28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 19:56

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα

Η Ιδέα, ο Κατάλληλος Χρόνος και το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποτελούν διαχρονικά τις βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας μια νεοφυούς εταιρείας, όπως τονίζει στο naftemporiki.gr, ο CEO της ΜΕΤΙS Cyberspace Technology. H ΜΕΤΙS δραστηριοποιείται στους κλάδους της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του Internet of Things, του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης με έμφαση στην εφαρμογή τους στον κλάδο της ναυτιλίας.  Είναι η εταιρία που έθεσε πρώτη την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των τεχνικών και επιχειρησιακών τμημάτων των ναυτιλιακών εταιριών. Η METIS, με την καινοτομία αυτή, άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία. H εταιρεία πρόσφατα αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια» μέσα από τη συμμετοχή της στα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2021, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απένειμε η Εθνική Τράπεζα, χορηγώντας το με το ποσό των €10.000.

Ο κ. Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας μας δηλώνει «Χορηγήσαμε φέτος με €10.000 το χρηματικό βραβείο της κατηγορίας “Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας” των βραβείων του Elevate Greece. Η εταιρεία ΜΕTIS που βραβεύσαμε προσφέρει λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ναυτιλία.  Η επιλογή του συγκεκριμένου βραβείου δεν είναι τυχαία. Η θεματική του συνάδει με τους στόχους του προγράμματος μας ΝΒG Business Seeds για τη στήριξη της δυναμικής και εξωστρεφούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, ο φετινός νικητής προσφέρει λύσεις για τη Ναυτιλία που είναι ένας κομβικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας που ιστορικά στηρίζει η Τράπεζά μας. Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλίας Elevate Greece, συμμετέχουμε ενεργά ως Official Partner. Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει τη δημιουργία του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων και άλλες δράσεις στήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας. Στηρίζοντας ενεργά αυτόν τον νέο σημαντικό θεσμό, συμμετέχουμε στην αξιολόγηση των εταιρειών που εντάσσονται στο μητρώο καθώς και στην επιτροπή αξιολόγησης.»

Το Elevate Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ήδη το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece» περιλαμβάνει 508 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις. Η Εθνική Τράπεζα, επίσημος υποστηρικτής του θεσμού, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης, συμμετείχε τόσο στην αξιολόγηση των εταιριών που εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», όσο και στην επιτροπή αξιολόγησης των εταιριών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό για την απονομή των Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα προσέφερε τη δυνατότητα στις νικήτριες εταιρίες όλων των κατηγοριών να έχουν πρόσβαση στην προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως υπηρεσίες e-commerce με μηδενική χρέωση, πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση κλπ.

Η προσφορά όμως της Εθνικής Τράπεζας στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα δεν σταματάει εδώ. Γιατί για την Εθνική Τράπεζα, η καινοτομία και η τεχνολογία είναι τα εργαλεία για να κάνει καλύτερη τη ζωή των πελατών και των ανθρώπων της, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. ​Γι’ αυτό και από το 2010, η Εθνική Τράπεζα έχει θεσμοθετήσει το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας​​ στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, μέσα από δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρίες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση, καθοδήγηση, υποδομή, δικτύωση και χρηματοδότηση στις ομάδες που συμμετέχουν. Στα 11 χρόνια του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, η Εθνική Τράπεζα έχει υποδεχθεί σχεδόν 4.000 προτάσεις από 6.800 συμμετέχοντες και έχει απονείμει 550.000 ευρώ σε βραβεία σε 110 νικητές. Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε με δικά της κεφάλαια ύψους 4,65 εκατ. ευρώ, 21 εταιρίες, ενώ μέσω της συμμετοχής της στα funds έχει συμμετάσχει στην χρηματοδότηση ακόμη 140 εταιρειών. Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα, μαζί με 7 σημαντικούς φορείς, προχώρησε στη δημιουργία του Greek Fintech Hub, μιας πρωτοβουλίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ελλάδα μέσα από δράσεις χρηματοδότησης, δικτύωσης, ενημέρωσης, καθοδήγησης και εξωστρέφειας. Με ενεργή συμβολή στην ανάπτυξη της καινοτομίας, εδώ και 11 χρόνια, αλλά και συνεχείς επενδύσεις στον κλάδο του fintech, που ενσωματώνει στο επιχειρηματικό της μοντέλο και στο offering προς τους πελάτες της, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Πλέον επενδύει στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας με σύγχρονους και ανταγωνιστικούς όρους.

