13.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 3:01

Τι θα καταγράψουν τα αποτελέσματα των τραπεζών το 9μηνο

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Ενόψει αποτελέσματα.  Αυτό είναι το δεδομένο που έχουν να διευθετήσουν οι ελληνικές τράπεζες που θα δημοσιοποιήσουν το 9μηνο στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Και επειδή οι ξένοι  βλέπουν επενδυτικά το στοιχείο των ελληνικών τραπεζών οι δημοσιοποιήσεις και οι προοπτικές προσλαμβάνουν έναν χαρακτήρα διαφορετικό στην παρούσα φάση κυρίως όσον αφορά τις προοπτικές που θα αναπτύξουν τα πιστωτικά ιδρύματα για την ερχόμενη χρονιά.

Σε τέσσερις άξονες θα ξεδιπλώσουν οι ελληνικές τράπεζες τα αποτελέσματά τους

-Δραστική μείωση των κόκκινων δανείων

Ολες οι τράπεζες θα καταγράψουν πλέον πραγματικά ποσοστά χαμηλότερα του 20%, με πρώτη τη Eurobank η οποία ανακοινώνει ποσοστό 7%, την Εθνική που κινείται στο 13% και τις άλλες δύο τράπεζες, Alpha Bank ΑΛΦΑ και Tράπεζα Πειραιώς με ποσοστά περί το 15%-16% σε ότι αφορά το κόκκινο χαρτοφυλάκιο.

Σε ότι αφορά το θέμα των κόκκινων χαρτοφυλακίων θα πρέπει να σημειωθεί πως θολό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι  άνευ λόγου και αιτίας έχει εγερθεί θέμα σε ότι αφορά τις εγγυήσεις του Ηρακλή για το αν αυτές πρέπει να βαρύνουν ή όχι το χρέος.. Tραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως ενώ τα πράγματα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα γύρω από το θέμα αυτό- οι εγγυήσεις των seniors ομολόγων δεν μπορούν να βαρύνουν το χρέος παρά μόνον σε περίπτωση κατάπτωσης-, εν τούτοις κάποιοι σκιάζουν το  παραπάνω περιεχόμενο.

Και ενώ η εκτίμηση είναι πως τελικώς η Eurostat δεν μπορεί να επιβάλει δύο μέτρα και δύο σταθμά, – πχ. στην Ιταλία οι εγγυήσεις δε βάρυναν το χρέος- ακόμη δε φαίνεται να υπάρχει μια τελική απάντηση επί του θέματος.

Ετσι τιτλοποιήσεις 15-20 δισ. ευρώ του Ηρακλή ΙΙ  με εγγυήσεις περί τα 8 δισ ευρώ καθυστερούν ως προς την αξιολόγησή τους, γεγονός που ανησυχεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

-Ενίσχυση εσόδων από προμήθειες

Αυτό είναι το μεγάλο ατού των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς τα έσοδα κάτι το οποίο συναντάται και σε ότι αφορά τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Αυτά τα έσοδα αντισταθμίζουν την κακή πορεία των εσόδων από τόκους που λόγω της πτώσης των επιτοκίων και της αρνητικής πορείας των εσόδων πιστωτικής επέκτασης στη χώρα μας δεν βοηθούν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

– Πιστωτική επέκταση

-Το θέμα της πιστωτικής επέκτασης πάντως τίθεται πλέον επί τάπητος στα επιτελεία των τραπεζών όχι μόνον επειδή επιτακτικά το συζητάει το Υπουργείο αλλά και επειδή και κυρίως διότι και οι τράπεζες αναγνωρίζουν εσωτερικά το έλλειμμά τους στη χορήγηση δανείων, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις. Αναζητούν λοιπόν τρόπους και φόρμουλες αξιολόγησης ή διαφορετικής μορφής εγγυήσεων (πχ. αξιόπιστες συμβάσεις)  προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο θέμα και να βγουν μπροστά στο θέμα των χορηγήσεων.

– Συνεχής περιορισμός του κόστους

Στο βαθμό που η πιστωτική επέκταση δεν παρουσιάζει αυξητική τάση, οι τράπεζες εξακολουθούν να προσμετρούν ανταγωνιστικότητα και οι βάσεις σε αυτό παραμένει η περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας είτε μέσω εθελουσιών είτε με πώληση μέρους του ενεργητικού τους είτε με επιτάχυνση ψηφιοποίησης των λειτουργιών τους αφού σημαντικό κομμάτι αποτελεί στον ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, οι fintechs.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!