22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 16:24

Ελληνική: Ανησυχία για τις δαπάνες και το εργατικό κόστος που φτάνει στο 50%

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Oliver Gatzke, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, σε σχέση με τις δαπάνες της τράπεζας και το εργατικό κόστος, το οποίο όπως σημειώνει, αποτελεί το 50% του συνολικού κόστους του οργανισμού.

Σε μήνυμα του προς το προσωπικό, με αφορμή τις μεσολαβητικές διαδικασίες που γίνονται στο ΥΠΕΡΓ σε σχέση με σειρά εργατικών διαφορών που έχει παραπέμψει η ΕΤΥΚ, ο Γερμανός τραπεζίτης αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική και την επιτακτική ανάγκη, όπως τονίζει, για μείωση του πολύ υψηλού δείκτη εξόδων-εσόδων, που θα έχει ως στόχο να παραμείνει ο οργανισμός σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο κ. Gatzke εξηγεί ότι η μείωση του λειτουργικού και εργατικού κόστους της τράπεζας, αποτελεί απαίτηση των εποπτικών αρχών και δεν πρόκειται περί ξαφνικής απόφασης, πράγμα το οποίο έχει ενημερωθεί με πλήρη λεπτομέρεια η  συνδικαλιστική πλευρά.

«Για να παραμείνουμε σε βιώσιμη πορεία, πρέπει να μειώσουμε το κόστος μας», τονίζει στο μήνυμα μου ο CEO της Ελληνικής.

Υποστηρίζει ότι το εργασιακό κόστος αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του συνολικού κόστους της τράπεζας και αποτελείται, όπως σημειώνει, από τρεις βασικούς συντελεστές:

1.Μισθοί, παροχές, εισφορές

2. Αριθμό προσωπικού,

3. Μέγεθος και επίπεδα αποζημίωσης των σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης.

«Οτιδήποτε μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε από μισθούς, παροχές και εργοδοτικές εισφορές, θα έχει θετικό αντίκτυπο ως προς το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τον τελικό αριθμό προσωπικού» προσθέτει ο κ. Gatzke,  προαναγγέλοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι επίκειται σχέδιο εθελούσιας εξόδου, όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί στην πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΗB.

Να εναρμονιστούν οι μισθοί πρώην υπαλλήλων ΣΚΤ

Αναφερόμενος σε πρόσφατη εγκύκλιο της ΕΤΥΚ  με την οποία κατηγορεί ευθέως την Ελληνική Τράπεζα ότι αρνείται  να προχωρήσει στην επαναφορά των μισθών πρώην υπαλλήλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ο CEO προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ανακριβείς και δεν ανταποκρίνονται ούτε στη θέση της τράπεζας, ούτε στις αποφάσεις του ΥΠΕΡΓ.

«Η Τράπεζα είναι και πάντα θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις νομικές και εποπτικές της υποχρεώσεις» σημειώνει.

Η Ελληνική, προσθέτει, «είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει συγκεκριμένες πτυχές της εν λόγω απόφασης και τις νομικές της υποχρεώσεις και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από το ΥΠΕΡΓ».

«Έχω δηλώσει επανειλημμένα την προθυμία της τράπεζας να καταλήξουμε σε συμφωνία με την ΕΤΥΚ για το θέμα της εναρμόνισης των μισθών των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ» αναφέρει ο κ Γκάτζκε, ο οποίος επισημαίνει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το επίμαχο αυτό θέμα να αποτελέσει μέρος μίας συνολικής συμφωνίας σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

«Είναι πολύ λυπηρό αλλά και απογοητευτικό το γεγονός ότι, αντί η ΕΤΥΚ να συμμετέχει  στο διάλογο και να εστιάσει στο μέλλον με εποικοδομητικό τρόπο, επιλέγει την οδό της αντιπαράθεσης και των εμπρηστικών ανακοινώσεων, κοιτάζοντας στο παρελθόν και επιδεικνύοντας απροθυμία να συμβιβαστεί για το κοινό καλό» υποστηρίζει ο CEO της ΗΒ.

Εκφράζει την ελπίδα ότι «η συντεχνία θα επανεξετάσει την αρνητική της στάση στη διαπραγμάτευση και θα έρθει στο τραπέζι του διαλόγου με καλή πίστη».

Η Ελληνική Τράπεζα, είπε, δεσμεύεται να συζητήσει όλα τα ανοικτά και εκκρεμή ζητήματα με πνεύμα διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος όλων, δηλαδή του οργανισμού, των εργαζομένων και όλων όσων επηρεάζονται για να αποφευχθούν  αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!