26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 18:15

Οι ανοιχτοί οι λογαριασμοί της Credit Suisse με τους Ναζί

Για ελλιπή έρευνα και απόκρυψη στοιχείων, καταγγέλλεται η Credit Suisse, σχετικά με λογαριασμούς που διατηρούσαν οι Ναζί στην Τράπεζα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με την έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή που έλαβε και δημοσίευσε η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Αμερικανικής Γερουσίας, η τράπεζα δεν έλαβε υπόψιν της πολλά σχετικά αρχεία, σε εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Εκπρόσωπος της Credit Suisse από την πλευρά του δήλωσε ότι η “έρευνα της τράπεζας δεν ήταν μόνο εκτεταμένη, αλλά και διεξοδική και ισχυρή”.

Οι νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με το  Bloomberg, έρχονται στον απόηχο της διακομματικής έρευνας από επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, σύμφωνα με την οποία η Credit Suisse παρεμπόδιζε έρευνα σχετικά με την παροχή βοήθειας προς τους Ναζί.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για πλήρη και ολοκληρωμένη έρευνα»

“Η έρευνά μας τράβηξε το παραπέτασμα δεκαετιών αδράνειας και παραβατικότητας από την Credit Suisse και έθεσε προβληματισμούς σχετικά με την ακεραιότητα της τράπεζας κατά τη διεξαγωγή της εσωτερικής της αξιολόγησης”, ανέφερε σε δήλωσή του ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

“Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια πλήρη και ολοκληρωμένη έρευνα στην Credit Suisse μέχρι να επιλυθούν όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτούς τους λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ναζί”.

Τον Απρίλιο, η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι η έρευνά της δεν απέδειξε τους βασικούς ισχυρισμούς τους οποίους διατύπωσε το Κέντρο Simon Wiesenthal το 2020, σχετικά με λογαριασμούς που συνδέονται με τους Ναζί, και ότι η έκθεση που συνέταξε ο διαμεσολαβητής, Neil Barofsky, για λογαριασμό του Κέντρου περιείχε “πολυάριθμα λάθη” και ατέλειες.

Η έκθεση του Barofsky, ωστόσο ανέφερε ότι μόλις 1.000 από τα 65.000 σύνολα αρχείων, ήταν διαθέσιμα ηλεκτρονικά για εξέταση.

“Υπάρχει ένας άγνωστος αριθμός αρχείων πελατών πριν από το 1950 – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιέχουν στοιχεία για λογαριασμούς που σχετίζονται με τους Ναζί – που παραμένουν αναμεμειγμένα με χιλιάδες έγγραφα εταιρικών αρχείων”, ανέφερε η έκθεση.

Λογαριασμοί παρέμεναν ανοιχτοί

Η τράπεζα έχει πάντως ήδη γνωστοποιήσει ότι εντόπισε λογαριασμούς για τουλάχιστον 99 άτομα, που ήταν είτε ανώτεροι αξιωματούχοι των Ναζί στη Γερμανία, είτε μέλη ομάδων που συνδέονταν με τους Ναζί στην Αργεντινή.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως και ορισμένοι παρέμεναν ανοιχτοί μέχρι τον 21ο αιώνα.

Η διαμάχη σχετικά με την εσωτερική έρευνα της Credit Suisse έρχεται περίπου ένα τέταρτο του αιώνα αφότου οι δύο μεγάλες ελβετικές τράπεζες κατέληξαν σε διακανονισμό ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η συμφωνία αυτή κόπασε εν μέρει τον θόρυβο από τις καταγγελίες ότι οι τράπεζες απέτυχαν να επιστρέψουν περιουσιακά στοιχεία στους επιζώντες της γενοκτονίας του Χίτλερ και στους κληρονόμους των θυμάτων. Η συμφωνία κάλυψε επίσης τις αξιώσεις των θυμάτων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία λεηλατήθηκαν από τους Ναζί και κατατέθηκαν σε ελβετικές τράπεζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!