Ρωτήσαμε τον κ. Κωνσταντινίδη, CEO της METIS Cyberspace Technology και μας μίλησε για τις καινοτόμες υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά και την αναγνώρισή της στα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Κύριε Κωνσταντινίδη, δώστε μας το στίγμα της δραστηριότητας της METIS στην αγορά. Ποια είναι τα τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις που προτάσσει η METIS και σε ποια κατηγορία πελατών – εταιρειών απευθύνεται;

Η METIS Cyberspace Technology είναι μια διεθνώς πλέον, αναγνωρισμένη εταιρεία ηψηλής τεχνολογίας αποστολή της οποίας είναι να διαμορφώσει το ψηφιακό μέλλον της ποντοπόρου, εμπορικής ναυτιλίας μέσω της μηχανικής μάθησης (Machine Learing) και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η METIS ιδρύθηκε το 2016 από μια ομάδα 7 έμπειρων μηχανικών με σημαντική προϋπηρεσία στον χώρο της τεχνολογίας και της ναυτιλίας. Η ομάδα διέκρινε ότι η ύπαρξη πολλών κατακερματισμένων και αποσπασματικών λύσεων ψηφιακής τεχνολογίας δεν βοηθούσαν στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Έτσι πάρθηκε η απόφαση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση και η παρακολούθηση  της απόδοσης των πλοίων. Στον πυρήνα της λύσης της METIS είναι να εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, προσφέροντας χρήσιμη και αξιοποιήσιμη πληροφόρηση στα στελέχη των ναυτιλιακών εταιριών.  Θέτοντας την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων στη διάθεση της παγκόσμιας ναυτιλίας, η METIS συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, προσφέροντας προϊόντα που επιτρέπουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των ναυτιλιακών πόρων, καλύπτοντας τις ανάγκες πολλαπλών τμημάτων, ρόλων και επιπέδων διοίκησης. Σήμερα η METIS με πάνω από 75 μηχανικούς υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, με θυγατρικές εταιρείες στη Σιγκαπούρη, στο Βανκούβερ και γραφεία πωλήσεων στο Αμβούργο και στο Όσλο, εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων προσφέροντας χρήσιμη και αξιοποιήσιμη πληροφόρηση στα στελέχη των κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών από όλο τον κόσμο, με τον πιο πρωτοποριακό τρόπο.

Ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις λύσεις που προσφέρει η METIS; Πόσο ώριμο είναι το εταιρικό περιβάλλον για την υιοθέτηση αυτών των λύσεων;

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της και πριν ακόμη συμπληρωθούν 5 έτη από την έναρξη των δραστηριοτήτων μας, η METIS έχει καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της ναυτιλιακής κοινότητας στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, εφαρμόζοντας ένα καλά δομημένο επιχειρηματικό σχέδιο, έχει αρχίσει ήδη την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό σε σημαντικές πρωτεύουσες της διεθνούς ναυτιλίας.

