29.1 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 11:46

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κύπρο απογειώθηκε το 2022 – Μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ

Η Κύπρος είδε τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) να σημειώνει άνοδο κατά 19,4% το 2022, την υψηλότερη αύξηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα η Κύπρος παρατήρησε αύξηση του ΕνΔΤΚ κατά 19,4% το 2022 – την υψηλότερη αύξηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τετραπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.  Η μικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε στη Ρουμανία, όπου τα στοιχεία αυξήθηκαν από 3,7% σε 5,7% – κάτι που εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστο αν αναλογιστεί κανείς την πορεία της χώρας από το 2013.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε στο 9,2% το 2022 για την ΕΕ, σε σύγκριση με την ετήσια τιμή του 2021 που ήταν 2,9%. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη την αύξηση των τιμών 12 βασικών τομέων, όπως η στέγαση, οι μεταφορές, τα τρόφιμα, η υγεία και η εκπαίδευση.

Τα στοιχεία της ΕΕ είναι τα υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, παρά το γεγονός ότι καθεμία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κίνα καταγράφει ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ αντανακλούσαν στενά το ποσοστό της ΕΕ, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ήταν χαμηλότερος από τους άλλους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Οι αυξημένοι αριθμοί της ΕΕ στρεβλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές καταναλωτή για τη στέγαση, το νερό, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18% σε ένα έτος.

Οι ειδικοί έχουν συνδέσει τα στοιχεία ρεκόρ του πληθωρισμού της ΕΕ με την άνοδο των τιμών της ενέργειας – άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πέρυσι, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Πηγή: Euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!