17.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 0:35

ΓΓ της ΕΤΥΚ: Ειρηνικά διαδήλωσαν οι υπάλληλοι της Ελληνικής

Ειρηνικά έξω από τους χώρους εργασίας τους διαδήλωσαν το απόγευμα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας, ζητώντας επίλυση των προβλημάτων τους, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγιδης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι η ΕΤΥΚ είναι «ανοικτή σε διάλογο, νοούμενου ότι τα μέρη τηρούν τις συμφωνίες και σέβονται τις αποφάσεις και τον θεσμό του Υπουργείου Εργασίας».

Οι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας πραγματοποίησαν από τις 15.00 – 18.00 προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας.

Σχολιάζοντας την αναφορά ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ότι είναι παράτυπη η στάση εργασίας, ο κ. Παναγίδης είπε ότι «δεν είναι παράτυπα τα μέτρα που λαμβάνουμε» και ότι «ο λόγος που τα ισχυρίζονται όλα αυτά είναι για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την ουσία των προβλημάτων, τα οποία είναι πολύ σοβαρά».

«Ο λόγος που προχωρήσαμε σε μέτρα είναι επειδή υπάρχουν αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων), τις οποίες το Υπουργείο διαπιστώνει ότι η Ελληνική παραβιάζει εξόφθαλμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παναγίδης είπε ότι «με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, όταν το Υπουργείο κάνει αυτή την διαπίστωση και εφόσον η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται τότε το μόνο που απομένει στη συντεχνία είναι η λήψη μέτρων» και πρόσθεσε ότι «η στάση εργασίας είναι καθόλα νόμιμη και με βάση τις διαδικασίες του Κώδικα».

Αναφορικά με τα προβλήματα, ο ΓΓ της ΕΤΥΚ είπε ότι παραβιάζονται οι συμφωνίες και δεν συμμορφώνεται η τράπεζα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, απαξιώνοντας το θεσμό του Υπουργείου».

Είπε ακόμη ότι «εδώ και πέντε χρόνια (από το 2018) εκκρεμεί η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης», προσθέτοντας ότι «όλες οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν υπογράψει συλλογική σύμβαση με την ΕΤΥΚ μέχρι το 2022 και η μόνη που δεν έχει υπογράψει είναι η Ελληνική Τράπεζα».

Ανέφερε ότι «υπάρχουν εκατοντάδες συνάδελφοι που έχουν αναλάβει τα τελευταία δέκα χρόνια αυξημένα καθήκοντα και η Ελληνική δεν τους έχει προάξει ούτε τους αμείβει με βάση τα καθήκοντα τους».

Ανέφερε επίσης ότι εδώ και πέντε χρόνια το 40% του προσωπικού της τράπεζας προέρχεται από τον πρώην Συνεργατισμό και «μέχρι και σήμερα δεν είναι ενταγμένοι στις κλίμακες της ΕΤΥΚ στις οποίες είναι ενταγμένοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των υπόλοιπων συναδέλφων της Ελληνικής Τράπεζας».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε απροστάτευτους τους συναδέλφους ενόψει και ενδεχόμενης εξαγοράς της τράπεζας», είπε ο κ. Παναγίδης και πρόσθεσε ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την κατοχύρωση των συναδέλφων και μέχρις ότου όλοι οι συνάδελφοι της Ελληνικής θα έχουν ίσα δικαιώματα αυτά που προνοούν οι συμβάσεις της ΕΤΥΚ με την Ελληνική Τράπεζα».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «με μεγάλη επιτυχία και καθολική συμμετοχή των συναδέλφων της Ελληνικής Τράπεζας» πραγματοποιήθηκε σήμερα η προειδοποιητική, τρίωρη στάση εργασίας των μελών της ΕΤΥΚ στην Τράπεζα.

Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «οι συνάδελφοι, σύσσωμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας της Οργάνωσής μας και με αποφασιστικότητα και δυναμισμό έστειλαν ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελληνική Τράπεζα οφείλει να τηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας» και «όχι στους υπαλλήλους δύο κατηγοριών» και ότι «όλοι ανεξαίρετα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας θα καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας»

Αναφέρει επίσης ότι «οι εκατοντάδες συνάδελφοι που εδώ και 10 χρόνια εκτελούν με επιτυχία αναβαθμισμένα καθήκοντα, να τύχουν της αναγνώρισης της Τράπεζας και να αναβαθμιστούν/προαχθούν και φυσικά να αμειφθούν ανάλογα».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, η Γενική Γραμματεία της Οργάνωσής μας συγχαίρει «όλους τους συναδέλφους, για την υποδειγματική ανταπόκριση και συμμετοχή τους στον δίκαιο αγώνα που όλοι μαζί, ηγεσία και μέλη δίνουμε για αποκατάσταση της δικαιοσύνης».

«Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Τράπεζα θα αναθεωρήσει τη στάση της και τα προβλήματα που για χρόνια ταλανίζουν τους συναδέλφους, θα επιλυθούν και θα αποφευχθούν περαιτέρω επιζήμιες αντιπαραθέσεις», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!