Είμαστε περήφανοι για τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό με τον οποίο ενεργοποιούμε νέους πελάτες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι πλέον δυναμικές, κορυφαίες παγκοσμίως ναυτιλιακές δυνάμεις που διακρίνονται από διορατικότητα και επιχειρηματική πρωτοπορία.  Μας θεωρούν στενό συνεργάτη τους και μας αναθέτουν το σύνολο των στόλων τους, ώστε να αξιοποιήσουν τα μέγιστα οφέλη για την κερδοφορία αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η αλήθεια είναι ότι η ναυτιλία ήταν διστακτική τα προηγούμενα χρόνια, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών με τον ρυθμό αξιοποίησής τους να είναι αρκετά πιο αργός σε σχέση με άλλους κλάδους. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αλλαγή. Τα διορατικά και ανοιχτόμυαλα στελέχη στις ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καταλάβει ότι πρέπει να εντάξουν στον πυρήνα της στρατηγικής τους τον ψηφιακό μετασχηματισμό του οργανισμού τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια εποχή που τα πάντα είναι πλέον ψηφιακά. Η διαδικασία λήψης των αποφάσεων έχει πλέον αλλάξει επίπεδο. Οι δυνατότητες που παρέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη, κυρίως όσον αφορά στην ακριβέστατη πρόβλεψη (με ακρίβεια που ξεπερνάει το 98%) της συμπεριφοράς και της απόδοσης του πλοίου στο μέλλον είναι μια ρηξικέλευθη αλλαγή συνολικά του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόβλεψη της κατανάλωσης καυσίμου κάθε συγκεκριμένου πλοίου μέχρι τον επόμενο προορισμό του, σε συγκεκριμένο εύρος χρόνου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσει στην πορεία του ή ακόμα περισσότερο ο προσδιορισμός, εκ των προτέρων, της βέλτιστης διαδρομής που θα πρέπει να ακολουθήσει το πλοίο έτσι ώστε να έχει την χαμηλότερη κατανάλωση και να φτάσει στον προορισμό του μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια.

Πρόσκαιρο ρόλο στην αλλαγή αυτή και στην επιτάχυνση της υλοποίησης ψηφιακών λύσεων έχουν παίξει εν μέρει και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, κρίνουμε ότι οι προοπτικές είναι τεράστιες με βάση την ανταπόκριση που βλέπουμε από την αγορά. Η τεχνολογία είναι πλέον ώριμη, δοκιμασμένη και μπορεί να δώσει πραγματική προστιθέμενη αξία στη ναυτιλία με πολύ μικρή επένδυση. Επιπλέον, αναμένουμε ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την προστασία του περιβάλλοντος με τους ολοένα και αυστηρότερους κανονισμούς που επιβάλλονται, θα καταστήσουν απολύτως αναγκαία την άμεση υιοθέτηση σύγχρονων λύσεων νέας τεχνολογίας.

Ποιες είναι οι τάσεις τεχνολογίας στον τομέα όπου δραστηριοποιείται η METIS που θα κυριαρχήσουν στο άμεσο μέλλον;

Η εξέλιξη η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει την πραγματική επανάσταση στον χώρο της ναυτιλίας έχει να κάνει με την αξιοποίηση των δεδομένων που τα πλοία και ο εξοπλισμός που διαθέτουν παράγουν και τα οποία οι ναυτιλιακές εταιρείες στην καλύτερη περίπτωση συλλέγουν και αποθηκεύουν χωρίς να έχουν ακόμα βρει τον τρόπο να αντλήσουν την αξία που κρύβουν μέσα τους. Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων θα δημιουργήσει το πεδίο πάνω στο οποίο θα στηθεί το ναυτιλιακό σκηνικό του μέλλοντος, δίνοντας σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε όσους γρήγορα το αντιληφθούν και προετοιμαστούν με τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία.

Ο όγκος των δεδομένων πλέον που παράγονται από κάθε είδους εξοπλισμό είναι τόσο μεγάλος που έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνολογιών, μέσω των οποίων θα μπορέσει να γίνει εφικτή η επεξεργασία και η αξιοποίησή τους. Η μεταφορά των δεδομένων μέσω των δορυφορικών συνδέσεων των πλοίων ακολουθεί διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτοκόλλα ISO 19000, το παγκοσμίως καθιερωμένο MQTT, καθώς και το προηγμένο buffering πρότυπο Protobuf, ώστε αφενός να μειωθεί δραστικότατα ο όγκος των μεταφερόμενων δεδομένων, αφετέρου να επιτύχουμε την απόλυτη REAL TIME παρακολούθηση εκατοντάδων παραμέτρων του κάθε πλοίου που βρίσκεται στην πλατφόρμα μας, οπουδήποτε ταξιδεύει στην υφήλιο, με καθυστέρηση μικρότερη και από 1 δευτερόλεπτο!

