στη συγκέντρωση των τεράστιων ποσών που απαιτούνται για την ανακαίνιση και την επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας, καθιστώντας την πλήρη εθνικοποίηση την καλύτερη επιλογή.
Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει σήμερα περίπου το 70% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.