30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 15:54

Αύξηση στο λιανικό εμπόριο στην Κύπρο κατά 0,5% σε μηνιαία και 3,9% σε ετήσια βάσ

Αύξηση 0,4% σημείωσε ο εποχιακά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Στην Κύπρο ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 3,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ανά τομέα σε μηνιαία βάση στην ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο ο όγκος του λιανικού  εμπορίου αυξήθηκε σε σχέση με τον Αύγουστο κατά 1,0% στα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,4% στα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ μειώθηκε κατά 0,6% για τα καύσιμα αυτοκίνησης.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, ο όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 1,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, κατά 0,3% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 0,1% για τα καύσιμα αυτοκίνησης.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στην Αυστρία (3,9%), τη Μάλτα (1,7%) και την Πολωνία (1,4%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (3,7%), την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (2,0% και στις δύο) και στη Σλοβακία (1,3%).

Σε ετήσια βάση, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, ο όγκος λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,4% για τα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 0,3% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 3,7% για τα καύσιμα αυτοκίνησης.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, ο όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 2,0% για τα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 0,1% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 4,8% για τα καύσιμα αυτοκίνησης.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, οι μεγαλύτερες μειώσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (6,8%), τη Δανία (6,3%) και την Εσθονία (5,9%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (23,9%), την Πολωνία (8,4%) και τη Μάλτα (7,4%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!