26.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 12:36

Μηνιαία αύξηση 1,1% στον όγκο λιανικού εμπορίου

Αύξηση 1,1% στην Κύπρο και 0,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2023 ο εποχιακά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο όγκος λιανικού εμπορίου είχε μειωθεί κατά 0,2% στην Κύπρο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και είχε μειωθεί κατά 1,7% στην ευρωζώνη και κατά 1,6% στην ΕΕ.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης λιανικού εμπορίου στην Κύπρο σημείωσε αύξηση κατά 4,9%, ενώ μειώθηκε κατά 2,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,2% στην ΕΕ.

Ανά τομέα, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο (σε μηνιαία βάση) αυξήθηκε κατά 1,8% για τα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 0,8% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ μειώθηκε κατά 1,5% για τα καύσιμα αυτοκίνησης.

Στην ΕΕ κατά την ίδια περίοδο ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 1,8% για τα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 1,1% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ μειώθηκε κατά 2,1% για τα καύσιμα αυτοκίνησης.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στις Κάτω Χώρες (+4,9%), το Λουξεμβούργο (+4,6%) και τη Σλοβενία (+4,1%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-9,8%), τη Σλοβακία (-1,4%) και την Ουγγαρία (-0,6%).

Ανά τομέα και σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 5,0% για τα τρόφιμα, ποτά και καπνό, και κατά 1,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 5,4% για τα καύσιμα αυτοκίνησης.

Την ίδια περίοδο στην ΕΕ ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 4,7% για τα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 1,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα ενώ αυξήθηκε κατά 5,6% για τα καύσιμα αυτοκίνησης.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες μειώσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-8,9%), τη Γερμανία (-6,8%), τη Δανία και τη Σουηδία (και στις δύο -5,8%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+18,5%), τη Ρουμανία (+5,8%) και τη Μάλτα (+5,7%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!