24.8 C
Nicosia
Τετάρτη 1 Μάιος 2024 | 21:27

Μήνας αλλαγών για τον τραπεζικό χάρτη της Ελλάδας

Ο μήνας των μεγάλων αλλαγών στη μετοχική σύνθεση των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών θα είναι κατά τα φαινόμενα ο Νοέμβριος, με την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία να επιταχύνει τις σχετικές εξελίξεις.

Χθες η Alpha Bank ανακοίνωσε τη συμφωνία της με ένα από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, την ιταλική UniCredit, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την απόκτηση του πακέτου των μετοχών που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο συστημικό όμιλο.

Τις επόμενες ημέρες δε, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και για την εκκίνηση της αποκρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, με τη διάθεση του ήμισυ της συμμετοχής του δημοσίου.

Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, παρά το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που προκαλεί σε διεθνές επίπεδο η κρίση στη Μέση Ανατολή, το ενδιαφέρον για ανάληψη ελληνικού ρίσκου παραμένει ισχυρό.

«Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να στείλει προς την επενδυτική κοινότητα ένα ακόμη μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι οι διαδικασίες για την πώληση τόσο του 9% της Alpha Bank, όσο και του 20% της Εθνικής Τράπεζας θα τρέξουν το ταχύτερο δυνατόν.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σε κάθε περίπτωση, η έλευση στρατηγικού επενδυτή, προερχόμενου από τον τραπεζικό τομέα σε εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, αποτελεί μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στης χώρα.

Ο λόγος γίνεται για τη Unicredit, η οποία συμφώνησε με την Alpha Bank για την συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, την εξαγορά του 51% της AlphaLife, στο πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας για τη διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων και φυσικά την αγορά του συνόλων των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην ελληνική τράπεζα.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το τίμημα της προσφοράς που υπέβαλε στο Ταμείο η ιταλική τράπεζα, ωστόσο οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι περιέχει premium σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση της Alpha Βank στο ΧΑ.

Ανταγωνιστική διαδικασία

Σε αυτή τη φάση ο λόγος πέφτει στους συμβούλους του ΤΧΣ, οι οποίοι θα κάνουν την εισήγησή τους στη διοίκησή του και στη συνέχεια το ΔΣ θα κληθεί να ανάψει την πράσινο φως για την υλοποίηση του deal.

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο καλείται να τρέξει μία ανταγωνιστική διαδικασία, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλη την αγορά με στόχο τη μεγιστοποίηση του ποσού της ανάκτησης.

Ακόμη όμως κι αν οι όροι κάποιας προσφοράς είναι καλύτεροι αυτών που προβλέπει η πρόταση της UniCredit, η τελευταία έχει δεσμευτεί να αποκτήσει τουλάχιστον το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank τους επόμενους 24 μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, στο πιο πιθανό σενάριο μέσα στο Νοέμβριο θα αλλάξουν χέρια το 9% της Alpha Bank και το 20% της Εθνικής Τράπεζας, για τη διάθεση του οποίου το ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα λάβει τις αποφάσεις του την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα διευκολύνει και την πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα το 2024.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου για την απεμπλοκή του Δημοσίου από τις τράπεζες το συντομότερο δυνατό αναδεικνύεται και από τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, λίγη ώρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από Alpha Bank και UniCredit.

Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «το γεγονός ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος καλωσόρισε τη συμφωνία των δύο ομίλων, σημειώνοντας πως πρόκειται «για την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».

Κατά τον ίδιο, η συμφωνία «αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!