18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 3:55

ΚΕΔΙΠΕΣ: Aύξηση 14,7% στις ταμειακές εισροές το δ’ τρίμηνο

Οι ταμειακές εισροές του Δ’ Τριμήνου 2020 ανήλθαν σε €96,6εκ. σημειώνοντας αύξηση 14,7% έναντι €84,2εκ. για το προηγούμενο τρίμηνο του 2020. Οι εισπράξεις από τη διαχείριση ακινήτων ανήλθαν στα €39,9 εκ. καταγράφοντας το ψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από την έναρξη των εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Οι σωρευτικές ταμειακές εισροές για το έτος 2020 ανήλθαν στα €311,8εκ., μειωμένες κατά 23,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της πανδημίας.  Το 2020 η αποπληρωμή κρατικής βοήθειας σε μετρητά ανήλθε σε €200 εκ., εκ των οποίων τα €40εκ. το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Στα πλαίσια της υλοποίησης της Δέσμευσης 18, έχει επιτευχθεί συμφωνία επί αναθεωρημένων βασικών οικονομικών όρων της Συμφωνίας Διαχείρισης με την Altamira οι οποίοι έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της Δέσμευσης, η Συμφωνία Διαχείρισης θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2020.

Η συνολική αμοιβή της διαχειρίστριας εταιρείας για την περίοδο 2020-2027, στη βάση του νέου επιχειρηματικού πλάνου ανακτήσεων, θα είναι μειωμένη κατά 24% συγκριτικά με τους υφιστάμενους όρους και θα αποτελείται κυρίως από μεταβλητή αμοιβή ανάλογα με την απόδοση της Altamira, αφού η σταθερή αμοιβή θα  είναι μειωμένη κατά 58% και θα αποτελεί μόλις το 27% της συνολικής αμοιβής σε σχέση με 50% με την υφιστάμενη συμφωνία.

Έχουν επίσης επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις στις δυνητικές αποζημιώσεις τερματισμού (ως 70%) ενώ η αμοιβή για την απόσυρση περιουσιακών στοιχείων από την περίμετρο της διαχειρίστριας εταιρείας μειώνεται κατά το ήμισυ.

3877975226099970 kedipes1

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προηγήθηκε συμφωνία επί του επιχειρηματικού πλάνου ανακτήσεων το οποίο στοχεύει πλέον στη σταδιακή αλλά πλήρη αποπληρωμή του ποσού της κρατικής βοήθειας προς την πρώην ΣΚΤ το 2018 ύψους €3,54δις. Η συμφωνία επί των βασικών οικονομικών όρων υπόκειται στη συνομολόγηση νέου κειμένου Συμφωνίας Διαχείρισης που θα καλύπτει και τους υπόλοιπους όρους συνεργασίας και θα τύχει έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές.

Σημειώνουμε ότι η λειτουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου εκποιήσεων που θα διέπει τη λειτουργία των φυσικών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών  αποτελεί σημαντικό παράγοντα   για την εκπλήρωση του επιχειρηματικού πλάνου ανακτήσεων, ειδικά για τις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σε περίπτωση αρνητικών (για την ΚΕΔΙΠΕΣ) αλλαγών στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εκποιήσεων, θα επηρεαστεί η αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας.

Οι ταμειακές εισροές το Α’ Τρίμηνο του 2021 εξελίχθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά και ανήλθαν σε περίπου €100εκ. Εξαιρουμένων των πιθανών εσόδων από το Έργο ‘Λήδρα’, ο στόχος ταμειακών εισροών για το 2021 τέθηκε  στα €325εκ.

Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ έγινε νέα καταβολή ποσού σε μετρητά ύψους €80εκ. έναντι της κρατικής βοήθειας τον Απρίλιο 2021, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό αποπληρωμής κρατικής βοήθειας σε μετρητά στα €400εκ. από την έναρξη των εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ τον Σεπτέμβριο  2018. Εκκρεμεί η μεταφορά ακίνητης περιουσίας ύψους €140εκ. περίπου προς το κράτος, γεγονός που αυξάνει τη συνολική αποπληρωμή στα €540εκ.

Η περαιτέρω αποπληρωμή κρατικής βοήθειας το 2021 είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενδεχόμενη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών.  Η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και μέχρι τη λήψη σχετικών αποφάσεων και εγκρίσεων, παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας.

Tο Έργο ‘Λήδρα’ για την ενδεχόμενη πώληση εξυπηρετούμενων και ενήμερων αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων συμβατικών υπολοίπων συνεχίζεται με κάποια καθυστέρηση, με την περίμετρο για την πρώτη τμηματική πώληση να υπολογίζεται γύρω στα €400-500εκ. και με έναρξη της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας εντός του Γ’ Τριμήνου του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!