Σε αυστηρή κριτική για πολλά κακώς κείμενα στην οικονομία, όπως η δυσφήμιση της Κύπρου στο εξωτερικό, η διόγκωση των κρατικών δαπανών, οι δυσλειτουργίες στο ΓΕΣΥ, οι απεργίες των Συντεχνιών, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων και άλλα, προέβη ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στην τελευταία του ομιλία προς τα μέλη του Επιμελητηρίου.
Μιλώντας στην 96η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, που έγινε στη Λευκωσία, ο κ. Αγκαστινιώτης, ανάφερε ότι «σε καιρούς χαλεπούς, όπου πολλά κρέμονταν από μια κλωστή, καταφέραμε να αποδείξουμε τα πολλά προτερήματα του επιχειρηματικού κόσμου, να δείξουμε αντιστάσεις στα προβλήματα και να διαχειριστούμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις».
Αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στην κρίση στο Ισραήλ, είπε ότι «η ρευστότητα και η αβεβαιότητα, κατέληξαν να θεωρούνται συνώνυμο της κανονικότητας».
Κυπριακό και κρίσεις
Στην αναφορά του για το κυπριακό σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ισραήλ, είπε ότι η νευραλγική γεωγραφική θέση της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραματίζει για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή μας, μπορούν να αλλάξουν και τις προοπτικές στο κυπριακό. Ακόμα εξέφρασε την απογοήτευση του ΚΕΒΕ για τη στάση της τουρκικής πλευράς στο κυπριακό.
Οικονομία και δαπάνες
Για την οικονομία, επισήμανε ότι παρά τα θετικά δεδομένα της, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δαπάνες του κράτους, οι οποίες (όπως είπε) συνεχώς αυξάνονται, χωρίς να είναι διασφαλισμένο, ότι το ίδιο θα συμβαίνει στο μέλλον και με τα έσοδα.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη περίπτωση της παραχώρησης αυξημένης ΑΤΑ με κόστος περίπου 60 εκ. ευρώ, των πολλών συμπληρωματικών προϋπολογισμών, του μεγάλου κόστους για συντήρηση του ΟΚΥΠΥ και οι πολλές προσλήψεις νέου προσωπικού, είναι ενδεικτικά παραδείγματα της ευκολίας με την οποία το κράτος αυξάνει τις δαπάνες του. Το ΚΕΒΕ, όπως είπε, διαφώνησε και διαφωνεί με αυτές τις ρυθμίσεις και τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να καταστεί πιο φειδωλή στη διόγκωση των κρατικών δαπανών.
Μάλιστα απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών ανάφερε και τη ρήση ενός παλιού τραπεζίτη ότι “εξοικονομήσεις κάνεις, Φίλε Υπουργέ των Οικονομικών, όταν έχεις χρήματα, κι΄ όχι όταν δεν έχεις…”
Μέτρα για οικονομία
Αφού είπε ότι το ΚΕΒΕ ανησυχεί από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2 – 2,5 % του ΑΕΠ το 2023, εισηγήθηκε τα εξής:
- Εφαρμογή της μεταρρύθμισης και άλλων τομών στη δημόσια υπηρεσία.
- Συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και των μη παραγωγικών δαπανών.
- Επανεξέταση της ΑΤΑ, ώστε η διακύμανση της να εξαρτάται από την παραγωγικότητα και να είναι στοχευμένη με βάση εισοδηματικά κριτήρια και όχι οριζόντια όπως κακώς παραχωρείται σήμερα.
- Τερματισμό της γραφειοκρατίας στο κράτος και στις υπηρεσίες του.
- Ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών για να μειωθούν οι ανάγκες σε προσλήψεις νέου προσωπικού και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών.
- Μεγαλύτερη προώθηση της εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία.
- Τεχνολογική σύνδεση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, για να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και χρόνου.
- Αποκέντρωση κρατικών υπηρεσιών.
- Απλοποίηση διαδικασιών για επενδύσεις και άλλους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.
- Δυσφήμιση Κύπρου
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Αγκαστινιώτης με το θέμα της δυσφήμισης της Κύπρου, λόγω παραβίασης των κυρώσεων, λέγοντας ότι: «σας πληροφορώ ότι πολλοί επενδυτές που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο επικοινωνούν με το ΚΕΒΕ και μας ρωτούν τι θα κάνει το κράτος μας για να προστατεύσει το όνομα της χώρας μας από τη δυσφήμιση που προκαλούν όλα αυτά τα δημοσιεύματα».
Και συμπλήρωσε:
- «Το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλο αυτή τη δυσφήμιση, γι’ αυτό λέμε ξεκάθαρα προς όλους ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά. Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις ή παραβιάσεις των κυρώσεων θα πρέπει να υπάρχει άμεση αντίδραση του κράτους και τιμωρία. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του είπε « ορθά λέτε κύριε Πρόεδρε ότι πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα».
