28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 17:18

Βρετανία: Η IKEA «κόβει» τις ημέρες άδειας ασθενείας των ανεμβολίαστων εργαζόμενων

Η Ikea μείωσε τις ημέρες αδειών ασθενείας για το μη εμβολιασμένο προσωπικό που χρειάζεται να απομονωθεί λόγω της έκθεσης στον Covid, προσχωρώντας έτσι σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών που αλλάζουν τους κανόνες τους.

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου αναγνώρισε ότι ήταν ένα «συναισθηματικό θέμα», αλλά είπε ότι η πολιτική του έπρεπε να εξελιχθεί ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Από αυτήν την εβδομάδα, θα εφαρμοστούν περικοπές στις άδειες ασθενείας μετ’ αποδοχών στο Wessex Water και στις ΗΠΑ, ενώ αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να «τιμωρούν» τους εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η απόφαση έρχεται καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται με μαζικές απουσίες προσωπικού και αυξανόμενα κόστη.

Στην Ikea, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να απομονωθούν θα μπορούσαν πλέον να λαμβάνουν μόλις 96,35 λίρες την εβδομάδα – τομ ελάχιστο νόμιμο μισθό ασθενείας (SSP).

Οι μέσοι μισθοί στην Ikea είναι μεταξύ περίπου 400 και 450 δολάρια, ανάλογα με την τοποθεσία και, όπως συμβαίνει σε πολλές εταιρείες, το προσωπικό λαμβάνει αυξημένες αποδοχές ασθενείας. Η κίνηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Daily Mail την Κυριακή.

Η Ikea, η οποία απασχολεί περίπου 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνάδελφοι ή όσοι αντιμετωπίζουν ελαφρυντικές συνθήκες θα λάβουν πλήρη αμοιβή για την αυτοαπομόνωση. Οι μη εμβολιασμένοι συνάδελφοι θα αμείβονται σύμφωνα με την πολιτική απουσίας της εταιρείας μας για αυτοαπομόνωση, ενώ η απομόνωση από στενή επαφή θα πληρώνεται με το Νόμο Ασθενείας.

Εκτιμούμε ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα και όλες οι περιστάσεις θα ληφθούν υπόψη κατά περίπτωση, επομένως οποιοσδήποτε αμφιβάλλει ή ανησυχεί για την κατάστασή του ενθαρρύνεται να μιλήσει με τον διευθυντή του.»

Στην Αγγλία, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον δύο δόσεις δεν χρειάζεται να απομονωθούν εάν έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί με Covid. Τα μη εμβολιασμένα άτομα που έρχονται σε επαφή μέσω του κυβερνητικού συστήματος ελέγχου και ανίχνευσης πρέπει να εξακολουθούν να απομονώνονται βάσει νόμου.

Πολλές εταιρείες παραπονέθηκαν για ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και τώρα βλέπουν μαζικές απουσίες λόγω του πιο μολυσματικού στελέχους Omicron.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!