25.7 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 21:40

Μέσω θάλασσας η πλειοψηφία της μεταφοράς εμπορευμάτων στην Κύπρο και στην ΕΕ

Μέσω της θάλασσας πραγματοποιήθηκε το 68% των μεταφορών εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 (5135 δισεκατομμύρια τονοχιλιόμετρα – tkm), το οποίο ωστόσο αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Οι οδικές μεταφορές αποτελούσαν το 25% του συνόλου (1863 δις tkm), οι σιδηροδρομικές αντιστοιχούσαν στο 5% (410 δις tkm), η εσωτερική ναυσιπλοΐα το 2% (136 δις tkm) και οι αεροπορικές μεταφορές το 0,2% (15 δις tkm).

Τα τονοχιλιόμετρα είναι μια μονάδα μέτρησης των εμπορευματικών μεταφορών που αντιπροσωπεύει τη μεταφορά ενός τόνου εμπορευμάτων σε απόσταση ενός χιλιομέτρου με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων οδικώς, σιδηροδρομικώς, θαλάσσιας ή εσωτερικής ναυσιπλοΐας ή μέσω αγωγού.

Στην Κύπρο οι θαλάσσιες μεταφορές αντιστοιχούν στο 97,8% των μεταφορών εμπορευμάτων, με τις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές να έχουν πολύ μικρά ποσοστά (2,1% και 0,1% αντίστοιχα).

Οι θαλάσσιες μεταφορές ήταν με συντριπτικά μεγάλο μερίδιο η κύρια μέθοδος μεταφορών εμπορευμάτων καθ’ όλη την τελευταία δεκαετία για την Κύπρο. Το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ήταν 96% το 2011 και το υψηλότερο 98% το 2015, ενώ οι οδικές μεταφορές βρέθηκαν στο υψηλότερο τους σημείο το 2011 (3,5%) και στο χαμηλότερο το 2015 (1,8%). Οι αεροπορικές μεταφορές παρέμειναν διαχρονικά τα τελευταία 10 χρόνια στο 0,1%.

Το μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στην ΕΕ μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με το 2020 (-1 ποσοστιαία μονάδα, πμ), όμως κατέγραψε ακόμα μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με το 2012 όταν είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας (-2 πμ).

Παράλληλα, το μερίδιο των οδικών μεταφορών έφτασε στο υψηλότερο του σημείο για τη τελευταία δεκαετία το 2021, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 2020 (+1 πμ) και αρκετά σημαντικότερη σε σχέση με το 2012, όταν βρισκόταν στο χαμηλότερη σημείο της τελευταίας δεκαετίας (+3 πμ).

Το μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξήθηκε επίσης ελαφρά το 2021 σε σχέση με το 2020 (+0,2 πμ), παραμένοντας ωστόσο μειωμένο (-1 πμ) σε σχέση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο έφτασε το 2011.

Το μερίδιο των εσωτερικών πλωτών μεταφορών παραμένει σταθερό από το 2018, ελαφρά χαμηλότερο (-1 πμ) από το υψηλότερο του σημείο το οποίο καταγράφηκε το 2013.

Οι αεροπορικές μεταφορές είχαν κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας το χαμηλότερο μερίδιο στις μεταφορές εμπορευμάτων, στο 0,2%.

Οι θαλάσσιες μεταφορές ήταν η κύρια μέθοδος μεταφοράς εμπορευμάτων σε 15 από τα 22 κράτη μέλη τα οποία έχουν ακτογραμμή, και αναλογούσε σε πάνω από το 70% των μεταφορών εμπορευμάτων σε 10 κράτη μέλη.

Οι οδικές μεταφορές ήταν εν τω μεταξύ η κύρια μέθοδος μεταφοράς εμπορευμάτων σε 10 κράτη μέλη, με μερίδιο πάνω από 70% στο Λουξεμβούργο (84%), τη Τσεχία (77%) και την Πολωνία (70%).

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές κυριαρχούσαν σε μόλις μια χώρα, τη Λιθουανία (53%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: Εκτεταμένες πλημμύρες στα νοτιοδυτικά – Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού διεκόπη μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στη...

Σερβία: Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι – 13 τραυματίες

Εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με επιβατικό τρένο στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά, όπψς δήλωσε ο υπουργός...

Red Arrows: Εντυπωσίασαν τα αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στον Φλοίσβο (φωτογραφίες – βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό θέαμα πρόσφερε το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, στην επίδειξη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στον ουρανό του Φλοίσβου, στο...

Ελληνόκτητο το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Ελληνικής ιδιοκτησίας ήταν το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι, σήμερα το μεσημέρι, στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με  την U.S. Central Command. Οι Χούθι εκτόξευσαν ...

Ελλάδα: Σκόνη και ψηλή θερμοκρασία δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα

«Μαραθώνια» θα είναι η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης στη χώρα, που σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αποπνικτικής...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – «Αλλάξτε γραμμή»

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση προς τα Σκόπια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!