23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 14:35

Κέρδη €21 εκατ. για την Ελληνική – Πλώρη για πώληση MEΔ €0,7 δις

Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €21 εκατομμυρίων παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Ελληνική Τράπεζα, η οποία βάζει πλώρη για την πρώτη σημαντική συναλλαγή πώλησης πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ύψους €700 εκατ. με την ονομασία «starlight», προκειμένου να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων.

Τα ΜΕΔ της τράπεζας στο τέλος Ιουνίου υποχώρησαν οριακά στα €1,47 δισεκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου ή στο 15,1% (εξαιρουμένων των δανείων που καλύπτονται από Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων) των συνολικών δανείων, με τον δείκτη κάλυψης να βρίσκεται στο 46,5%.

H τράπεζα διατηρεί υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες με τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) στο 19,68% και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Total Capital adequacy) να βρίσκεται στο 22,2%.

Παράλληλα, επιταχύνθηκε ο νέος δανεισμός, με το σύνολο των νέων δανείων να ανέρχονται στα €388 εκατ. στο τέλος Ιουνίου, εκ των οποίων τα €222 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το 95% των δανειοληπτών που εξήλθαν του μορατόριουμ καταβολής δόσεων αποπληρώνουν τα δάνεια τους.

Στην πρώτη επίσημη δήλωσή του, μετά την εποπτική έγκριση του διορισμού του, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε ανέφερε πως «οι σταθερές επιδόσεις της Ελληνικής Τράπεζας συνεχίστηκαν, αποδίδοντας κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €21,0 εκατ.», προσθέτοντας πως «με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 22% και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας 510%) συνεχίσαμε με επιτυχία να υποστηρίζουμε την οικονομία της χώρας σε δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους».

Σημειώνοντας πως έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος μέχρι σήμερα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση του Οργανισμού, ο Γερμανός τραπεζίτης τόνισε ωστόσο πως «παρόλα αυτά, η επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας είναι ζωτικής σημασίας, ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητές μας και επιτυγχάνοντας βιώσιμη κερδοφορία».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κέρδος από συνήθεις εργασίες, πριν τις ζημιές απομείωσης διαμορφώθηκε στα €52,3 εκατ. με το κέρδος το β’ τρίμηνο του έτους να επιταχύνεται στα €29,4 εκατ. από €22,9 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021.

Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα για το εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα €129,7 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 8% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας μείωση στα βασικά επιτόκια εξυπηρετούμενων δανείων και την εξόφληση κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων που κατείχε η τράπεζα στον ισολογισμό της. Το ετησιοποιημένο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) υποχώρησε στο 1,61% σε σύγκριση με 1,84% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο 71,5% ο δείκτης κόστους προς έσοδα

Τα συνολικά έξοδα για το εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα €131,3 εκατ. σε σύγκριση με €124,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αντανακλώντας κυρίως υψηλότερα κόστη προσωπικού, τα οποία ανήλθαν σε €70,3 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 54% των συνολικών εξόδων. Τα διοικητικά και άλλα έξοδα διαμορφώθηκαν στα €49 εκατ. σε σύγκριση με €51 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημαντικά αυξημένος παρουσιάζεται ο δείκτης κόστους προς έσοδα ο οποίος διαμορφώθηκε στο 71,5% σε σύγκριση με 66% την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Οι συνολικές ζημιές απομείωσης αυξήθηκαν στα €29,3 εκατ. με σημαντική αύξηση το δεύτερο τρίμηνο κατά το οποίο ανήλθαν στα €21,9 εκατ. με την τράπεζα να παίρνει αυξημένες προβλέψεις που σχετίζονται με την αναμενόμενη του πακέτου ΜΕΔ ύψους €0.7 δις.

«Starlight» για πώληση €0,7 δις, εξετάζεται η προσέλκυση συνεργάτη στην APS

Μικρή μείωση της τάξης του 2% παρουσίασαν τα συνολικά ΜΕΔ της τράπεζας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €1,47 δις σε σύγκριση με €1,50 δις στο τέλος του 2020.

Η τράπεζα σημειώνει πως στη βάση των προηγούμενων γνωστοποιήσεων, εργάζεται στενά με τους συμβούλους της για την εκτέλεση μιας «σημαντικής» πράξης πώλησης πακέτου ΜΕΔ με την ονομασία «Starlight», που θα επισπεύσει την μείωση του αποθέματος παλαιότερων κόκκινων δανείων και θα επιταχύνει τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της. Η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται στο τέλος του 2021 και η ολοκλήρωσή της εντός του 2022.

«Η περίμετρος περιλαμβάνει παλαιά ΜΕΔ συνολικής αξίας €0,7 δις περίπου στο τέλος Ιουνίου και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η τράπεζα αναμένεται να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ (εξαιρουμένου του ΠΠΣ)», αναφέρεται.

Πέραν της πώλησης, η τράπεζα αναφέρει ότι εξετάζει στρατηγικές επιλογές σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής της APS Cyprus, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ικανότητα ανάκτησης δανείων. «Τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν την πιθανότητα εισαγωγής έμπειρου στρατηγικού συνεργάτη, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι διαδικασίες ανάκτησης (ΜΕΔ)», αναφέρει.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι συνολικές καταθέσεις ανήλθαν σε €14,5 δις στο τέλος Ιουνίου, σε σύγκριση με €14,2 δις στο τέλος του 2020, με το μερίδιο αγοράς να διαμορφώνεται στο 29,4%.

Τα μικτά δάνεια στο τέλος Ιουνίου €6,69 δις παρουσιάζοντας μείωση 2% σε σύγκριση με €6,80 δις στο τέλος του 2020. Τα συνολικά νέα δάνεια ανήλθαν σε €388 εκατ. το πρώτο μισό του 2021 σε σύγκριση με €439 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο δείκτης δανείων (καθαρά) ως προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 41,5%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υφ. Έρευνας: Η κυβερνοασφάλεια είναι θέμα κυριαρχίας

Καθώς το ψηφιακό κράτος αυξάνεται η κυβερνοασφάλεια ανάγεται πλέον σε θέμα κρατικής ασφάλειας και κρατικής κυριαρχίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής...

Κρεμλίνο: Σιωπή για ανταλλαγή κρατουμένων, περιλαμβανομένου δημοσιογράφου της WSJ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαιτείται απόλυτη σιωπή σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων που θα περιλαμβάνουν τον Εβαν Γκέρσκοβιτς, έναν...

Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

Αύξηση 4,2% κατέγραψε σε ετήσια βάση το Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον Ιανουάριο του 2024, φθάνοντας στις 99,5 μονάδες (βάση 2021=100), όπως ανακοίνωσε η...

Πανέτα (ΕΚΤ): Πλησιάζει η ώρα μείωσης των επιτοκίων

Πλησιάζει η ώρα μείωσης των επιτοκίων καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός του πληθωρισμού τόνισε σε ομιλία του μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,...

Ρωσία: Πόσο κόστισε στις μεγάλες πολυεθνικές η έξοδος – Αστρονομικές ζημιές

Πάνω από 107 δισ. δολάρια έχει κοστίσει στις ξένες εταιρείες η έξοδος από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και αφορούν διαγραφές και απώλειες...

Το 2024 είναι χρονιά εκλογών για σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού – Deepfakes, ένα όπλο μαζικής εξαπάτησης;

Το 2024, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσέλθει στις κάλπες. Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για πιθανή παραπληροφόρηση και απάτες,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!