23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 13:36

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για την Credit Suisse – Συνομιλίες με τη UBS

Δύο ημέρες για να βρει μια φόρμουλα που θα της επιτρέψει να καθησυχάσει και να πείσει, πριν από το άνοιγμα, τη Δευτέρα, των αγορών και το φάσμα μιας νέας μαύρης εβδομάδας έχει η Credit Suisse, μία από τις 30 μεγάλες τράπεζες στον κόσμο που θεωρούνται υπερβολικά σημαντικές για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ, οι Financial Times ανέφεραν, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, πως η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, βρίσκεται σε συνομιλίες για την πλήρη ή μερική εξαγορά της αντιπάλου της, με τις ευλογίες των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα (BNS) «επιθυμεί μια απλή λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα» διαβεβαιώνει η επιχειρηματική εφημερίδα, η οποία αναγνωρίζει πως δεν είναι βέβαιο ότι θα καταστεί δυνατό να βρεθεί μια συμφωνία.

Ούτε η Credit Suisse, ούτε η BNS θέλησαν να σχολιάσουν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η UBS και η η ελβετική ρυθμιστική αρχή της χρηματαγοράς (Finma) δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σίγουρα η Credit Suisse δεν είναι ακριβή. Έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, η οποία εξανάγκασε την κεντρική τράπεζα να δανείσει 50 δισεκ. ελβετικά φράγκα (50,4 δισεκ. ευρώ) για να δώσει μια ανάσα στη τράπεζα της Ζυρίχης και να καθησυχάσει τις αγορές, δεν άξιζε κατά το χθεσινοβραδινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου παρά μόλις λίγο περισσότερο από 8 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (8,1 δισεκ. ευρώ).

Όμως μια εξαγορά αυτού του μεγέθους είναι φοβερά περίπλοκη, πολύ περισσότερο που στην προκειμένη περίπτωση επείγει.

Και μολονότι οι δύο ρυθμιστικές αρχές υπογραμμίζουν πως «η Credit Suisse ικανοποιεί τις απαιτήσεις για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα που επιβάλλονται στις τράπεζες συστημικής σημασίας», η άνοδος των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, των CDS (Credit default swaps), είναι μια ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης.

Εξαγορά αλλά ποιού πράγματος;

Η Credit Suisse πέρασε δύο χρόνια που σηματοδοτήθηκαν από σκάνδαλα, τα οποία αποκάλυψαν, καθ’ ομολογίαν μάλιστα της διεύθυνσης, «ουσιαστικές αδυναμίες» στον «εσωτερικό έλεγχό» της. Η Finma την είχε κατηγορήσει ότι «παρέλειψε τις υποχρεώσεις της για έλεγχο» στην υπόθεση της χρεοκοπίας της χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, η οποία σηματοδότησε την αρχή των προβλημάτων.

Το 2022, η τράπεζα είχε καθαρή ζημιά 7,3 δισεκ. ελβετικά φράγκα, με φόντο μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους πελάτες της. Αναμένει και φέτος ότι θα έχει «σημαντική» ζημιά προ φόρων.

«Είναι μια τράπεζα που μοιάζει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναβάλει σε τάξη τον οίκο της», είχε σημειώσει ο Κρις Μποσάν, αναλυτής στην IG, σε σχόλιό του αυτή την εβδομάδα.

Όσο για τη UBS, πέρασε χρόνια για να ανακάμψει αφού φλέρταρε με την καταστροφή στη διάρκεια της κρίσης του 2008. Και δεν είναι σίγουρο πως θα θελήσει να ξεκινήσει μια νέα αναδιάρθρωση τώρα που αρχίζει να δρέπει τους καρπούς των προσπαθειών της.

Το σενάριο της εξαγοράς της Credit Suisse από μια τράπεζα είχε επίσης αναφερθεί αυτή την εβδομάδα από τους αναλυτές της J.P. Morgan, «με την UBS ως εν δυνάμει επιλογή».

Με δεδομένο το βάρος μιας ένωσης, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ελβετικός κλάδος της Credit Suisse, ο οποίος περιλαμβάνει την τράπεζα λιανικής και τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή να αποσχισθεί.

Αυτός θα ήταν επίσης ένας τρόπος για να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην Ελβετία εξαιτίας αναπόφευκτων επικαλύψεων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τους FT, θα μπορούσε τότε να παραχωρηθεί στην UBS ή σε κάποιον άλλο υποψήφιο μόνο η διαχείριση κεφαλαίων και περιουσιών.

Ένα άλλο εμπόδιο σε μια συγχώνευση είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκτιμά ένας πρώην επικεφαλής της Finma, ο Εζέν Αλτινέ, σε συνέντευξή του στον όμιλο CH Media. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έβλεπε αναμφίβολα σημαντικά εμπόδια επειδή τα δύο ιδρύματα έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά», εξηγεί.

Πιο γρήγορα, πιο δυνατά

Την Τετάρτη, με τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, η Credit Suisse κέρδισε «πολύτιμο χρόνο», εκτιμούν οι αναλυτές της Morningstar, οι οποίοι κρίνουν εντούτοις πως η αναδιάρθρωσή της ήταν «υπερβολικά περίπλοκη» και δεν προχώρησε «αρκετά μακριά» ώστε να καθησυχάσει χρηματοδότες, πελάτες και μετόχους.

Προτείνουν μεταξύ άλλων να πουλήσει η Credit Suisse τη μεσιτική δραστηριότητα, από την οποία χάνει χρήματα.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan εξετάζουν από την πλευρά τους μια ριζική επιλογή που έγκειται στο «να κλείσει εντελώς» τη δραστηριότητα της επενδυτικής τράπεζας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Credit Suisse παρουσίαε ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε την κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2025, δηλαδή πάνω από το 17% του εργατικού δυναμικού της.

Η τράπεζα, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου απασχολούσε 52.000 εργαζομένους, επιδιώκει να επικεντρωθεί στις πιο σταθερές δραστηριότητές της και να μεταμορφώσει ριζικά την επιχειρηματική τράπεζά της.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΕΔΙΠΕΣ: €140εκ. η καταβολή για το Α’ τρίμηνο 2024 – €1.300εκ. προς το Κράτος

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ στην τελευταία του συνεδρία ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2024, αποφάσισε νέα καταβολή σε μετρητά προς το Κράτος ύψους €140εκ. για...

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:34) να βρίσκεται στις 144,45 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,05%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει άνοδο 0,05%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης...

Επίσπευση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος

Επίσπευση στην ολοκλήρωση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον φορολογικό μετασχηματισμό, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε...

Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιτρέψει να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι στο ΡΙΚ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!