9.9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 8:37

Νέες προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα βλέπει ο Διοικητής της Κεντρικής

Η ανάγκη προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η τεχνολογία, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), αλλά και η πράσινη μετάβαση αποτελούν το κοκτέιλ των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας.

Μιλώντας, στο 9ο Banking Forum & FinTech Expo, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος της Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρθηκε στη ανάγκη προσαρμογής των τραπεζών στο νέο περιβάλλον που προκύπτει από την είσοδο της τεχνολογίας στην τραπεζική αγορά, ενώ ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που προκύπτουν για τις τράπεζες από την κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η πρόκληση της ανθρωπότητας για την επόμενη δεκαετία», είπε ο Ισπανός αξιωματούχος μιλώντας διαδικτυακά στο συνέδριο, προσθέτοντας ότι και οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να έχουν την συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με τη κλιματική αλλαγή.

Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις από την κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι από την σκοπιά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οι τράπεζες μπορεί να έλθουν αντιμέτωπες με φυσικούς κινδύνους αλλά και τους κινδύνους μετάβασης.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε αυτούς τους κινδύνους και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις», είπε.

Το 2022 η επιβράδυνση του πληθωρισμού

Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού, ο κ. ντε Γκίντος είπε πως ο ρυθμός του πληθωρισμού θα αρχίσει να υποχωρεί στις του επόμενου έτους με ρυθμό επιβράδυνση να αυξάνεται στο δεύτερο μισό του 2022 και να συγκλίνει με το 2% που αποτελεί τον στόχο της ΕΚΤ. Είπε πως ζητήματα που αφορούν καθυστερήσεις στην πλευρά της προσφοράς είχαν ως αποτέλεσμα η σύγκλιση στο 2% «να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο».

Οι τράπεζες να προσαρμοστούν στο νέο τοπίο

Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού έχοντας υψηλότερο ανταγωνισμό από μη τραπεζικές εταιρείες χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, αλλά και τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και επεσήμανε πως η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε ακόμη περισσότερο την τεχνολογία για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε, η χρηματοοικονομική δομή της ευρωζώνης έχει μετακινηθεί από την ισχυρή κυριαρχία των τραπεζών προς μια πιο υγιή διάρθρωση με την τον δανεισμό από μη τραπεζικούς φορείς να διαφοροποιεί τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, παρέχοντας ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα.

«Ως αποτέλεσμα, τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να προσαρμοστούν στο εξελισσόμενο ανταγωνιστικό τοπίο», είπε και συμπλήρωσε: Η ευρύτερη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της κοινωνίας σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας και της διεξαγωγής αγορών, αναγκάζουν τον τραπεζικό τομέα να προσαρμοστεί σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας».

Σημείωσε δε πως επιπρόσθετα με τις προκλήσεις αυτές, «η χαμηλή κερδοφορία που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ενισχύει την ανάγκη προσαρμογής και επενεργεί ως καταλύτης για τον ήδη ισχυρό ανταγωνισμό που βιώνουν οι τράπεζες από τις fintech και τις μη τραπεζικές εταιρείες χρηματοοικονομικής μεσολάβησης».

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί. Οι τράπεζες που λειτουργούν με παλαιές τεχνολογίες και εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων είναι πιθανόν να χάσουν το ανταγωνιστικό τους προβάδισμα. Η τεχνολογική καινοτομία είναι ο τρόπος της αύξησης της αποδοτικότητας, ως αποτέλεσμα των νέων ανταγωνιστών που εισέρχονται στην αγορά και των νέων γενιών που βασίζονται περισσότερο στην τεχνολογία», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προειδοποιήσεις Μπάιντεν σε Νετανιάχου: “Λάθος” μια επίθεση στη Ράφα

Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα «θα ήταν λάθος» και είπε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ότι...

Ερντογάν: Αν επιχειρούσαμε στον νότο ίσως η Κύπρος να ήταν «εντελώς δική μας»

«Αν είχαμε επιχειρήσει στον νότο, ίσως να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας», δήλωσε ο Τούρκος...

Φωτιά σε δύο οχήματα στη βιομηχανική περιοχή Γεροσκήπου – Eπεκτάθηκε και σε τρίτο

Φωτιά εκδηλώθηκε σε δύο οχήματα στη βιομηχανική περιοχή Γεροσκήπου τα ξημερώματα της Τρίτης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς, ενώ τρίτο όχημα υπέστη ελαφριές ζημιές. Σύμφωνα με τον Βοηθό...

Συννεφιασμένος ο καιρός με ανέμους – Ενδεχόμενο βροχών και καταιγίδας

Χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τις απογευματινές κυρίως ώρες αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το...

Για επόμενη διακυβερνητική Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν ΠτΔ-Σίσι

Για την πραγματοποίηση της επόμενης τριμερούς διάσκεψης με την Ελλάδα και της διακυβερνητικής Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με...

Πυρά Μπορέλ κατά Ισραήλ για τον λιμό στη Γάζα

Πυρά εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξαπέλυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορώντας τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη δημιουργία «τεχνητού λιμού» στη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!