Πληθωρισμός – Επιτόκια
Σχετικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, είπε ότι το κράτος δεν μπορεί να συντηρεί εσαεί τους πολίτες του και ζήτησε μακροπρόθεσμες στρατηγικές για συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.
Στα ίδια πλαίσια, τάχθηκε εναντίον του θεσμού για το e – kalathi, γιατί «το ΚΕΒΕ δεν μπορεί να δεχθεί χειραγώγηση της αγοράς με κρατικό παρεμβατισμό».
Για το θέμα των επιτοκίων εξέφρασε τη ανησυχία του ΚΕΒΕ για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Όπως είπε, ενώ έγιναν 11 αυξήσεις επιτοκίων, ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργήθηκαν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά χρήματος, όπως είναι η συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, οι δυσκολίες στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, η μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια, οι επηρεασμοί στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η μείωση των επενδύσεων και ίσως αύριο η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Αυτές οι παρενέργειες, είπε, είναι πολύ σοβαρές και σίγουρα θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας μας.
Ακόμα, κάλεσε τις Τράπεζες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να μην χρησιμοποιούν τη συγκυρία για να παρουσιάζουν υπερβολικά κέρδη και τους ζήτησε να δουν ξανά το θέμα των ψηλών χρεώσεων τους και κάποια αδικαιολόγητα εμπόδια που επικαλούνται για την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Εργασιακές Σχέσεις
Έντονες επικρίσεις εξέφρασε και για όσα λαμβάνουν χώρα στον εργασιακό τομέα, λέγοντας ότι το ΚΕΒΕ είναι απογοητευμένο από τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος σε εργασιακές διεκδικήσεις.
Στα πλαίσια αυτά, κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να βάλει τα βέλη στα θηκάρια, λέγοντας ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται δεν είναι μόνο τις επιχειρήσεις που πλήττει, αλλά και τα ίδια μέλη του.
Και πρόσθεσε: Πολλές επιχειρήσεις μέλη μας, έχουν φτάσει στα όρια τους και μας λένε ότι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τις εργασίες τους, αν πιεστούν περισσότερο από τις Συντεχνίες. Προσοχή, λοιπόν, επισήμανε, γιατί οι συμπεριφορές και τακτικές ορισμένων μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε «λουκέτο» επιχειρήσεων, με άμεσο επακόλουθο την υπόσκαψη του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας.
Επίσης κάκισε τις απεργίες στις ουσιώδεις Υπηρεσίες φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη στάση εργασίας στο ΟΚΥΠΥ και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει πρωτοβουλία για προώθηση του νομοσχεδίου για νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Για τις μεταρρυθμίσεις ζήτησε την άμεση προώθηση και εφαρμογή τους, υποδεικνύοντας και την ανάγκη μιας ολιστικής και μελετημένης φορολογικής μεταρρύθμισης. Το ίδιο ζήτησε και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που όπως είπε παρά την πρόοδο που έγινε, η Κύπρος κινείται με ρυθμό χελώνας στις ψηφιακές τεχνολογίες.
ΓΕΣΥ και δυσλειτουργίες
Αυστηρότατη κριτική άσκησε για όσα συμβαίνουν στο ΓΕΣΥ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιώντας όλους ότι θα πρέπει να μπει οριστικά τέλος στη δυσλειτουργία το ΓΕΣΥ.
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη του είπε ότι « χρειάζεται η δική σας δυναμική παρέμβαση για εξορθολογισμό και εποπτεία αυτής της τεράστιας κοινωνικής κατάκτησης που ονομάζεται ΓΕΣΥ, διαφορετικά χωρίς εποπτεία και εξορθολογισμό θα έχει την τύχη του Συνεργατισμού και των Κυπριακών Αερογραμμών».
Προτάσεις ΚΕΒΕ
Στη συνέχεια, ο κ. Αγκαστινιώτης κατάθεσε τις προτάσεις του ΚΕΒΕ για ανάπτυξη, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό του οικονομικού μοντέλου μας.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΤΗ
Τέλος ο κ. Αγκαστινιώτης, ενόψει της λήξης της θητείας του και της αποχώρησης του από την Προεδρία του ΚΕΒΕ προέβη σε μια προσωπική αναφορά λέγοντας τα εξής: «Έφτασε η ώρα του αποχωρισμού. Μια μεγάλη και σπουδαία διαδρομή έφτασε στο τέλος της. Στα 6 χρόνια της Προεδρίας μου έκανα ότι μπορούσα για το κάλο του ΚΕΒΕ και του Επιμελητηριακού θεσμού. Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες σας.
Θέλω, όμως, να ξέρετε ότι φεύγω με το κεφάλι ψηλά, Αποχωρώ από την Προεδρία του ΚΕΒΕ, αλλά δεν θα σταματήσω να είμαι μαζί σας και δίπλα σας. Το ΚΕΒΕ για μένα είναι η ζωή μου…».
Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ που μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, παρευρέθηκαν, Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι κομμάτων, Υπουργοί, βουλευτές, Δήμαρχοι, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και μέλη του ΚΕΒΕ.