32.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 15:08

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 25,1 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2022

Κέρδη 25,1 εκατομμυρίων ευρώ μετά τη φορολογία για την 1η τριμηνία του 2022 ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε πορεία μετασχηματισμού για την αντιμετώπιση δομικών προκλήσεων με προσήλωση στην ψηφιοποίηση.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε σταθερή κεφαλαιακή βάση με αναπροσαρμοσμένο Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 19,1% και Αναπροσαρμοσμένο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 21,4%, που υπερβαίνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών καθώς και μείωση κινδύνου στον ισολογισμό με αναπροσαρμοσμένο Δείκτη των MEX στο 10,4% και αναπροσαρμοσμένο Δείκτη ΜΕΧ εξαιρουμένων των ΜΕΧ, που καλύπτονται από το ΠΠΣ, στο 3,6% περίπου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, ο κ. Oliver Gatzke, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε ότι παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 φανερώνουν την ανθεκτικότητα και την ευρωστία του επιχειρηματικού μας μοντέλου.

Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια 20,53%, πολύ πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας 433%), βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση και παραμένουμε, όπως πάντα, προσηλωμένοι όχι μόνο στην υποστήριξη των λιανικών μας πελατών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά και των επιχειρηματικών πελατών, παρέχοντας χρηματοδότηση σε τομείς που αυξάνουν, ταυτόχρονα, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας, είπε.

Για παράδειγμα, πρόσθεσε, αυτοί οι τομείς μπορεί να είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η τεχνολογία, η φιλοξενία, οι μεταφορές και η ναυτιλία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 παραχωρήθηκαν €269 εκατ. σε νέα δάνεια, πολύ περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2021, όταν ο νέος δανεισμός ανήλθε στα €166 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, είπε, είχαμε κέρδη 25,1 εκατ. ευρώ μετά τη φορολογία, κυρίως λόγω της αποδέσμευσης εξασφαλίσεων που σχετίζονται με την COVID-19. «Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε σταθερά και εντατικά για τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Project Starlight για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 0,7 δισ. ευρώ και τη συμφωνία με την RCB για την απόκτηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων διευκολύνσεων είπε ότι μείωσαν σημαντικά τον δείκτη ΜΕΧ στο 3,6% περίπου (αναπροσαρμοσμένος), από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ ομόλογων τραπεζών. Η συναλλαγή με την RCB αυξάνει την πελατειακή βάση της Τράπεζας στον επιχειρηματικό τομέα, παρέχοντας ευκαιρίες διασταυρωμένων πωλήσεων (cross selling) και βελτιώνει τα λειτουργικά έσοδα με υψηλότερα έσοδα από τόκους, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε ήδη ένα τριετές σχέδιο μετασχηματισμού και ότι στόχος είναι να ξεκλειδώσουμε όλες μας τις δυνατότητες και να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας για να πετύχουμε βιώσιμη κερδοφορία.

«Είμαστε στη διαδικασία μετεξέλιξης της Τράπεζας σε έναν πελατοκεντρικό οργανισμό, βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη μέσω της ψηφιοποίησης, του εξορθολογισμού των διαδικασιών μας και προσφέροντας απλά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε το προφίλ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου με υγιή επέκταση, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση)».

Βασικός άξονας αυτού του μετασχηματισμού, σημείωσε, είναι και η μείωση του κόστους, με την αναδιάρθρωση του μεγέθους της Τράπεζας. Οπως είπε, η μείωση του υψηλού δείκτη εξόδων / εσόδων της Τράπεζας, σημαντικό κομμάτι του οποίου αποτελεί το κόστος προσωπικού που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών δαπανών, παραμένει καθοριστική για την επιτυχία της όλης προσπάθειας μετασχηματισμού.

Υπογράμμισε την «αμετάκλητη δέσμευσή μας για την υπογραφή μίας νέας συλλογικής σύμβασης που θα αντικατοπτρίζει την αναγκαία μείωση του κόστους, τη σταδιακή εφαρμογή αξιοκρατικών αμοιβών βάση της απόδοσης, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και την εναρμόνιση των μισθών συναδέλφων από την πρώην ΣΚΤ/ ΣΠΙ. Ελπίζω πραγματικά ότι η ηγεσία της Συντεχνίας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει μια εποικοδομητική και θετική προσέγγιση, προς όφελος των εργαζομένων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα έναν υγιή και εύρωστο Οργανισμό στο μέλλον».

Ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους για τη συνεχή υποστήριξη και την εμπιστοσύνη και τους διαβεβαίωσε ότι η οικογένεια της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων.

Άλλα βασικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι καθαρά έσοδα από τόκους για την 1η τριμηνία του 2022 στα €62,1 εκατ., ζημιές απομείωσης αντιστροφή για την 1η τριμηνία του 2022 στα €9,1 εκατ., οι νέες χορηγήσεις κατά την 1η τριμηνία του 2022 ανήλθαν στα €269 εκατ., ο αναπροσαρμοσμένος Δείκτης κάλυψης των προβλέψεων των ΜΕΧ στο 32% στις 31 Μαρτίου 2022, ενώ εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ, ο δείκτης αναπροσαρμόζεται στο 59%. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την 1η τριμηνία του 2022 ανήλθε στο 81% ενώ υπάρχει άνετη ρευστότητα με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 433% και πλεόνασμα ρευστότητας στα €6,2 δισ. Ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις είναι στο 42%, επιτρέποντας περαιτέρω ανάπτυξη και υπάρχει ισχυρή, σταθερή βάση καταθέσεων κυρίως λιανικής τραπεζικής, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: 18 πρόσωπα κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020

Κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα. Μεταξύ...

Παρίσι: Έπεσαν τα φτερά του εμβληματικού Moulin Rouge τη νύχτα

Τα φτερά του ιστορικού καμπαρέ του Παρισιού, Moulin Rouge έπεσαν στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εμβληματικές λεπίδες του καμπαρέ που βρίσκεται στο...

Ταϊλάνδη: Αφόρητη ζέστη – 50 βαθμοί κελσίου η αισθητή θερμοκρασία, 30 νεκροί από την αρχή του έτους

Αντιμέτωπη με φοβερό καύσωνα είναι η Ταϊλάνδη, με συνεχή 40άρια, αλλά αισθητή θερμοκρασία πάνω από 50, ενώ 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Ζαχάροβα: Η ειρηνευτική φόρμουλα Ζελένσκι παρατείνει τη σύγκρουση – Καμία συζήτηση χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας

«Δεν έχουν νόημα τυχόν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχα», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αφορμή στάθηκε...

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα αμερικανικό καταδρομικό

Επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με...

Η φρεγάτα «Ύδρα» έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs στον Κόλπο του Άντεν – Κατερρίφθη το ένα εξ αυτών

Η φρεγάτα Ύδρα έβαλε κατά δύο UAVs, στον Κόλπο του Άντεν, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες». Σύμφωνα συγκεκριμένα με το ΓΕΕΘΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!