8.9 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 8:54

SSM: Φοβάται για αλλαγές που θα ανατρέψουν την πορεία των ΜΕΔ

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) παρακολουθεί στενά τις όποιες εξελίξεις σε αλλαγές στα νομοθετικά πλαίσια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αναφέρουν το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ελίζαμπεθ Μακόλ και ο Κορμπίνιαν Ιμπέλ, Διευθυντής Εποπτείας στον SSM.

Σε κοινή τους ανάρτηση στον ιστοτόπο του SSM, οι Μακόλ και Ιμπέλ τονίζουν την πρόοδο που έγινε στις προσπάθειες μείωσης των ΜΕΔ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, έπειτα από τα μέτρα που εφάρμοσε ο Μηχανισμός και τονίζουν την ανάγκη για συνεχή προσοχή στο θέμα αυτό.

Επισημαίνουν πως «χρειάστηκαν χρόνια για να μειώσουμε σημαντικά τα ΜΕΔ στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εισέλθουν στην τρέχουσα περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, που δημιουργήθηκε από την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, οπλισμένες με ισχυρούς ισολογισμούς».

«Ως τραπεζικοί επόπτες, παρακολουθούμε στενά τις όποιες εξελίξεις και νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πρόοδο που έγινε», τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι του SSM.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι τα αποτελεσματικά πλαίσια διαχείρισης των ΜΕΔ και οι γρήγορες δικαστικές διαδικασίες για εφαρμογή των πλαισίων αυτών είναι ο θεμέλιος λίθος της ικανότητας των τραπεζών να μειώσουν με επιτυχία της ΜΕΔ.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις νομικές διαδικασίες και να επηρεάσουν την ανακτησιμότητα των αξιών αυτών των στοιχείων ενεργητικού», αναφέρουν.

Σημειώνοντας τη μείωση των ΜΕΔ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έπειτα από τα μέτρα που ζήτησε ο SSΜ από το 2017, τονίζουν πως ο SSΜ «θα συνεχίσει να αντιτίθεται σθεναρά και δημόσια» σε όποιες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την επιτυχία αυτή.

«Αντίθετα, πρέπει να συνεχίσουμε την ενίσχυση των πλαισίων, τα οποία θα επιτρέψουν την μείωση των ΜΕΔ και να αποτρέψουν τη δημιουργία νεών», συνεχίζουν.

«Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν τα δανειακά τους μεγέθη και ενισχύει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες των νοικοκυριών και των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες και συνεισφέρει στην ομαλή και σταθερή λειτουργία της οικονομίας», καταλήγουν οι αξιωματούχοι του SSM.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δικαστική απόφαση της Αλαμπάμα για τις εξωσωματικές και τα κατεψυγμένα έμβρυα – Πεθαίνουν όταν καταστραφούν;

«Εάν μια ομάδα κυττάρων είναι άτομο, μπορείτε να τα καταψύξετε; Μπορείς να κάνεις γενετικές εξετάσεις σε αυτά; Τι γίνεται αν μεταφερθεί ένα έμβρυο σε...

Ο Μπάιντεν συνάντησε τη χήρα και την κόρη του Ναβάλνι στο Σαν Φρανσίσκο

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνάντησε την Πέμπτη, στο Σαν Φρανσίσκο, τη Γιούλια και την Ντάσα Ναβάλναγια, τη χήρα και την κόρη του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βόμβα του Αλέξη Τσίπρα

Τρίτο κουδούνι: Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων τέλειωσε και τώρα η μάχη είναι προφανής και ως προς τον στόχο και ως προς τους μονομάχους. Τσίπρας – Κασσελάκης. Η πρώτη...

Αυτό είναι το σχέδιο του Νετανιάχου για τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της Κυβέρνησής του το σχέδιό του, σε αδρές γραμμές, για τον έλεγχο στη Λωρίδα της...

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη με τον Οδυσσέα μισό αιώνα μετά το Apollo (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Οδυσσέας έφτασε στο φεγγάρι. Για πρώτη φορά από την εποχή του Apollo, ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στη Σελήνη. Πρόκειται για ένα ρομπότ ιδιωτικής εταιρείας χωρίς...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!