18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 21:39

Ηροδότου: Από το Δικαστήριο αναμένεται η εκκαθάριση της πρώην Λαϊκής

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε πως η ΚΤΚ κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αίτηση για υποβολή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας σε εκκαθάριση, επτά χρόνια μετά το κλείσιμο της τράπεζας.

Ο κ. Ηροδότου μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών,μετά από ερώτηση που υπέβαλε η πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου η οποία ενέγραψε και το θέμα, είπε ότι η ΚΤΚ υπέβαλε στο Δικαστήριο Λευκωσίας στις 8 Ιανουαρίου 2021 το σχετικό αίτημα και πρόσθεσε ότι πλέον εξαρτάται από το Δικαστήριο πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης.

Όπως είπε, η αίτηση, η οποία, είναι ογκωδέστατη βάσει του φακέλου που παρουσίασε στην επιτροπή, περιλαμβάνει εισήγηση για τον διορισμό του εκκαθαριστή, αφού η διαδικασία επιλογής του εκκαθαριστή, τον οποίο δεν κατονόμασε, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε πως ο δρόμος για υποβολή αίτησης για υπαγωγή της Λαϊκής σε εκκαθάριση ήταν η ολοκλήρωση της πώλησης των θυγατρικών της Λαϊκής στην Ελλάδα, που έγινε τον Ιούλιο του 2019.

Όπως είπε, τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής ανέρχονται στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 στα €232 εκατομμύρια, περιλαμβανομένων και €140 εκατ. που λήφθηκαν από τις μέχρι τώρα πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής. Σημειώνεται ότι το 2013 τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής είχαν αποτιμηθεί στα €663 εκατ.

Το ρολόι κτυπά στην πλευρά του Δικαστηρίου

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Ηροδότου είπε ότι η ΚΤΚ υπέβαλε στο Δικαστήριο Λευκωσίας στις 8 Ιανουαρίου 2021 το σχετικό αίτημα και πρόσθεσε ότι το θέμα πλέον εξαρτάται από το Δικαστήριο πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης.

Όπως είπε, η αίτηση, η οποία, είναι ογκωδέστατη βάσει του φακέλου που παρουσίασε στην επιτροπή, περιλαμβάνει εισήγηση για τον διορισμό του εκκαθαριστή, αφού η διαδικασία επιλογής του εκκαθαριστή, τον οποίο δεν κατονόμασε, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020. Σημείωσε δε πως πλέον η διαδικασία εξαρτάται από το Δικαστήριο.

Πλέον, είπε, «το ρολόι (για την εκκαθάριση) μετρά στην μεριά του Δικαστηρίου».

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε πως ο δρόμος για υποβολή αίτησης για υπαγωγή της Λαϊκής σε εκκαθάριση ήταν η ολοκλήρωση της πώλησης των θυγατρικών της Λαϊκής στην Ελλάδα, που έγινε τον Ιούλιο του 2019.

Όπως είπε, τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής ανέρχονται στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 στα €232 εκατομμύρια, περιλαμβανομένων και €140 εκατ. που λήφθηκαν από τις μέχρι τώρα πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, έναντι €663 εκατ. που ήταν βάσει αποτίμησης που είχε κάνει το 2013 ο οίκος KMPG, αλλά και €800 εκατ. που ήταν η αποτίμηση των περιουσιακών που έγινε εκ μέρους του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ).

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε στην επιτροπή ότι δεν αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές, αλλά επεσήμανε ότι κατόπιν νομικής συμβουλής πρέπει να υπάρχει προσοχή λόγω των εν εξελίξει διαδικασιών που βρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου.

«Στόχος είναι να πάμε στην εκκαθάριση για να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα οι καταθέτες που είναι και δικός μου στόχος προσωπικά όσο και της Αρχής Εξυγίανσης», είπε.

Όπως ανέφερε, η ΚΤΚ προσπάθησε να προκηρύξει διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής κάτι που θα απέφευγε την διαδικασία εκκαθάρισης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού δεν λήφθηκε συμφέρουσα προσφορά. «Οι προτάσεις δεν ήταν συμφέρουσες και δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές και θα έχαναν χρήματα οι καταθέτες», είπε.

Περιγράφοντας τη διαδικασία, ο κ. Ηροδότου είπε πως στο τέλος του 2019 ανεστάλησαν τα μέτρα πώλησης εργασιών της Λαϊκής και μετά ξεκίνησε η διαδικασία ανάκλησης της άδειας της τράπεζας η οποία έγινε από την ΚΤΚ κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που έγινε το 3ο τρίμηνο του 2020. Παράλληλα, για να εξοικονομείται χρόνος, όπως είπε, είχε ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την εξεύρεση εκκαθαριστή, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Εξήγησε δε ότι η διαδικασία αίτησης για εκκαθάριση έπρεπε να περιλαμβάνει και την επιλογή του εκκαθαριστή.

«Αναμένουμε το Δικαστήριο να εξετάσει την αίτηση και όταν αποδεχθεί την εισήγηση για τον εκκαθαριστή τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης. Από πλευράς ΚΤΚ δεν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνει γίνουν, το θέμα είναι στα Δικαστήρια», πρόσθεσε.

Είπε ότι κατανοεί τους πιστωτές της πρώην Λαϊκής, αλλά σημείωσε ότι η διαδικασία πώλησης των θυγατρικών (Μάλτα, Ελλάδα, Σερβία, Ρωσία, Ουκρανία) ήταν πολύπλοκη και χρονοβόρος διαδικασία, αφού έπρεπε να δοθούν εποπτικές εγκρίσεις και μάλιστα σε χώρες εκτός ΕΕ, ενώ στην περίπτωση της Μάλτας και της Ελλάδας υπήρξαν και αιτήματα διαιτησίας. Μίλησε για «τακτικισμούς» στην Μάλτα που πήραν πάρα πολύ χρόνο, ενώ στην Ελλάδα υπήρξε διαιτησία για μια διαφορά €3 εκατομμυρίων.

