17.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 9:13

Υποθετικό οικονομικό σενάριο καταστροφής για τις τράπεζες των ΗΠΑ

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ θα έχασαν 541 δισ. δολάρια σε ένα υποθετικό οικονομικό σενάριο καταστροφής, αλλά εξακολουθούν να έχουν αρκετά κεφάλαια για να απορροφήσουν τις ζημίες, σύμφωνα με stress tests της Federal Reserve.

Οι βαθμοί που έδωσε η Fed σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Goldman Sachs, στήριξαν τους ισχυρισμούς στελεχών και ρυθμιστικών αρχών της Wall Street ότι συστημικά σημαντικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν βαριές ζημίες.

Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν επίσης να καθοριστεί πόσα κεφάλαια πρέπει να κρατήσουν οι τράπεζες τους επόμενους 12 μήνες. Εφόσον ανταποκρίνονται ή υπερβαίνουν τις απαιτήσεις, είναι απαλλαγμένες από περιορισμούς της Fed σχετικά με το πόσα κεφάλαια μπορούν να διαθέσουν για μερίσματα μετόχων και επαναγορές μετοχών.

Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις ιδρυμάτων όπως η Goldman, η JPMorgan, η Morgan Stanley και η Bank of America θα μειωθούν λόγω των αποτελεσμάτων του stress test. Αυτό ενίσχυσε τις ελπίδες για υψηλότερα μερίσματα ή περισσότερες εξαγορές μετοχών, οδηγώντας τις μετοχές των τραπεζών να ανέβουν περίπου 1,5% στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση της Wall Street.

Τα αποτελέσματα έρχονται λίγους μήνες αφότου τρεις από τις μεγαλύτερες τραπεζικές χρεοκοπίες στην ιστορία των ΗΠΑ – η Silicon Valley Bank, η Signature Bank και η First Republic – προκάλεσαν μια περιφερειακή τραπεζική κρίση. Οι μικρότερες τράπεζες που δέχθηκαν πιέσεις από επενδυτές μετά την κατάρρευση της SVB, συμπεριλαμβανομένων των PacWest και Comerica, δεν συμπεριλήφθηκαν στα stress tests.

«Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και ανθεκτικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία Μάικλ Μπαρ. Σε μια αναφορά στην πρόσφατη κρίση, ο Μπαρ προειδοποίησε ότι τα stress tests ήταν «μόνος ένας τρόπος για να μετρηθεί αυτή η ισχύς» και είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές «θα πρέπει να παραμείνουν “ταπεινοί” σχετικά με το πώς μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι».

Στα φετινά stress test οι τράπεζες έπρεπε να δείξουν ότι μπορούσαν να αντέξουν την ανεργία να αυξάνεται στο 10%, τις τιμές των εμπορικών ακινήτων να πέφτουν 40%, τις τιμές των κατοικιών να μειώνονται 38% και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να πέφτουν σχεδόν στο μηδέν.

Από τις 23 τράπεζες που ελέγχθηκαν, η θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ υπέστη το μεγαλύτερο κεφαλαιακό πλήγμα, ακολουθούμενη από την UBS Americas.

Τα επίπεδα κεφαλαίου της Goldman μειώθηκαν περισσότερο μεταξύ των τραπεζών που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τη Morgan Stanley. Οι δραστηριότητες και των δύο τραπεζών στρέφονται περισσότερο στο trading και χαρακτηρίζονται ως πιο επικίνδυνες από τη Fed.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι όλες οι τράπεζες που ελέγχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Citigroup, State Street και Wells Fargo, θα πληρούσαν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις παρά τις προβλεπόμενες απώλειες 541 δισ. δολαρίων. Από αυτά, 424 δισ. δολάρια προήλθαν από ζημίες δανείων και 94 δισ. δολάρια από ζημίες συναλλαγών και αντισυμβαλλομένων.

Οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες θα είχαν απώλειες από trading σχεδόν 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα σενάριο με επίμονα υψηλό πληθωρισμό που απαιτεί μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ένα περιβάλλον που δεν διαφέρει από τις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!