Η μηχανική μάθηση (Machine Learning) ως η κυρίαρχη τεχνολογία που αντιπροσωπεύει την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) αποτελεί ένα σύνολο αλγορίθμων, εργαλείων και τεχνικών που μιμούνται την ανθρώπινη μαθησιακή διαδικασία για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Σημειώνεται ότι οι μέθοδοι μηχανικής μάθησης αναλύουν υπάρχοντα σύνολα δεδομένων με στόχο να μάθουν να αναγνωρίζουν τάσεις και να κάνουν προβλέψεις αποτελεσμάτων για μέχρι πρότινος μη αντιληπτά συμβάντα. Συνδυάζοντας μάλιστα δεδομένα από πολλές διαφορετικές πηγές και μέσω τεχνικών Machine Learning και Α.Ι., θα μπορέσουμε να έχουμε πλοία ασφαλέστερα, ευκολότερα στη διαχείριση και αποδοτικότερα, παρέχοντας στο πλήρωμα και τη ναυτιλιακή εταιρεία τη δυνατότητα καλύτερης αντίληψης του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη ναυτιλία είναι η λεγόμενη Πράσινη μετάβαση, δηλαδή η υλοποίηση της δέσμευσης της παγκόσμιας ναυτικής κοινότητας για τον δραστικό περιορισμό των καυσαερίων ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ναυτιλιακές εταιρείες καλούνται να λειτουργούν τα πλοία τους με τρόπο πολύ περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον, να συμμορφωθούν με νέα, συγκεκριμένα όρια εκπομπών CO2 πού γίνονται συνεχώς χαμηλότερα με το πέρασμα του χρόνου, καθώς και να τεκμηριώνουν την περιβαλλοντική απόδοσή τους. Η METIS αποτελεί κρίσιμο, ουσιαστικό και απαραίτητο μέρος της λύσης του συγκεκριμένου περίπλοκου ζητήματος, αφού όχι μόνο καταγράφει με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο όλα τα απαραίτητα στοιχεία που σχετίζονται με την κατανάλωση καυσίμου και κατ΄ επέκταση με την εκπομπή καυσαερίων, δημιουργεί και υποβάλλει με αυτόματο τρόπο τις υποχρεωτικές αναφορές που επιβάλλονται από τους εποπτεύοντες οργανισμούς, αλλά επιπλέον είναι και σε θέση να προτείνει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία τα συγκεκριμένα μέτρα και τις ενέργειες με τις οποίες αποδεδειγμένα θα βελτιωθεί το κάθε πλοίο, ώστε να χαρακτηρισθεί «πράσινο».

Διακριθήκατε στα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2021, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή την διάκριση; Πώς εμπλέκεται η Εθνική Τράπεζα σε αυτή;  

Στη δύσκολη πορεία που έχει διανύσει η METIS για να φτάσει στη θέση που βρίσκεται τώρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν και κάποιες στιγμές στις οποίες να εισπράτουμε ότι οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται. Μια τέτοια στιγμή ήταν και η διάκρισή μας στα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Ellevate Greece» και πόσω μάλλον, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βράβευση υποστηρίζεται από έναν οργανισμό του μεγέθους και του κύρους της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επέλεξε την METIS μεταξύ όλων των βραβευθέντων. Είναι σημαντική τιμή για όλους εμάς στη METIS και μεγάλη χαρά. Φυσικά, το χρηματικό έπαθλο το οποίο συν-χρηματοδότησε η Εθνική Τράπεζα αποτελεί μια συμβολική βοήθεια για την εταιρεία μας, όμως το πιο ουσιαστικό είναι η ηθική ικανοποίηση, η οποία μας δυναμώνει και μας κάνει να παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων που θα πρωταγωνιστήσουν στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς αναμένετε να συμβάλει η συγκεκριμένη συνεργασία για την επέκταση της δραστηριότητας της METIS;   

