24.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Μάιος 2024 | 18:36

Κίνα: Σε χαμηλό έτους τα νέα δάνεια τον Οκτώβριο

Τα νέα τραπεζικά δάνεια της Κίνας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών , ωστόσο η πτώση ήταν πιθανό εποχιακή και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν τη στήριξη στην κινεζική οικονομία, καθώς η παγκόσμια πανδημία μαίνεται.

Οι αρχές έχουν ενισχύσει τη στήριξη στις μικρότερες εταιρείες μετά την κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό στις αρχές του έτους. Όμως, ενώ η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει γρήγορα, τα αυξανόμενα κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ σκιάζουν τις διεθνείς προοπτικές.

Οι τράπεζες εξέδωσαν νέα δάνεια συνολικής αξίας 689,8 δισ. γιουάν (104,22 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) σήμερα Τετάρτη, κατά πολύ χαμηλότερα από τα 1,9 τρισ. γιουάν τον Σεπτέμβριο και από τις προσδοκίες των αναλυτών για 800 δισ. γιουάν.

Ο τραπεζικός δανεισμός στην Κίνα τείνει να επιβραδύνεται στα τέλη κάθε έτους, καθώς οι τράπεζες έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων ποσοστώσεών τους.

Ωστόσο, διέθεσαν συνολικά 16,95 τρισ. γιουάν σε νέα δάνεια κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας το ετήσιο ρεκόρ των 16,81 τρισ. γιουάν το 2019. Ο κυβερνήτης της PBOC, Γι Γκανγκ, δήλωσε ότι τα νέα δάνεια για το 2020 στο σύνολό τους, είναι πιθανό να ανέλθουν σε σχεδόν 20 τρισ. γιουάν.

Η ετήσια αύξηση της εκκρεμούς συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης (TSF), ένα μέτρο για την πίστωση και τη ρευστότητα, επιταχύνθηκε σε 13,7% τον Οκτώβριο από 13,5% τον προηγούμενο μήνα -μια αλλαγή που προήλθε από τα νομισματικά κίνητρα, τα οποία οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

«Πιστεύουμε ότι η πιστωτική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ από την Capital Economics.

«Βεβαίως, ο τραπεζικός δανεισμός έχει αρχίσει να επιβραδύνεται και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι οι ποσοστώσεις των δανείων έχουν περιορισθεί. Ωστόσο η τάση για έκδοση ομολόγων και μετοχών μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων αυξάνεται, καθώς η εμπιστοσύνη στις προοπτικές έχει επιστρέψει».

Τα στεγαστικά δάνεια, κυρίως ενυπόθηκα, μειώθηκαν στα 433,1 δισ. γιουάν από 960,7 δισ. γιουάν τον Σεπτέμβριο, ενώ τα εταιρικά δάνεια υποχώρησαν στα 233,5 δισ. γιουάν από 945,8 δισ. γιουάν.

Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων και τα πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους της PBOC, προκάλεσαν εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αρχίσει να ανακαλεί τα κίνητρα έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι δεν θα βιαστεί να τραβήξει τα υπάρχοντα μέτρα, όσο εξακολουθούν να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία και την παγκόσμια ζήτηση.

Πηγή: Reuters

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα – Απομάκρυνση αμάχων από Χάρκοβο

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Όλεχ Σινεχούμποφ...

Δίωξη για ανθρωποκτονία στους γονείς του νεογνού που βρέθηκε στη χωματερή Βραυρώνας

Ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία από κοινού ασκήθηκε σε βάρος του πατέρα του νεογνού, το οποίο εντοπίστηκε  νεκρό μέσα σε σακούλα σε χωματερή της...

Μύκονος: Ανθρωποκυνηγητό για δολοφονία Πακιστανού-15 προσαγωγές

Εντατικούς ελέγχους στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν ένας άνδρας έχασε...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ισραήλ: Πιθανή η χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων κατά αμάχων στη Γάζα

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο  πιθανολογεί τη χρησιμοποίηση από τον ισραηλινό στρατό αμερικανικών όπλων παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα...

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έφερε μαγικό Βόρειο Σέλας (βίντεο)

Ενα μαγικό Βόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της νύκτας εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε ολόκληρο το Ηνωμένο...

Eurovision 2024: Απόψε ο τελικός με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου – Εκτός Τελικού η Ολλανδία

Η ημέρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024 έφτασε. Μετά από τις δύο ημιτελικές φάσεις, απόψε σε απευθείας σύνδεση (στις 22:00) από την τηλεόραση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!