Αναφορικά με την απόφαση για πώληση του 50% των μετοχών της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τιμή της μετοχής. «Στη δεδομένη στιγμή, και κατόπιν εισήγησης των συμβούλων που είχε ο διαχειριστής, πήρε απόφαση να πωλήσουμε τις μισές μετοχές για να υπάρχει διαφοροποίηση του ρίσκου (risk diversification), διότι κανείς δεν ξέρει που θα πήγαινε η τιμή της μετοχής από σήμερα» είπε.

Για την επιθυμία των πιστωτών όπως οι μετοχές τους διανεμηθούν, ο κ. Ηροδότου είπε πως εκ των υστέρων φαίνεται ότι η απόφαση ήταν ορθή αφού η πορεία της μετοχής ήταν καθοδική. Σημείωσε δε πως εφόσον οι εναπομείνασες μετοχές είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες, ο εκκαθαριστής θα αποφασίσει κατά πόσον θα τις πωλήσει η θα τις διανείμει.

Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις του πρώην Διαχειριστή, Κρις Παύλου, ότι οι μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου δεν έπρεπε να πωληθούν, ο κ. Ηροδότου διερωτήθηκε με ποια ιδιότητα έχει αυτή την άποψη. «Τότε που είχε αρμοδιότητα υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση στην Αρχή εξυγίανσης με αυτή την άποψη;» διερωτήθηκε. Είπε ακόμη ότι η Αρχή Εξυγίανση δεν διευθύνει τον ειδικό διαχειριστή, αλλά εγκρίνει το ποσό που χρειάζεται για τους συμβούλους και όταν κάνει την πώληση εκδίδει το διάταγμα για την πώληση.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου ανέφερε στις δηλώσεις του πως διοικητές της ΚΤΚ και διαχειριστές έχουν αλλάξει αλλά η απομείωση των περιουσιακών στοιχείων ήταν το μόνο σταθερό στην όλη υπόθεση.

«Η πιο σταθερή πορεία από το 2013 μέχρι σήμερα ήταν η σταδιακή μείωση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής τα οποία ξεκίνησαν από ένα πολύ ψηλό αριθμό, εμείς  εκτιμούσαμε στα 900 αλλά σήμερα που μιλούμε το ποσό αυτό κυμαίνεται στα €230 εκατ», είπε.

Ζήτησε πάντως όπως η εναπομείνασες μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου διανεμηθούν στους πιστωτές της Λαϊκής αντί να πωληθούν και ο καθένας να επιλέξει τι θα κάνει με τις μετοχές αυτές.

Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε αιχμές κατά της τέως διοικήτριας λέγοντας ότι θα μπορούσε να σωθεί η θυγατρική επενδυτική τράπεζα της Λαϊκής στην Ελλάδα (IBG), η οποία ήταν καλή τράπεζα και η διατήρησή της θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής. «Η απάντηση που πήραμε από την τότε Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ήταν ‘ποιος σας είπε ότι η εντολή είναι να μεγιστοποιήσουμε την αξία, εμάς η εντολή είναι να πωλήσουμε’», ανέφερε ενώπιον της επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά ανέφερε σε δηλώσεις του ότι μετά από πολλά χρόνια νομικών, εποπτικών διαδικασιών, που ήταν περίπλοκες, πωλήθηκαν οι θυγατρικές της Λαϊκής Τράπεζας και η ΚΤΚ υπέβαλε αίτηση για την εκκαθάριση της τράπεζας. «Η επιτροπή οικονομικών θα παρακολουθεί και θα υποβοηθεί όπως μπορεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο αυτή η διαδικασία έτσι ώστε τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία να αποδοθούν στους κουρεμένους καταθέτες», είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε πως η διαδικασία είχε αποβεί μοιραία για χιλιάδες συμπολίτες μας, καταθέτες και άλλους «οι οποίοι βλέπουν μέσα από τη διαδικασία εξυγίανση της τράπεζας να μην βρίσκουν το δίκαιο τους κι να συνεχίζουν να μετρούν τα τεράστιες ζημιές και απώλειες τους.

«Από €4,8δς περιουσιακά στοιχεία, σήμερα απομένουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι δραματικά μικρότερης αξίας από την αρχική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι εφτά χρόνια μετά το τραγικό κούρεμα φαίνεται επιτέλους ότι αρχίζει να φαίνεται φως στην προσπάθεια εκκαθάρισης, σημειώνοντας ότι στην πορεία τα περιουσιακά της Λαϊκής έχουν απομειωθεί κατά δύο τρίτα. «Αυτή τη στιγμή μόνη επιθυμία μας είναι να προχωρήσει με ταχύτητα αυτή η εξέλιξη, προκειμένου, έστω και μειωμένα, να λάβουν οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής αυτά που δικαιούνται».

Τέλος, ο βουλευτής του  Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως από τα €800 εκατ, που είχαν αποτιμηθεί από τον ΣΥΚΑΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, έχουν χαθεί περίπου τα €600 εκατ.

Λέγοντας πως με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο πρώην διαχειριστής της Λαϊκής Κρις Παύλου υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο, ο κ. Περδίκης υπενθύμισε την επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. «Και αναμένω και απάντηση από τον Γεν Εισαγγελέα και ζητώ δημόσια να εξεταστεί. Μιλάμε για εκατοντάδες από μερικές αποφάσεις», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!