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα έχοντας σημαντική δραστηριότητα μεταξύ πολλών άλλων και στη χρηματοδότηση του ναυτιλιακού τομέα, τίμησε και επέλεξε την εταιρεία μας λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη η χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών επηρεάζεται σημαντικά από το πόσο φιλικός προ το περιβάλλον είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα πλοία τους. Μεγάλες τράπεζες στον παγκόσμιο χάρτη, ήδη χρηματοδοτούν με πολύ προνομιακούς όρους τις ναυτιλιακές, μόνο εάν με αποδεδειγμένο τρόπο τα πλοία τους έχουν φιλικό προς το περιβάλλον λειτουργικό προφίλ και είναι συμβατά με τα νέα όρια εκπομπών CO2 που έχουν ορισθεί και τα οποία θα βαίνουν μειούμενα στα επόμενα χρόνια.  Έτσι, στην απαραίτητη ανάλυση που παρέχουμε στους πελάτες μας συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την βέλτιστη λειτουργία του κάθε πλοίου σε κάθε ταξίδι όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθήσει (optimal weather routing), αλλά και για τη συγκεκριμένη ταχύτητα (speed profile) που οδηγεί στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου, δηλαδή κατ’ επέκταση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμά του.  Για πιο ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού προφίλ του πλοίου, η METIS προτείνει εξαιρετικά κρίσιμες και συγκεκριμένες τροποποιήσεις σε μηχανικά και άλλα μέρη του πλοίου, από βελτιώσεις αντλιών ή άλλων μηχανών που καταναλώνουν σημαντική ενέργεια, μέχρι την μετατροπή της κύριας μηχανής ώστε αυτή να καίει εναλλακτικά καύσιμα, όπως φυσικό ή πράσινο αέριο, μεθανόλη ή αμμωνία. Τέλος, πολλοί πελάτες μας/ναυτιλιακές εταιρίες με μεγάλη ιστορία και τεράστιο εκτόπισμα στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, συμβουλεύονται τη METIS και τα αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα αναλύσεων που τους προσφέρει για την εγκατάσταση μεγάλων μπαταριών, οι οποίες φορτίζονται στη διάρκεια του ταξιδιού όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας και χρησιμοποιούνται στη διάρκεια του ελλιμενισμού, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση και προφανώς τις εκπομπές καυσαερίων στην ατμόσφαιρα.

Ποιο είναι το επίπεδο των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;

Για την επιτυχία μιας startup είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται 5 προϋποθέσεις: Η Ιδέα η οποία να δίνει λύση σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, μια ικανή και αποτελεσματική ομάδα η οποία να μπορεί να υλοποιήσει την ιδέα, το timing στην αγορά, το business model, το οποίο να μπορεί να παράγει αειφόρα και βιώσιμη κερδοφορία και τελευταία και απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση, η ικανή χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος. Δεν είναι εύκολο να ισχύουν ταυτόχρονα όλες οι προυποθέσεις, παρ’ όλα αυτά είναι πολλές οι ελληνικές startups οι οποίες έχουν καταφέρει να πετύχουν και να καταξιωθούν τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά, σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας. Όσο περισσότερα success stories δημιουργούνται, τόσο διευρύνεται το οικοσύστημα των εγχώριων startups και παγιώνεται μια τεχνογνωσία μια κουλτούρα ανάδειξης επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων. Σε αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητη η συνδρομή του τραπεζικού τομέα, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η έννοια των νεοφυών επιχειρήσεων επιτέλους έχει διαχωρισθεί από τις ακαδημαϊκές ερευνητικές δραστηριότητες, που πολλές φορές χρηματοδοτούνται με ευνοϊκό τρόπο αλλά σπανιότατα οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που να έχουν καταξιωθεί από την αγορά. Σήμερα, έχουμε την ευτυχία να έχει διαμορφωθεί ένα πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που ευνοεί την επιχειρηματικότητα, ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η αξία της συμβολής των startups ως επιχειρηματικών προσπαθειών με απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης.  Εάν αυτό το πνεύμα και οι πολιτικές προθέσεις υποστηριχθούν και από τον τραπεζικό και επενδυτικό τομέα, η επιτυχία θα είναι εντυπωσιακή για τη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!