29.8 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 14:22

Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση στις τράπεζες – Δείτε τι προβλέπει

Σε συμφωνία με τη διοίκηση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό του Συνδέσμου για τα έτη 2019 – 2022, κατέληξε η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.

Τη συμφωνία, υπέγραψε εκ μέρους της ΕΤΥΚ, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσης, Λοΐζος Χατζηκωστής και εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής, Μιχάλης Καμμάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο των αντίστοιχων συμφωνιών που υπέγραψε η οργάνωση με τράπεζες του χώρου, είναι πολύ ικανοποιητικό και ισοζυγισμένο, αφήνοντας ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές.

Στη νέα συμφωνία, διατηρούνται οι υφιστάμενες κλίμακες με βάση τις συμφωνίες με την ΕΤΥΚ, οι οποίες θα έχουν ενσωματωμένο τον τιμάριθμο (27,99%, όπως η κυβέρνηση).

Ως ΑΤΑ θα παραμείνει μόνο το 2,56%, ενώ το υπόλοιπο θα έχει ήδη ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.

Μέσα από τη σύμβαση, διατηρείται η συμφωνία για το 33% των οργανικών θέσεων, ενώ η συμπλήρωση των θέσεων αυτών (προαγωγές / αναβαθμίσεις), πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/10/2022.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίωση, καθιερώνεται για πρώτη φορά  άδεια άνευ απολαβών, για σκοπούς εκπαίδευσης ή και λόγω ασθένειας συγγενικών προσώπων, με όρους παραχώρησης της άδειας που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ.

Συμφωνήθηκε η επέκταση της άδειας μητρότητας στους έξι μήνες και παραχώρηση του δικαιώματος άδειας πατρότητας για τρεις βδομάδες με πλήρεις απολαβές.

Οι δύο πλευρές, έχουν το δικαίωμα με τη λήξη της παρούσας συμφωνίας (2022) να υποβάλουν αιτήματα από 01/01/2023, για τροποποίηση των υφιστάμενων συμφωνιών.

Επίσης, η σύμβαση προβλέπει ότι το θέμα των εισφορών στο Ταμείο Υγείας, θα επανασυζητηθεί το 2023, αφού ληφθεί υπόψη η πορεία του ΓΕΣΥ.

Η σύμβαση, προβλέπει ότι από 01/01/2022 μέχρι 31/12/2022, η εισφορά στο Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου θα είναι στο 8% ,ενώ από 01/01/2023 θα επανέλθει στο 9%.

Με βάση τη νέα συμφωνία, οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και δεσμεύονται να τον τηρούν με ακρίβεια.

Επίσης, στη συμφωνία υπάρχει πρόνοια ότι οι δύο πλευρές, θα προχωρήσουν στην κωδικοποίηση των συμφωνιών που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Προβλέπεται ακόμη, η καθιέρωση από το 2023 νέου τρόπου καταβολής της ετήσιας προσαύξησης όπου θα καταβάλλεται άμεσα το (75%) και έμμεσα το (25%).

Το 75% θα καταβάλλεται άμεσα προς όλο το προσωπικό, με βάση τις συνημμένες κλίμακες και το υπόλοιπο 25% ,θα καταβάλλεται σε συνδυασμό με τις αξιολογήσεις του κάθε υπαλλήλου.

Πρέπει να τονισθεί ότι το 25% της ετήσιας προσαύξησης θα καταβάλλεται με βάση κανόνες και διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με την ΕΤΥΚ και θα έχουν στόχο να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Κυριακή των Βαίων – Ιστορία και έθιμα

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

Πώς «φούντωσε» το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα στις ΗΠΑ: Τα αιτήματα, η οργή, η αστυνομία και οι καταγγελίες για αντισημιτισμό

Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου μία μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Πανεπιστήμιο Columbia, διαμαρτυρόμενη για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά...

Σάμος: Ναυάγιο με μετανάστες – Διασώθηκαν 25, έρευνες για τυχόν αγνοούμενους

Σε ημιβυθισμένη λέμβο εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και διασώθηκαν 25 αλλοδαποί – παράτυποι μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καρλοβάσου στη Σάμο. Μεταφέρθηκαν...

ΗΠΑ: 200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε τρία πανεπιστήμια

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το πιο...

Χαμάς: Δημοσίευσε βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους

Βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς. Οι όμηροι αυτοί μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Οι...

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες νυχτερινό κέντρο

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο λιμάνι, απέναντι από τα Λαδάδικα. Οι φλόγες είναι τέτοιες,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!