18.9 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 23:28

Οι προβληματισμοί των ξένων θεσμικών για τις τράπεζες

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Aνησυχίες εξέφρασαν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στο roadshow της Goldman Sachs στη Ρώμη.

Πρόκειται για το  “Goldman Sachs Twenty Sixth Annual European Financial Conference  στο οποίο μετείχαν οι 4 συστημικές τράπεζες  οι οποίες τελικώς άκουσαν τον έντονο προβληματισμό των ξένων επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού διεθνώς και ειδικότερα στην Ελλάδα και παρά τις αιτιάσεις για ενισχυμένο ΑΕΠ κυριάρχησαν οι φωνές που αμφισβητούσαν τη συνεχιζόμενη με τέτοιους ρυθμούς πορεία ανάκαμψης της χώρας μιας και το φαινόμενο έχει διεθνείς αιτιάσεις.

Οι  ξένοι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους προς τις τράπεζες για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων αν και δέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και δεν αναμένεται να προκύψει όσο ο τουρισμός γνωρίζει τέτοια άνθιση.

Παρ’ όλα αυτά οι ξένοι επέμειναν γύρω από θέματα που αφορούσαν τα κεφάλαια των τραπεζών επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό με το οποίο η αναβαλλόμενη φορολογία μετέχει σε αυτό .

Σε ότι αφορά το ανοιχτό πολιτικό ζήτημα το οποίο εμποδίζει προς το παρόν τουλάχιστον τη χώρα να κατακτήσει  την επενδυτική βαθμίδα, τα ξένα funds δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και εκτιμούν: α. πως οι εκλογές δεν θα καθυστερήσουν β. πως δεν θα υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή ούτε στο πολιτικό σκηνικό αλλά κυρίως ούτε στην πολιτική ατζέντα.

Παρ’ όλα αυτά δείχνουν πολύ διστακτικοί να πραγματοποιήσουν επενδύσεις  ιδιαίτερα που τα επιτόκια έχουν πάρει την ανιούσα  για τα καλά. Εξέφρασαν δε την εκτίμηση πως η άνοδος των επιτοκίων  θα είναι τόση που θα κοστίσει τελικώς στις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά θέμα παράτασης του Ηρακλή στο πλαίσιο ενδεχόμενης παράτασης του αντιστοίχου ιταλικού προγράμματος έθεσε ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Oiελληνικές τράπεζες l;ene πως σύντομα θα υπογραφούν και οι τελευταίες τιτλοποιήσεις μιας και χωρίς αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν θα κατέλθουν σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs κάτι που αν επαληθευθεί θα διαμορφώσει δύσκολες συνθήκες για την απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Η DBRS μακροπροθέσμως μιλώντας αναφέρει πως οι εισροές περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαρθρωτικά ταμεία που αναμένονται τα επόμενα έξι χρόνια, η ανοδική τάση των τιμών των κατοικιών, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τόσο την ποιότητα ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών όσο και την εξέλιξη των υφιστάμενων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Αλλά άμεσα τα πάντα πιέζονται κυρίως λόγω του πολέμου και της ανόδου των ενεργειακών τιμών δημιουργώντας προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα Ηρακλής λήγει τον Οκτώβριο του 2022. Φαίνεται πως ετοιμάζεται παράταση του Ιταλικού προγράμματος  και με βάση όλα τα παραπάνω η DBRS αναφέρεται στην αναγκαιότητα παράτασης του Ηρακλή.

Εκκρεμούν προς είσοδο στο πρόγραμμα το Sunrise 3 της Πειραιώς ύψους 500 εκατ. ευρώ, το Frontier 2 της ΕΤΕ  με 1 δισ. ευρώ τιτλοποίηση και το Solar διατραπεζικό με 1,1 δισ. ευρώ. Εκκρεμούν ακόμη και οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!