20.4 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 9:53

Απούλητοι 6.000 τόνων χαλουμιού λόγω πανδημίας

Η Κύπρος βρίσκεται με ένα απόθεμα 6.000 τόνων χαλουμιού, του αλατισμένου παραδοσιακού τυριού της, που έμεινε απούλητο λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού που αποδυνάμωσε την εγχώρια και τη διεθνή ζήτηση, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι παραγωγοί έχουν περισσότερα από έξι εκατομμύρια κιλά χαλούμι αποθηκευμένα σε αποθήκες, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η ζήτηση γι αυτό το τυρί που μπορεί να τηγανιστεί χωρίς να λιώσει κατέρρευσε το τρέχον έτος, καθώς έκλεισαν οι χώροι εστίασης σε όλη την Ευρώπη για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο των ξενοδοχείων και αποτέλεσε εμπόδιο για τον τουρισμό στο νησί.

Στο εξής, η κυπριακή κυβέρνηση κινητοποιεί τους πρεσβευτές της στο εξωτερικό για να βοηθήσουν τους παραγωγούς να διαθέσουν τα αποθέματά τους σε χαλούμι — το σημαντικότερο και γνωστότερο εξαγωγικό προϊόν του νησιού — προς άλλες αγορές, πρόσθεσε η υπουργός.

Το χαλούμι, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, καταχωρήθηκε τον Απρίλιο από την ΕΕ στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη αγορά απορροφώντας σχεδόν το 50% των εξαγωγικών πωλήσεων του τυριού, μπροστά από τη Σουηδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συναγερμός στη Στοκχόλμη: Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία

H σουηδική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πολλών ατόμων και απέκλεισε περιοχή στη Στοκχόλμη, αφού αστυνομικοί σε περιπολικό δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, με την ισραηλινή...

Η Κίνα εισέρχεται στον τομέα του διαστημικού τουρισμού

Μπορεί κρατικές διαστημικές υπηρεσίες όπως αυτή της Ρωσίας να δέχονταν έναντι μεγάλης αμοιβής να στείλουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ιδιώτες όμως ο αναπτυσσόμενος τομέας...

Πετρέλαιο: Σε ανοδική τροχιά μετά από 3 εβδομάδες πτώσης

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, με το Brent να σημειώνει την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και τρεις εβδομάδες, εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης...

Επέστρεψε η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

Τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών, αλλά και μεγάλων ποσοτήτων αφρικανικής σκόνης ευνοούν οι μετερεωολογικές συνθήκες. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας θα επικρατήσει αραιή συννεφιά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!