27.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 16:22

Αρχίζει διάλογος για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Το Υπουργείο Εργασίας θα αξιολογήσει τα δεδομένα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και θα προχωρήσει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους για την λήψη μιας συλλογικής απόφασης, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με την Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματικών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ρύθμισης της τηλεργασίας, σημειώνοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί επικαιροποιημένο νομοσχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη το θέμα των προσωπικών δεδομένων ενώ προετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και πλαίσιο για την τηλεργασία στο δημόσιο.

Τα βασικά ζητήματα που έθεσε η ΠΟΒΕΚ στον Υπουργό ήταν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τα δικαιώματα των αυτοεργοδοτουμένων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι εξέφρασε τη θέση για ανάγκη καλύτερης ρύθμισης της αγοράς εργασίας.

«Χρειάζεται να αναπτυχθεί ένας συγκροτημένος διάλογος μέσα από τον οποίο θα αξιολογηθεί η εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τόνισε τη θέση του για την ανάγκη σωστής διάκρισης μεταξύ των μισθωτών εργαζομένων και των αυτοεργοδοτουμένων για να μην γίνεται προβληματικός διαχωρισμός μεταξύ της μισθωτής εργασίας και της αυτοαπασχόλησης, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή στήριξη προς τους αυτοεργοδοτούμενους.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε κάποια συζήτηση γύρω από το ανεργιακό επίδομα των αυτοεργοδοτούμενων, ο Υπουργός είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε ήδη υποχρεώσεις για το θέμα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έγινε ήδη σχεδιασμός από τις Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Υπάρχουν διάφορα πρακτικά ζητήματα σε σχέση με αυτό και διάφορες πρακτικές δυσκολίες, τις οποίες όμως τόσο τεχνοκρατικά όσο και πολιτικά μέσα από την συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και για αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα μαζί με την ΠΟΒΕΚ, οφείλουμε να διαχειριστούμε για να καταλήξουμε σε λύσεις οι οποίες να μπορούν να είναι εφαρμόσιμες και αμοιβαία αποδεκτές», είπε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αναμένεται σύντομα κάποια ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ο Υπουργός είπε ότι το ωράριο επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία, πολλές επιχειρήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν συγκεκριμένες πρόνοιες και εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να αξιολογήσει  την εμπειρία που συσσωρεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις οποιασδήποτε μορφής, ώστε σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς να αποφασιστεί τι είναι καλύτερο για την κοινωνία και την οικονομία.  Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με στόχο το συλλογικό καλό θα καταφέρουν συλλογικά να αποφασίσουν προς ποιες κατευθύνσεις θα κινηθούν.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για εξαήμερη λειτουργία, ο Υπουργός είπε ότι θα αποφύγει να μπει στην ουσία της συζήτησης αφού δεν θα ήταν σωστό από πλευράς του, αφού στο πλαίσιο του διαλόγου θα έχει την ευθύνη να συντονίσει αυτή τη συζήτηση με τρόπο που να είναι από όλους αποδεκτός.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις για τετραήμερη εργασία και κατά πόσο βλέπει κάτι τέτοιο θετικά, ο Υπουργός σημείωσε ότι η ευελιξία στην εργασία σε σχέση με τον χρόνο και τον χώρο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τηλεργασίας, είναι ο προσανατολισμός που έχουν για την εργασία στον σύγχρονο κόσμο. Πρόσθεσε ότι οι τρόποι με τους οποίους αυτές οι δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν είναι αντικείμενο συζήτησης που γίνεται με οργανωμένα σύνολα αλλά και θεσμοθετημένα με το εργατικό συμβουλευτικό σώμα. Όταν θα υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με αυτό θα ανακοινωθεί, πρόσθεσε.

Επικαιροποίηση νομοσχεδίου για τηλεργασία και ρυθμίσεις για δημόσιο

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει σύντομα κάποιο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την τηλεργασία είχε αρχικά ως επίκεντρο τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, στο Υπουργείο Οικονομικών γίνεται προετοιμασία για την κατάθεση ενός πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας στη δημόσια διοίκηση το οποίο περιλαμβάνει και πρόνοιες για την τηλεργασία.

Ταυτόχρονο, είπε, επειδή χρειαζόταν να γίνουν κάποιες επικαιροποιήσεις στο νομοσχέδιο όπως αυτό κατατέθηκε, μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί σε επικαιροποιημένη μορφή, ώστε να ανταποκρίνεται σε παραμέτρους που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Αναμένουμε ότι το Φθινόπωρο που θα λειτουργήσει εκ νέου η Βουλή των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο για την τηλεργασία όπως θα επικαιροποιηθεί θα μπορεί να συζητηθεί πιο αναλυτικά στην Επιτροπή Εργασίας στη Βουλή, για να κατατεθεί ακολούθως για έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι παρά την θετική διάθεση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, να συζητήσει άμεσα το θέμα, πρακτικά λόγω του κλεισίματος της Βουλής δεν θα είναι εφικτή η έγκρισή του στις επόμενες εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να είναι σε συνεννόηση τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας, ώστε το Φθινόπωρο, το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, ώστε η τηλεργασία να μπορεί να αξιοποιηθεί το συντομότερο δυνατό τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι για να μπορεί να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Νέα αύρα στο Υπουργείο Εργασίας αισθάνεται η ΠΟΒΕΚ

Από πλευράς του ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό αισθάνθηκαν μια «νέα αύρα προς το θετικότερο».

Ανέφερε ότι ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τα θέματα και τα ζητήματα που έθεσε η ΠΟΒΕΚ όπως η συμμετοχή της στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σημείωσε ότι το κύριο ζήτημα που έθεσαν ήταν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Επιτέλους πρέπει να υπάρξουν στην Κύπρο νομικά ρυθμισμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και απ΄ ό,τι έχουμε αντιληφθεί ο Υπουργός Εργασίας θα ξεκινήσει έναν τέτοιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξετάσουμε σοβαρά πλέον αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουρσάρης αναφέρθηκε επίσης στα θέματα διακρίσεων εις βάρος των αυτοτελώς εργαζομένων, σημειώνοντας ότι θα τα εξετάσουν με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτές οι διακρίσεις να αμβλυνθούν.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νέα αύρα που φυσάει από το Υπουργείο Εργασίας θα βοηθήσει τη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βρει λύσεις στα ζητήματα που την απασχολούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!